TALIJANSKA ŠKOLA MODE I DIZAJNA

Modelist visoke mode

12 mjeseci

Male grupe

PROGRAM VERIFICIRALO MINISTARSTVO ZNANOSTI I OBRAZOVANJA

Obrazovanje za modelista visoke mode usmjereno je na razumijevanje i savladavanje postupaka krojenja i konstrukcije odjevnih predmeta. Radi se o praktičnoj nastavi namijenjenoj osobama koje uopće nemaju iskustva u izradi odjevnih predmeta, kao i osobama koje znaju izrađivati odjeću, ali žele naučiti pravilno krojiti i konstruirati. Smatra se da je odjevni predmet onoliko dobar koliko je dobar kroj na temelju kojeg je izrađen. Škola Callegari poznata je po jedinstvenim i originalnim talijanskim metodama i tehnikama kroja koje se primjenjuju još od 1937. godine, a još i danas zadovoljavaju najviše standarde izrade odjeće po mjeri. Metodologija krojenja škole Callegari dobila je niz domaćih i svjetskih priznanja za kvalitetu i jednostavnost krojenja. Izvodi se uz upotrebu jedinstvenih proporcionalnih mjernih tablica koje su izumili talijanski majstori krojenja i posebnih instrumenata – krivuljara i skalimetra-mjerice, koji polaznicima omogućavaju da brzo i lako savladaju jednostavne, ali i složene krojeve.


Kroz praktičnu nastavu polaznici uče modeliranje krojeva, što znači prilagođavanje različitim konfekcijskim veličinama i tjelesnim značajkama. Nakon toga se priprema kroj, označavaju šavovi, polazne točke i smjer niti kako bi se izrezani dijelovi složili pravilno. Kroj se prvo izvodi na laganom papiru radi lakšeg unošenja korekcija prema tijelu, zatim se kroji na tekstilu i spaja. Dodatno, polaznici uče šivati različite vrste kragni, rukava i džepova, izrađivati rupice za dugmad i druge detalje. Tijekom obrazovanja savladava se izrada različitih tipova suknji, bluza, hlača i prsluka, a po završetku polaznici znaju izraditi kroj za bilo koji odjevni predmet na temelju slike i realizirati ga.


Modelisti visoke mode traženi su u modnoj industriji zbog svojih vještina krojenja i konstrukcije. Osim što mogu realizirati modne kreacije i kolekcije prema crtežima modnih stilista, mogu izrađivati odjevne predmete po mjeri za sve namjene u krojačkim i modnim salonima.