TALIJANSKA ŠKOLA MODE I DIZAJNA

3. STUPANJ -TEČAJ KAZALIŠNE ŠMINKE

3 mjeseca

Male grupe

Potvrda o završenom tečaju

Završni stupanj za vizažiste je tečaj ili cjelina kazališne šminke. Radi se o vrlo izazovnom gradivu. Korištenje šminke u kazalištu vrlo je zahtjevno, pa je osim kreativnosti često potrebna i inovativnost kako bi se postigao željeni rezultat. Kazališna šminka ravnopravna je kostimografiji u stvaranju scenskog lika i šminka ne služi samo za uljepšavanje, nego za cjelokupnu transformaciju glumca u lik kojeg glumi.

Uz dobro savladane dosadašnje tehnike šminkanja kroz obrazovanje za vizažista, od polaznika se sad očekuje kreativna i stručna nadogradnja postojećih znanja. Kako kazališna šminka, uz filmsku, spada u kategoriju scenske šminke, polaznici rade s kozmetičkim proizvodima namijenjenim upravo za tu svrhu. Polaznici uče raditi specijalne efekte na modelima s ciljem potpune transformacije u neki drugi stvarni ili zamišljeni lik. Kako bi mogli dobro obaviti taj posao, savladavaju povijest kazališne šminke koja im pruža uvid u načine na koje se gradi scenski lik.

Kazališna šminka kombinacija je dekorativne i kamuflažne šminke, kao i specijalnih efekata i predstavlja sumu svih znanja i kompetencija u programu vizažist. Često su zahtjevi u produkcijama na razini izrađivanja maske, stoga polaznici uče i složenije tehnike kamuflaže i specijalnih efekata s ciljem napraviti uvjerljivi i odgovarajući lik.

Završetkom ovog dijela programa, polaznici su naučili većinu kompetencija zanimanja vizažist i mogu obavljati vrlo široki raspon vizažističkih poslova. Isto tako, tijekom obrazovanja cijelo vrijeme su učili kako uspješno komunicirati sa svim sudionicima u poslu kako bi rezultat bio na zadovoljstvo svih uključenih. Posao vizažiste izuzetno je dinamičan i zanimljiv, i idealan je za osobe koje vole avanturu i biti u pokretu.