TALIJANSKA ŠKOLA MODE I DIZAJNA

Bauhaus i modernizam – iz Tiringije u svijet

Struka

Bauhaus – svjetski poznata i priznata akademija za umjetnost i arhitekturu osnovana je 1919. godine u Tiringiji, pokrajini smještenoj u srcu Njemačke. Iako osmišljeni u prvoj polovici 20. stoljeća, umjetnički koncepti i ideje Bauhausa i u današnje vrijeme nadahnjuju arhitekte, dizajnere i umjetnike diljem svijeta te nastavljaju utjecati na naš svakodnevni život kroz oblikovanje svijeta oko nas.

Ove, 2019. godine, Njemačka slavi stogodišnjicu osnivanja ove legendarne akademije i umjetničkog pokreta. Tim povodom, imala sam čast i zadovoljstvo da me Njemačka turistička zajednica pozove na višednevno proputovanje Njemačkom te mene, jedinu hrvatsku predstavnicu, i kolege novinare, dizajnere i arhitekte iz ukupno 20 zemalja diljem svijeta – upozna s mjestima koja su odigrala ključnu ulogu u stvaranju Bauhausa. Putovanje je započelo u rodnom mjestu ovog poznatog pokreta kreativnosti – Weimaru, gradu u njemačkoj saveznoj pokrajini Tiringiji, gdje je revolucija umjetnosti navijestila svitanje novog doba kreativnog izražavanja, gdje su pionirski duh i radost eksperimentiranja koji karakteriziraju Bauhaus i modernizam još uvijek vidljivi.

Nakon summita i razgledavanja lokacija u Weimaru, krenuli smo na putovanje kroz Dornburg, Erfurt, Dessau, Berlin… Krenimo od početka.

Tiringija je mjesto stvaranja Bauhausa. U Weimaru se počeci ovog svjetskog pokreta mogu istražiti kao dio zbirke Bauhaus, zajedno s „Haus Am Horn“ – prvom arhitektonskom manifestacijom Bauhaus dizajna – i drugim autentičnim mjestima. Također, Bauhaus i modernizam možete upoznati i u brojnim drugim mjestima diljem Tiringije – od radionice keramike u Dornburgu i inovativnih tekstilnih obrta u Erfurtu do moderne arhitekture u Jeni i Geri ili „Haus des Volkes“ u Probstzelli.

Ikone modernog (životnog) stila, slobodno razmišljanje i kreiranje te radost eksperimentiranja tijekom prvih godina Bauhausa oživljeni su na izvornim mjestima kao što je današnje Sveučilište Bauhaus u Weimaru, gdje je duh Bauhausa još uvijek prisutan i živopisan, ali i u povijesnim radionicama, u novom muzeju bauhaus weimar i u opsežnom programu proslave stogodišnjice. Izložbe, predstave i brojna druga događanja na kojima se slavi ova velika obljetnica otkrivaju trajni inspirativni utjecaj Bauhausa u Tiringiji, kao i diljem svijeta. A sada, upoznajmo povijesnu priču Bauhausa.

1919. godine, arhitekt Walter Gropius osnovao je ovu svjetski poznatu školu za umjetnost i dizajn pod nazivom “Staatliches Bauhaus zu Weimar”. Nakon svojih skromnih početaka u Weimaru, akademija Bauhaus je ubrzo postala središte međunarodnog avangardnog pokreta. Naročito su na rane godine umjetnosti i dizajna Bauhausa snažno utjecale znatiželja i želja za promjenom. Profesori i studenti eksperimentirali su s materijalima, oblicima i bojama, ali i s novim konceptima stanovanja i metodama podučavanja. Umjetnici kao što su Paul KleeWassily KandinskyLyonel FeiningerMarcel Breuer i Marianne Brandt odgovorili su na poziv osnivača Bauhausa Waltera Gropiusa i došli u Weimar. 1925-te, škola se preselila u grad Dessau, a nakon toga u Berlin, gdje je zatvorena 1933. godine. Profesori i studenti Bauhausa nastavili su svoj rad diljem svijeta, a kreativne ideje Bauhausa putovale su s njima – od Tel Aviva i Chicaga do Santiaga de Chile, Moskve i Tokija.

Utjecaj pokreta Bauhaus na razvoj moderne arhitekture, industrijskog dizajna i umjetnosti u 20. stoljeću bio je značajan. Ideal je bio omogućiti svim disciplinama umjetnosti i kreativnih obrta da međusobno komuniciraju kako bi zajedno izgradili budućnost i osmislili moderniji stil života. U današnje vrijeme, nekoliko zgrada Bauhausa u Weimaru i Dessauu je uvršteno na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Namještaj i ostali dizajnerski objekti ovog stila, kreirani na ovoj legendarnoj akademiji za umjetnost i arhitekturu, smatraju se simbolom bezvremenog, univerzalnog i funkcionalnog dizajna i vrlo su traženi. Radost eksperimentiranja u Bauhaus pokretu i njegova težnja da u potpunosti redizajnira svijet i dalje potiče maštu arhitekata, dizajnera i umjetnika sve do današnjih dana.

Tekst: Danica MaričićCallegarijeva predavačicadizajnerica interijera i glavna urednica globalnog arhitektonskog i dizajnerskog portala https://www.archi-living.com

Izvor: Archi-living.com / arhitektura i dizajn diljem svijeta

Weimar Bauhaus University, main building, part of the UNESCO World Heritage sites Bauhaus in Weimar and Dessau / Photographer: Andreas Weise / © Thüringer Tourismus GmbH

Peter Keler, Kinderwiege (Cradle), 1922 © Klassik Stiftung Weimar

Haus Am Horn, the model house designed and constructed by Georg Muche as the prototype for the Bauhaus exhibition in 1923, part of the UNESCO World Heritage sites Bauhaus in Weimar and Dessau
Photographer: Samuel Zuder / © Thüringer Tourismus GmbH

Portrait Walter Gropius / Photographer: Louis Held, o.D / © Klassik Stiftung Weimar

Bogler-Keramik, Klassik Stiftung Weimar © Vereinigung der Benediktiner zu Maria Laach e.V., 56653 Maria Laach

Haus des Volkes 1925-1927, designed by Alfred Arndt and Ernst Gebhardt, Probstzella
© Bauhaushotel “Haus des Volkes”

Bauhaus ceramics workshops in Dornburg / © Konrad Kessler, Keramik-Museum Buergel / Thueringer Tourismus GmbH

bauhaus museum weimar, lounge, visualization: heikehanada_laboratory of art and architecture

© Klassikstiftung Weimar