TALIJANSKA ŠKOLA MODE I DIZAJNA

TERENSKA NASTAVA kao INSPIRACIJA i POTICAJ za budući kreativni rad

Iz učionice

Terenska nastava izvrstan je način za podizanje kvalitete nastave u cilju bržeg i boljeg učenja te usvajanja činjenica. Potiče motivaciju, razvija inovativnost, kreativnost i samostalnost osoba u svim zanimanjima, na svim razinama i u svim vrstama obrazovanja.

Učenje izvan učionice: na gradilištu, ili kod profesionalnih timova koji se bave različitim poslovima u građevinskoj, dizajnerskoj i arhitektonskoj industriji, od projektiranja do izvedbe i opremanja, ima niz prednosti; kako za polaznike, tako i za predavače i mentore.

Terenska nastava u školi Callegari zastupljena je u svim programima, a osobito u programima iz područja dizajna interijera. Već dugi niz godina škola ima odličnu suradnju s timovima koji su vrhunski profesionalci u projektiranju, dizajniranju, izvedbi ili opremanju stambenih i poslovnih prostora; kako s poznatim i renomiranim tvrtkama, tako i s mladim timovima i pojedincima. Kod svih njih, naši su polaznici uvijek dobrodošli; dočekani u prijateljskoj i profesionalnoj atmosferi naših domaćina, naši polaznici postaju bogatiji za stvarno iskustvo izvan učionice.

Promjenom mjesta učenja, slušanjem drugih predavača te „in situ“ slušanjem i promatranjem demonstracija, opipavanjem uzoraka i materijala, praćenjem tijeka izvedbe radova i sl., brže se postižu ishodi učenja za pojedine nastavne cjeline, uz direktno stvaranje kontakata za buduće poslovne suradnje.

Ovaj put donosimo atmosferu iz Plan 2B interijeri, d.o.o. – višestruko nagrađivanog studija za dizajn i opremanje interijera uredskih interijera i drugih tvrtki kod kojih smo puno naučili o materijalima, procesu rada, komunikacije, crtanju projekta, ekologiji i održivosti, dizajnu i detaljima različitih poslovnih prostora.

Naši domaćini predstavili su Callegarijevim polaznicima – budućim dizajnerima interijera inovativna rješenja i kreativan pristup u planiranju poslovnog prostora; opremanju ergonomskim namještajem, pregradama, stijenama, panelima, ergonomskim dodacima, lounge i welcome zonama, recepcijama, menadžment programom, konferencijama, itd. te mogućem izboru i karakteristikama završnih podnih obloga te pregradnim, staklenim stijenama koje se koriste za kvalitetna, ergonomska, ekološka, održiva rješenja interijera suvremenih uredskih prostora.

Naši polaznici su osim toga pozvani ubuduće se slobodno obratiti za stručne savjete i pomoć ukoliko im ista bude potrebna prilikom izrade projekata interijera u domeni djelatnosti tvrtke Plan 2B. O važnosti dobre poslovne povezanosti i partnerske suradnje, koja je vitalna i neophodna u sektoru opremanja, dizajna i dizajnerski orijentiranim djelatnostima, iz prve ruke su nam govorili arhitekti i inženjeri iza kojih je mnoštvo realiziranih projekata interijera vlastitog oblikovanja i u suradnji s poznatim brandovima kao što su Sedus StollBENEIntersthulProfimNarbutasBralcoBenetti, itd.

Kvalitetna prezentacija korisnicima usluga, naručiteljima projekata, međusobno uvažavanje dizajnera i naručitelja te kontinuirana edukacija radi što bolje komunikacije u konačnici će dovesti do dobrog dizajna i dobrih realizacija projekata koji se temelji na dugogodišnjoj garanciji.

Jedna od najneobičnijih, ovogodišnjih, zimskih terenskih nastava bila je kod zagrebačkih radio postaja Antena ZagrebEnter ZagrebGold FMNarodni radioExtra FM.

Posjetili smo ih za vrijeme emitiranja radijskog programa.

Vidjeti kako su uređeni interijeri naših poznatih radio stanica bila je dodatna inspiracija za uspješno rješavanje projektnog zadataka koji su dobili polaznici 2. godinedizajn  interijera poslovne namjene u kojem će se obavljati djelatnost emitiranja i snimanja radio programa.

Nesvakidašnji zadatak za Callegarijeve polaznike, s posebnim zahtjevima, specifičnim tehničkim uvjetima za opremanje i uređenje, bio je lakši i razumljiviji nakon što su mogli proći kroz različite primjere prostora takve namjene i vidjeti kako su pozicionirane pojedine funkcije, zoniranje, tehnička oprema, pojedinačni i zajednički prostori za djelatnike, materijali, stilovi, teksture i boje u interijerima gdje se svakodnevno emitiraju radijski programi.

Povrh upoznavanja s primjerima uspješno realiziranih projekata dizajniranja i opremanja ovih posebnih prostora, ova terenska nastava bila je odlična inspiracija i poticaj za dizajnersku radoznalost naših polaznika i budući kreativan rad u rješavanju njihovog projektnog zadatka.

Dizajniranje rasvjete u interijerima stambenih prostora može biti poseban zadatak, kakav se može pojaviti kod projektiranja višenamjenskih poslovnih prostora ili prostora posebne namjene sa složenim zahtjevima i uvjetima.

Proširivanjem teme o dizajnu svjetla na drugoj godini, a osobito na trećoj godini edukacija za dizajn interijera povećala se i potreba za terenskom nastavom u kojoj su već tradicionalno naši domaćini Zumtobel Group tj. ZG Lighting –  zagrebačko predstavništvo Zumtobel Group-e.

Naši polaznici su se upoznali s velikim rasponom inovativnih rješenja  za rasvjetu po narudžbi koja ispunjavaju iznimno stroge zahtjeve u pogledu ergonomije, ekonomske učinkovitosti i ekološke usklađenosti te također pružaju estetsku dodanu vrijednost.

Vrhunske svjetiljke, upravljanje rasvjetom, tehnologije, različita područja primjene profesionalne rasvjete našim su polaznicima iznimno zanimljiva „niša“ i  područje zanimanja u kojem će nakon završetka škole tražiti zaposlenje i profesionalnu karijeru.

Beskrajno primjenjiva kreativnost i bezbrojne mogućnosti koje se nude za urede i komunikaciju, prezentaciju i maloprodaju, hotele i wellness, umjetnost i kulturu, zdravlje i njegu, industriju i inženjerstvo, fasade i arhitekturu… samo pokazuju potrebu za stručnjacima koji se žele baviti light design-om kao specijalističkim područjem u dizajnu interijera.

Donošenje odluke o izboru nekog posebnog rješenja rasvjetnih sustava težak je zadatak mladim dizajnerima interijera jer uključuje široki pristup dizajnu, a nerijetko i dodatnu edukaciju, primjerice u vidu što kvalitetnije prezentacije za investitore koji se često vode nižom cijenom, zaboravljajući na tehnička svojstva pojedine rasvjete.

Primijeniti načela „dobrog dizajna“ koji komunicira sa svojim korisnicima, arhitekturom, okolinom, u skladu s projektnim zadatkom, financijskim okvirom te idejom, konceptom, normativima i pozitivnim propisima struke nije lak zadatak za mlade dizajnere interijera. Neophodna je motivacija i htijenje, kontinuirana cjeloživotna edukacija, učenje od najboljih, angažman i aktivnost, energija… i svakako požrtvovnost te malo sreće. Možda baš kontakti na terenskoj nastavi budu motivirajući okidač za bavljenje nekom od specijalističkih područja u dizajniranja interijera!

Kao predavač i mentor, veselim se vidjeti idejne i izvedbene projekte kreativnih rješenja stambenih i poslovnih prostora koje će naši polaznici izraditi tijekom semestara, inspirirani upravo raznovrsnom stručno-terenskom nastavom, gdje su se mogli informirati i postavljati pitanja koja su direktno vezana za određeni projekt, ili su aktivno sudjelovali u istraživanju o karakteristikama, načinu primjene i održavanju nekog materijala, ili su snalaženjem u određenim okolnostima brzo riješili izazove vlastitog projekta interijera.

Taktilna komponenta nekog materijala ili sustava montaže može se osjetiti na uzorcima velikih formata ili pregledom, otvaranjem, zatvaranjem, podizanjem, lupkanjem, osluškivanjem itd., kao što smo imali prilike u Drvona centru i Eduro showroomu.

Naši ljubazni domaćini detaljno su našim polaznicima objasnili prednosti određenih materijala, okova, sustava, dekora, itd., ovisno o namjeni, mjestu montaže, načinu korištenja, budžetu i sl.

Terenska nastava je oblik učenja u kojem se znanje usvaja dodirom, istraživanjem, otkrivanjem i osobnim iskustvom. Također, doprinosi razvijanju kritičkog mišljenja i timskog načina rada.

Naučeno na terenskoj nastavi duže se pamti, inspiracija je i poticaj za radoznalost naših polaznika i budući kreativan rad!!!

Tekst: Nevenka Kršilović, d.i.a.

Foto: arhiva škole Callegari