TALIJANSKA ŠKOLA MODE I DIZAJNA

ALEN POROPAT – ponovno u CALLEGARI-ju nakon višegodišnjeg predavačkog iskustva na Raffles Design Institutu u Šangaju

Iz učionice

Nakon petogodišnjeg predavačkog rada na Raffles Design Institutu u Šangaju, u našu riječku učionicu vratio nam se naš nekadašnji predavač – ALEN POROPAT,koji će tako ponovnopoučavati naše polaznike modnog stilizma! Naši su mu se polaznici radovali nekoć, a sada će mu se opet radovati nove generacije Callegarijevih polaznika modnog dizajna kojime će prenositi svoja bogata profesionalna i međunarodna iskustva. 

Alen Poropat modni je dizajner koji je svoju diplomu stekao na britanskom University of Leeds, jednom od vodećih svjetskih sveučilišta. Već kao mladi diplomant nastupao je na natjecanjima za mlade dizajnere u Hrvatskoj i inozemstvu, primjerice, prezentirajući svoje kolekcije na londonskom Tjednu mode sveučilišta 1997. i na pekingškom natjecanju najboljih svjetskih mladih dizajnera – Brother Cup-u. Struku modnog dizajnera brusio je radeći u modnih studijima u Londonu i domaćem Varteksu. Karijeru predavača, pak, započeo je u Callegariju, a oplemenjivao međunarodnim iskustvima na kineskom Sveučilištu Donghua pri internacionalnom Raffles Design Institutu u Šangaju,gdje je, između ostalogradio na kreiranju i implementiranju kurikuluma za održivi razvoj u modnoj industriji, kao jedan od prvih njegovih predavača. Na Raffles Design Institutu predavao je i module dizajniranja  kolekcije,  konstrukcije, drapiranja, modnog marketinga i teorije boja. Uvijek inspirativan i raspoloživ svojim studentima, mentorirao je čitav niz studentskih modnih kolekcija koje su predstavljane na šangajskim tjednima mode. Interesantan i široj publici, često je gostvao u modnim emisijama na lokalnim domaćim televizijama. Nije ga zaobišla ni uloga istaknutog Leeds-ovog alumna koji kroz projekte britanskog veleposlanstva dijeli svoja iskustva studiranja modnog dizajna u Velikoj Britaniji. Bio je i gost predavač na zagrebačkom Disrupt Hr-u te riječkom Fashion Revolution eventu, a uvijek se rado odazivao i na pozive za gostovanjem iz srednjih umjetničkih škola.

Po povratku iz Kine, Alen se prirodno ponovno prihvaća predavačkog posla i to u osnovnoj školi gdje predaje likovnu kulturu te u riječkom Callegarijukao predavač modnog dizajna. Paralelno stvara svoje capsule kolekcije ženske mode – Collectivespace, GardenExtravaganzaOcean, T – shirt kolekcijaKao modni dizajner i predavač drži se postulata slow mode, održivog razvoja, stavljanja kvalitete ispred kvantitete, tehnika zero waste u konstrukciji i drapiranju, bezvremenih kreacija izrađenih od prirodnih materijala te izazovnih tema poput održivog razvoja, modnog marketinga i kreativnog procesa nastajanja modnih kolekcija!

Našem novom starom predavaču Alenu želimo dobrodošlicu u našu školsku zajednicu i želimo mu puno uzbudljivih obrazovnih avantura koje će poduzimati s našim polaznicima modnog stilizma!!!

Fotografije: iz privatne arhive Alena Poropata