TALIJANSKA ŠKOLA MODE I DIZAJNA

ŽUTA i SIVA – BOJE GODINE u INTERIJERIMA za 2021.

Struka

U siječanjskom prilogu TV emisije Dom na kvadrat naša predavačica poslovne komunikacije i marketinga – Danica Maričić, inače savjetnica za dizajn i komunikaciju te suosnivačica portala Archi – living.com, predstavila je boje godine u interijerima za 2021. god…

Kada su u pitanju boje u interijerima, kao glavni trend godine nametnula se kombinacija sunčano žute i sive boja. I to ne slučajno: kao što pojašnjava naša predavačica Danica“boje nam mogu pomoći u privlačenju pozitivnog načina razmišljanja, a kada govorimo o bojama koje donose optimizam, bilo u dizajnu interijera ili u modi, onda je definitivno žuta na prvom mjestu”. Pritom se neutralno siva boja, tzv. “nova bijela”, vrlo raširena u suvremenim interijerima zbog dojma elegancije kojeg stvara, nametnula kao najbolja kombinacija žutoj. Ova hit kombinacija neutralno sive i sunčano žute u prostorima stvara doživljaj praktičnosti i čvrstine spojene s toplinom i optimizmom, a upravo je to mindset kakav nam treba u ovoj 2021. nakon potresa i pandemije COVIDA-19! Da je bojama uistinu moguće utjecati na naše raspoloženje i razmišljanja, pokazuje sve veći broj znanstvenih istraživanja koja potvrđuju postojanje stereotipnih, evolucijski i genetski posredovanih, emocionalnih odgovora na boje i mogućnost generalnog rangiranja boja prema preferenciji, o čemu smo pisali u našem ranijem blog postu (https://callegari.hr/hr/?option=com_gridbox&view=editor&tmpl=component&id=317).


Dakle, u 2021. u suvremenim interijerima poželjni su žuti akcenti u prostoru, primjerice jedan zid obojan u žuto ili dekoracije u žutoj – primjerice, ukrasni jastučići, deke, pleteni taburei i sl. Kako savjetuje naša predavačica Danica, “upotreba žute idealna je upravo u prostorima u kojima nema (ili je manjak) prirodne svjetlosti poput predvorja i hodnika”. Veselu atmosferu spavaće i dnevne sobe moguće je stvoriti kombiniranjem žute s bijelom ili žute sa smeđom kod većih soba. Za stvaranje produktivnog uredskog prostora, Danica nam savjetuje kombinaciju žute boje koja pozitivno djeluje na sposobnost učenja i plave koju se povezuje s poboljšanjem komunikacije. Za naš kreativni kutak, Danica savjetuje kombinaciju žute i ljubičaste ili žute i crveneDanica ističe i to kako je u interijerima zanimljiva i mješavina nekoliko različitih nijansi i tonova žute boje – od zlata i karamele do limuna i cvijeća. Naime, dok intenzivne nijanse žute boje primijenjene na manjim površinama mogu stvarati aktivne interijere, blijedožuti tonovi primjenjivi na većim površinama mogu stvarati interijere s primarnom funkcijom odmaranja. Upravo zbog toga, objašnjava Danicažuta boja može “biti aktivni sastojak bilo koje dizajnerske sheme” i to vrlo poželjan zbog svojeg “okrepljujućeg” učinka i “unošenja nove energije u interijere i eksterijere” što nam je ove 2021. naročito potrebno. Nakon svih izazova koje nam je globalno donijela prethodna godina, za boju godine s dobrim razlozima smo odabrali upravo žutu koju smo skloni doživljavati kao “sretnu” boju i čiji stimulativan i pobuđujuć utjecaj u nama budi toliko nam potreban osjećaj snage i optimizma. Žuta – boja godine stoga će zasigurno naći svoje mjesto i u Vašim prostorima!