TALIJANSKA ŠKOLA MODE I DIZAJNA

PRIMJENA CORIANA U INTERIJERU STAMBENIH PROSTORA

Struka

„The ability to keep changing, growing, learning and improving is an essential element of life“ Mogućnost za konstantnu promjenu, rast, razvoj, učenje i napredak predstavlja osnovni element života. Upravo je ta mogućnost „beskrajne evolucije“ nit vodilja tvrtke DuPont u razvoju Coriana još od izuma tog materijala 60tih godina prošlog stoljeća. Zamišljen kao elegantan, visokokvalitetan materijal suprotstavljen klasičnim materijalima koji se upotrebljavaju u interijerima, postao je materijal neograničenih mogućnosti. I doista, fleksibilna priroda Coriana u rukama kreativnih dizajnera i arhitekata rezultirat će stalnim istraživanjem novih mogućnosti i primjena samog materijala kako u interijerima, tako u eksterijerima.

Što je Corian?

Corian jest brend tvrtke DuPont koji predstavlja proizvodnju mineralnih ploča. Prvi put je proizveden 1967. godine od strane znanstvenika Donalnda Slocum-a, zaposlenika tvrtke DuPont, a prvi put je predstavljen javnosti 1971. godine u Houstonu. Također Corian se smatra originalom mineralnih ploča, a nove inačice sličnog materijala kod konkurentskih tvrtki su doživjele ekspanziju u proizvodnji tek istekom patenta u vlasništvu DuPonda na proizvodnju mineralnih ploča. DuPont Corian je čvrst, neporozan površinski materijal koji se sastoji od mješavine 1/3 akrilne smole te 2/3 prirodnih minerala. Najviše zastupljeni mineral jest aluminij trihidrat dobiven iz boksita, rude od koje se proizvodi aluminij. Proizvodi se u pločama od četiri debljine, odnosno 4mm, 6mm, 12mm te 19mm a upotreba pojedine debljine materijala ovisit će o samoj namjeni. Moguće ga je primjenjivati kako na horizontalne, tako i na vertikalne površine. Obzirom da je Corian neporozan, te jednako čvrst cijelom svojom debljinom materijala, otporan je na tekućine, ali i nepogodan za razvijanje bakterija ili gljivica. Laboratorijska testiranja proizvoda su pokazala kako Corian ne sadrži niti pri normalnim temperaturama ne ispušta toksine. Prilikom paljenja proizvoda, dolazi do otpuštanja manje količine ugljičnog dioksida. Upravo zbog navedenih značajki, Corian je pogodan za primjenu u kliničkim ustanovama ili na javnim površinama.

Značajke Coriana su da materijal podnosi visoke temperature što ga čini pogodnim za lako termooblikovanje u 2D ili 3D oblike, ovisno o dizajnu i namjeni. Termooblikovanje Coriana se vrši pri temperaturama od 140-180°C, te se potom stavlja u kalupe gdje se hladi. Materijal osim što je čvrst, on je jednobojan u cijelom u presjeku debljine materijala, a upravo zbog svoje čvrstine, ne može doći do raslojavanja ploča

Jedna od karakteristika i prednosti materijala je bešavan izgled. U procesu izrade, a prilikom spajanja odgovarajućih ploča u identičnom dekoru ili boji, koristi se akrilno ljepilo proizvedeno od Coriana. Ploče su ljepilom čvrsto spojene, pritom izbacujući eventualni višak ljepila na samome spoju. Nakon što se ljepilo osuši, brušenjem te poliranjem dobivamo gotovo potpuno nevidljivi spoj iz dva komada što proizvodima daje homogene, monolitne strukture. Obrada samog materijala pri proizvodnji je jednaka obradi drveta, odnosno koriste ste isti ili slični alati, a ono što je svakako njegova prednost jest laka mogućnost popravka. Oštećeni dijelovi se uklone predviđenim glodalima, na proizvod se primijene novi dijelovi te je popravak, zbog mogućnosti nevidljivih spojeva, gotovo nemoguće uočiti. Površine od Coriana se jednostavno održavaju sredstvima za čišćenje.

Osim što je netoksičan, Corian pripada skupini antialergijskih materijala i ne ispušta nikakve plinove pri normalnim temperaturama. Zamišljen je kao materijal koji će se primjenjivati u kuhinji/kupaoni u jednoj boji – bijeloj. Međutim, kroz godine napretka, istraživanja mogućnosti, tvrtka DuPont je razvijala i palete boja Coriana. Tako su tržištu ponudili različite boje pod nazivima Corian Private Collection te Corian Terra Collection a inspiracije za dekore samih paleta su traženi u prirodi: kamenu i mineralima.

Od poznatijih kolekcija tu su još i Corian Metallic Series gdje su koristili kombinaciju zlatne i srebrne boje kako bi postigli efekta mijenjanja boje proizvoda, ovisno o kutu gledanja. S obzirom na to da materijal nije u potpunosti otporan na ogrebotine, posebice na tamnijim dekorima ploča, razvili su i kolekciju Corian Deep Color Technology kako bi proizvod u tamnijim nijansama bio otporniji. Trenutno Corian nudi preko 100 boja i dekora, ali ono što je svakako najveća prednost ovog kompozitnog materijala, kada govorimo o boji, to je da će njegova boja s godinama, a vjerojatno i desetljećima, ostati postojana bez promjene u nijansi. Nedostaci Coriana Nedostatak primjene ovog materijala jest svakako cijena. Cijena Coriana spada u više cjenovne razrede materijala. Pri nabavi jest sigurno jeftinija od kamena, granita ili sličnih materijala, međutim kada se uračuna cijela obrada i montaža tada se cijena Coriana po četvornome metru vrtoglavo penje. No, ako uzmemo u obzir dugovječnost, lako održavanje, olakšanu reparaciju samog proizvoda, dugoročno gledano svakako jest isplativ trošak. Kod ovakvih proizvoda postoji opasnost da, bez obzira na odabir uni dekora ili dekora s granitnim uzorkom, nećete dobiti dvije identične ploče materijala, odnosno vidjet ćete minimalna odstupanja u nijansi. Posljednji, ali važan, nedostatak upotrebe Coriana na hrvatskom tržištu jest još uvijek mali broj proizvođača namještaja koji su tehnološki opremljeniza proizvodnju i rukovanjem ovakvim materijalima. Posebice kada pričamo o 3D oblikovanju proizvoda. Najčešća upotreba Coriana u interijerima zbog svojih prvenstveno visokohigijenskih značajki, prvotno je bio zamišljen za primjenu u kuhinjama i kupaonama, međutim napredak u razvoju samog proizvoda i konstantnom istraživanju doveli su do toga da se Corian može koristiti u svim dijelovima interijera: od kuhinjskih radnih ploča i sudopera, kupaonskih umivaonika, tuš kada, do rasvijetlih tijela, stola za blagovanje, klub stolića, ali i nosača za vino.

Corian u kuhinji i kupaoni Spomenuli smo kako je Corian neporozan materijal, antialergijski te ne otpušta toksine što ga između ostalog čini i materijalom lakim za održavanjem. Kako je nepogodan za razvijanje bakterija i gljivica, idealan je materijal za kuhinjsku radnu ploču. Od jedne radne površine moguće je objediniti sudoper, ploču za kuhanje i priključke za vodu homogeno i bez vidljivih spojeva. Zbog ovakvog spoja, ne stvaraju se udubljenja pogodna za nakupljanje nečistoća i vlage. Osim navedenog, Corian se vrlo dobro kombinira sa drugim materijalima kao što je drvo, nehrđajući čelik ili staklo.

Pričamo li o dekorima, nisu svi dekori u pleti boja pogodni za izradu kuhinjske ploče, a tada pričamo posebno o dekorima u tamnijim nijansama gdje su ogrebotine lakše uočljive, što najčešće pri odabiru dekora i stoji kao preporuka DuPont-a za koje namjene se određeni dekor može koristiti. Kod izrade kuhinjskih ploča u varijanti debljina standardnih kuhinjskih ploča od 38mm, koristi se Corian debljine 12mm. Međutim, ako je želja investitora kuhinjska ploča tanje debljine, tada se zbog čvrstoće i izbjegavanja pucanja materijala, koristi ploča u debljini od 19mm.

DuPont uz standardne ploče, na izbor nudi i termooblikovanje sudopere koji dolaze u određenim dekorima, dimenzijama i oblicima. Međutim, ovaj podatak ne mora nužno značiti ograničenje u dizajnu i dimenzijama sudopera. Dovoljno je, u suradnji s proizvođačem namještaja, razraditi nacrt i ideje na temelju kojih će proizvođač izraditi potrebne „alate“ prema kojima će oblikovati sudoper. Takav sudoper izrađen po mjeri će se također moći ugraditi u kuhinjsku radnu ploču. Osim kao materijal od koje može biti izrađena kuhinjska ploča, Corian se koristi i za kuhinjske otoke, stolove za blagovanje, rasvjetna tijela, kuhinjski accessorize, ili jednostavno rečeno u svemu čemu zamislimo. Koliko je dobar odabir za kuhinju, jednako je u kupaoni Corian izvrstan materijal. Visokohigijenski je, otporan na bakterije, lako održiv i opet – svi spojevi su nevidljivi zbog čega nema opasnosti od teško dostupnih mjesta koja su ponekad nemoguća za održavanje. I ne samo umivaonici, i tuš kabine, kade, ormarići, ogledala, zidne obloge, svaki dio kupaonice je moguće urediti u Corianu. Kao što je to slučaj i sa sudoperima, DuPont nudi određene dimenzije i dekore za umivaonike, ali i kade.

Ostala upotreba Coriana u interijerima stambenih prostora S obzirom na njegove značajke, dizajn i teksturu Corian se sjajno slaže s drugim materijalima. Posebice drvom. Upravo zbog raznolikih mogućnosti oblikovanja, od Coriana je moguće izraditi doslovno sve.

Mineralne ploče drugih brendova Corian je, kao što smo zaključili, originalna mineralna ploča, razvijena od strane DuPont-a. S vremenom na tržištu su se pojavile i druge mineralne ploče, sličnog sastava. Osnovna razlika između mineralnih ploča, osim u manjim izmjenama u sastavu, jest debljina materijala u kojima dolaze te dekorima ploča. Većina drugih proizvođača također nudi gotove sudopere i umivaonike u datom materijalu. Obrada je ista kao i kod Coriana, odnosno istovjetna obradi drva, a sve ploče drugih proizvođača su također termoobradive. Razlika u kvaliteti je vidljiva kod obrade spojeva ili nakon termoobrađivanja ploča. Primjerice, Corian nakon termoobrade neće promijeniti nijansu boje, međutim bijela mineralna ploča drugog proizvođača bi mogla promijeniti nijansu prema žućkastoj – upravo zbog manje promjene u sastavu ploče. Neki od materijala mineralnih ploča, koji su dostupni na hrvatskom tržištu, su kako slijedi: Kerrock Kolpa – dolazi u debljinama od 6, 8, 12mm jednako antibakterijski, homogen, otporan na toplinu, ima mogućnost termooblikovanja. Getacore – dolazi u debljinama od 3 i 10 mm. Kao i Corian, Getacore je homogena mineralna sirovina povezana akrilnom smolom, a sastoji se od aluminij hidroksida kao punila, poli metilmetakrilata kao veziva i pigmenata, što joj daje izvanredan optički efekt dubine. Važna karakteristika materijala je ista boja i struktura na obje strane ploče kao i po presjeku ploče. Osim navedenih kompozitnih mineralnih ploča, postoje još i Rausolid Rehau, Krion Porcelanosa Solid Surface i mnogi drugi.

Govorimo li o opremanju interijera, a zbog njegovih mogućnosti upotrebe, Corian se s godinama nametnuo kao materijal za dizajn bez granica. Primjenjiv u svakom segmentu interijera, od kuhinjskih radnih ploča zajedno da sudoperima i zidnim oblogama u kuhinji, do izrade pojedinih predmeta za stalnu upotrebu. Corian služi ispunjavanju kako dizajnerskih tako i funkcionalnih želja pojedinaca. Njegove karakteristike poput neporoznosti, nemogućnosti razvoja bakterija i gljiva, nevidljivi spojevi te čvrstoća uvelike daju prednost pri odabiru Coriana spram drugih materijala. Iako cjenovno skup, međutim sjetimo li se karakteristika poput izdržljivosti materijala, njegovu postojanost ili laku mogućnost popravka, dugoročno je ipak isplativa investicija. Corian izražava individualnost u gotovo svim vrstama okruženja: od interijera do eksterijera. Ugrađen u gotovo sve, na sva mjesta, za sve namjene i u širokoj paleti boja, on pruža slobodu dizajniranja, istraživanja i stvaranja.

Autorica teksta: polaznica škole Marijana Topić

PRIMJENA CORIANA U INTERIJERU STAMBENIH PROSTORA
PRIMJENA CORIANA U INTERIJERU STAMBENIH PROSTORA
PRIMJENA CORIANA U INTERIJERU STAMBENIH PROSTORA
PRIMJENA CORIANA U INTERIJERU STAMBENIH PROSTORA
PRIMJENA CORIANA U INTERIJERU STAMBENIH PROSTORA
PRIMJENA CORIANA U INTERIJERU STAMBENIH PROSTORA
PRIMJENA CORIANA U INTERIJERU STAMBENIH PROSTORA
PRIMJENA CORIANA U INTERIJERU STAMBENIH PROSTORA