TALIJANSKA ŠKOLA MODE I DIZAJNA

Blender 3D – svestrana i moćna pomoć u poslovanju ili čista zabava

Struka

Blender 3D izuzetno je svestran i moćan program za 3D modeliranje, animaciju i vizualne efekte. Upotreba jednog ovakvog alata sve je raširenija, jer su i potrebe za profesionalnom i kvalitetnom prezentacijom sve veće. Filmska industrija i industrija videoigara su sasvim sigurno vodeći korisnici 3D mogućnosti općenito, ali i druge industrije i zanimanja postavljaju visoke standarde u komunikaciji sa svojim klijentima koje omogućava današnja tehnologija.

Arhitektura i dizajn koriste 3D vizualizacije i animacije kao sastavni dio pripreme projekata i prikazivanja svojih zamisli i rješenja klijentima. U današnje vrijeme, nezamislivo je raditi projekte bez vizualnog prikaza kako će oni u konačnici izgledati i kako će se uklopiti u okoliš.

Nadalje, kreiranje reklama i promotivnih materijala od velike je važnosti za svaki brend ili proizvod, jer je percepcija potencijalnih kupaca ili korisnika definirana upravo načinom i sadržajem prezentacije. U tom smislu, znanje iz 3D programa kao što je Blender 3D vrlo je korisno jer ovaj program ima velike mogućnosti u kontekstu vizualizacije, animacije i efekata, a vještom upotrebom mogu se kreirati uvjerljivi prikazi za brojne namjene.

Važnost vizualne informacije u poslovanju je velika, pa tako i sve više poduzetnika želi predstaviti svoje proizvode i usluge na zanimljiv i atraktivan način. Blender 3D pravi je alat za realistične, uvjerljive i kvalitetne prikaze proizvoda. Uz pomoć efekata koje Blender 3D nudi, moguće je kreirati upečatljive i jedinstvene vizualne materijale koji mogu promijeniti dojam o brendu u pozitivnom smislu.

Budući da je Blender 3D besplatan i svatko ga može preuzeti i koristiti, on predstavlja i uštedu već u početnoj fazi osmišljavanja procesa kreiranja vizualizacija ili prezentacija. Dodatno, Blender 3D je otvoreni izvor, korisnici mogu pristupiti kodu i prilagoditi program svojim potrebama. Zajednica korisnika Blendera 3D velika je, što znači da je moguće naći ogroman broj 3D modela na različite teme i za različite svrhe, koje se dalje koristi prema potrebi.

Sve u svemu, bez obzira radi li se o poslovnoj potrebi, želji za kreativnim izražavanjem ili jednostavno provođenjem vremena u zabavi, Blender 3D svakako predstavlja idealni alat.

Popis fotografija:
1. Izgled sučelja prilikom otvaranja programa Blender 3D
2. Izgled sučelja za teksturiranje
3. Lik iz svijeta fantastike (autor: Alza3D)
4. Svemirski brod (autor: evercity)
5. Primjer interijera (autor: Holi Home: Interior Design Studio)
https://blenderartists.org/t/free-scene-loft-interior-design/1200857
6. Primjer eksterijera (autor: pranisha)
7. Primjer pejzaža (autor: chrikre)
8. Primjer pejzaža (autor: Asserius)
https://www.cgtrader.com/free-3d-models/various/various-models/mount-airynature-reference-pack
9. Primjer prikaza tekućeg stanja, kapljica vode (autor: prinesh)
https://img-new.cgtrader.com/items/2575448/7cb29cb1fa/large/3d-water-splash-3d-model-obj-fbx-ma.jpg
10. Primjer prikaza vegetacije, začinsko bilje (autor: c-brenner)
https://img2.cgtrader.com/items/251291/b939e469dc/large/culinary-herbs-3d-model-3ds-fbx-c4d.png
11. Primjer prikaza voća, jabuke (autor: harshstv)
12. Primjer prikaza proizvoda, zvučnici (autor: devang1234)
https://img2.cgtrader.com/items/3845120/ce03c51628/rgb-computer-modern-speakers-3d-model-ce03c51628.jpg