TALIJANSKA ŠKOLA MODE I DIZAJNA

Stvaranje najboljeg svjetla za čovjeka i okoliš

Iz učionice

Kurikuralnu inovaciju LIGHT DESIGN, uvedenu od prošle godine u programe usavršavanja, zaokružili smo prisustvovanjem na stručnim demonstracijama najnovijih rješenja za rasvjetu te posjetom izložbi svjetiljki koja putuje Europom i jednom u dvije godine dolazi u Hrvatsku.

U sklopu izložbe održana su i stručna predavanja/prezentacije Saše Begovićapoznatog arhitekta iz jednog od najboljih hrvatskih arhitektonskih/dizajnerskih studija u Hrvatskoj – 3LHD-a, o glavnim projektima stambene, ugostiteljske, upravne i industrijske namjene, koje odlikuje iznimna arhitektura i prekrasni interijeri. Vidjeli smo i prezentaciju cijelog projekta i tijek izvedbe radova na Grand Park Hotelu RovinjInfobip – ovom kompleksu u Zagrebu, Studiju 3LHD te kompletnom kompleksu Campus RIMAC automobili koja je upravo u jeku gradnje u Svetoj Nedjelji, zapadno od Zagreba.

Izložba rasvjete poznatih austrijskih brandova Zumtobel i Thorn, postavljena je u svrhu informiranja i educiranja dizajnera i arhitekata o optimiziranju rasvjete, uzimajući u obzir četiri čimbenika: održivost, otpornost, visoku kvalitetu i sigurnost. Naglasak je na HCL-u (Human Centric Lighting), odlikama kvalitete svjetla i rasvjetnog tijela, važnosti odabira boje svjetla u prostoru, načinima upravljanja i kontrole rasvjete.

Vrhunski dizajneri, inženjeri, menadžeri, izvoditelji rasvjete, dizajneri svjetla održali su kratka jezgrovita predavanja o tome kako dizajnirati interijer i eksterijer s kvalitetnim osvjetljenjem uz povećanje održivosti, smanjenje troškova i potrošnje. Iznimno je bitno koju rasvjetu upotrijebiti ovisno o namjeni prostora i uvjetima u prostoru, zatim odabrati najbolje svjetlo za vrhunske rezultate rada, prodaje, boravka i sporta te zaštititi zaposlenike i osjetljive infrastrukture.

Polaznici škole Callegari imali su priliku promatrati demonstraciju različitog svjetla/osvjetljenja ovisno o smjeru, rasprostiranju, temperaturi, boji, refleksiji, mjestu postavljanja ili ugradbe, interijeru, eksterijeru itd. Polaznici koji žele proširiti svoja znanja ili imaju potrebu saznati više o tehničkim, implementacijskim, proračunskim i drugim karakteristikama osvjetljenja ostvarili su kontakte za buduću suradnju sa specijalistima iz područja light-design-a koji osmišljavaju inovacije, jedinstvene i kvalitetne proizvode i bave se isporukom najboljeg svjetla za čovjeka i okoliš. Radujemo se ponovnoj suradnji s Zumtobel Group-om i ove školske godine!

Tekst: Nevenka Kršilović, d.i.a., predavačica interijera u Zagrebu i naša voditeljica programa iz područja interijera

Fotografije: arhiva škole Callegari; arhiva 3LHD; arhiva Zumtobel Group-e