TALIJANSKA ŠKOLA MODE I DIZAJNA

On-line nastava: 3D vizualizacije interijera u Enscape-u

Iz učionice

Naši polaznici obrazovnog programa za Samostalnog dizajnera interijera – specijalista  (3. godine) dokazali su da mogu u zaista kratkom roku, putem on – line nastave, uspješno svladati sve zahtjevne naredbe u alatu Enscape kako bi dobili realistične vizualizacije prostora poslovne ili stambene namjene. Riječ je o pilotiranju našeg novog CAD kurikuluma razvijenog  u okviru projekta

“Prošećimo vlastitim projektom interijera” 

sufinanciranog bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj (Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.Poboljšanje konkurentnosti i učinkovitosti MSP kroz informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT) – 2) u iznosu od 230.997,80 kn.

Pripremu za realizaciju ovih ishoda učenja napravili su kroz izradu projekta dizajna interijera za završni ispit na drugoj godini, tijekom pohađanja programa za Dizajnera interijera . Dakle, kao rezultat svog prethodnog obrazovanja za dizajnera interijera imali su već gotov detaljni/izvedbeni projekt unutarnjeg uređenja kojim su prostorno, funkcionalno i  oblikovno projektirali i dizajnirali interijer zadanog prostora. Takav projekt vizualnog obogaćenja i oblikovnog oplemenjivanja unutarnjeg prostora, kompletiran u 2D nacrtima  upotrebom AutoCAD-a, potom su modelirali pomoću alata Sketchup kako bi što bolje prikazali i prezentirali svoja dizajnerska rješenja: uključujući namještaj i opremu; polikromiju; oblikovanje i umjetničku obradu elemenata; izbor podova, stropova, zidova, namještaja, rasvjetnih tijela te ostalih elemenata tehničke opreme i dodataka u prostoru.

Ovaj završni korak u edukaciji proveden u on-line formatu podrazumijevao je izradu fotorealističnih vizualizacija za već kompletirani projekt unutarnjeg uređenja upotrebom najnovijeg plugina Enscape 2.4. Ove realistične 3D prezentacije projekta interijera najbolji su način komunikacije s klijentima pošto im omogućuju da uistinu vide i osjete osmišljeni interijer. Enscape je, pak, odličan alat za renderiranje i vizualizacije prostora, osobito interijera. Velika prednost ovog alata je mogućnost unošenja izmjena “u zadni tren”, kako se to već događa kod završenih projekta, osobito pri izvedbi i realizaciji. Usto je relativno jednostavan alat koji bez dugog čekanja, u svega nekoliko sekundi, generira željenu vizualizaciju projekta. Fotorealistične vizualizacije vlastitih projekata interijera naših polaznika (ovaj završni i u komunikaciji s klijentima danas neizostavni korak u dizajniranju interijera kojeg nam omogućuje upotreba suvremenih CAD alata) pogledajte u galeriji!

Fotografije: Anera Tolić, Callegarijeva polaznica programa za Samostalnog dizajnera interijera – specijalista