TALIJANSKA ŠKOLA MODE I DIZAJNA

Održan ispit iz vizažizma za školsku godinu 2017./2018.

Iz učionice

Prošlog tjedna u našoj su školi održani završni ispiti za polaznice Programa za visažista.

S ponosom objavljujemo da su Dorotea Marketin, Antonia Trtić, Ana Zagorec, Dora Divila, Ana Kirnbauer, Dorotea Hrenek i Helena Gojmerac uspješno položile ispit i stekle naziv profesionalni visažist.
Završetkom programa podijeljenog u tri cjelina – korektivna šminka, tv i filmska šminka te kazališna šminka, naše su visažistice osposobljene za zapošljavanje u kozmetičkim i salonima ljepote, modnim agencijama, na filmu, u foto studiju, u kazalištu i na televiziji.
Osim kroz praktičnu nastavu u učionici,  sudjelovanjem na mnogobrojnim revijama i događajima kao što su  „Zagreb fashion destination“, „Festival estetike“, „Dodir Pariza“,  “The best model of Zagreb for the best model of Croatia“, „Kraljica Zagreba“, „Sajam ljepote i fitnessa“ , “KRADU i drugim, „izbrusile“  su svoje vještine, što im je omogućilo uspješan početak rada i prije službenog završetka programa.

Tema završnog ispita bilo je 20. stoljeće. Polaznice su mogle odabrati bilo koje razdoblje.
Od početka 20-og stoljeća do današnjih dana, make up je preživio mnogobrojne  promjene. Svako je desetljeće imalo svoje posebnosti. Tijekom prvog desetljeća šminka je bila tabu.

U ovom razdoblju šminkale su se pojedine žene i to uglavnom one „slobodnog ponašanja“ i sumnjive reputacije.  Krajem tog i početkom sljedećeg desetljeća, zahvaljujući revoluciji u svijetu mode i make up-a, niču mnogobrojni saloni ljepote i nastaju prve kozmetičke kuće poput „Loreala“, „Elizabeth Arden“ te nešto kasnije „Estee Lauder“. Na njegov razvoj utječe i  i era nijemog filma. Žene, naime, kopiraju šminku glumica koje u nemogućnosti da se izraze glasom, emocije izražavaju putem lica i gesti. Na porculanskoj se puti ističu oči našminkane tamnim bojama, a usne ljubičastim ili bordo ružem.  30-ih godina trendove diktiraju filmske dive. Prevladavaju svijetla boja pudera, tamni ruževi, oči svijetlih nijansi, puno maskare na gornjim trepavicama i umjetne trepavice na vanjskim kutovima. Premda se tijekom Drugog svjetskog rata make up stalno mijenja, ovo su razdoblje poglavito obilježile prirodne i guste obrve, iscrtane usne svjetlijih tonova te oči našminkane svijetlim sjenilima i naglašene umjetnim trepavicama. Polovicom stoljeća,  kino ponovo inspirira žene u šminkanju. Make up 50-ih je senzualan i sofisticiran. Usne su crvene ili roze, a oči istaknute eyelinerom. 60-ih naglasak je definitivno na očima. Oči se naglašavaju kako bi izgledale veće, pa se koriste umjetne trepavice i bijela olovka u unutarnjem dijelu donjeg kapka. Dok su kapci obojeni plavozelenkastim sjenilima, a usnice sočnim crvenim i ružičastim nijansama zakon šminke 80-ih, 90-ih se ljepota ističe na sasvim novi način. Kraj 20. stoljeća, naime, predstavlja povratak na nude, prirodniji make up. Pozornost privlače guste obrve. Oči  boje zemlje i usne smeđih tonova ili roze, trend je prisutan i danas.

A koji trend vi preferirate?

U 21.- om smo stoljeću. Žene slobodno interpretiraju svoj make up. Zavirite u galeriju.  Možda u make up ovima naših polaznica pronađete inspiraciju.