TALIJANSKA ŠKOLA MODE I DIZAJNA

Umjetnost i moda od papira

Iz učionice

Umjetnost i moda od papira

Da je papir inspiracija mnogim dizajnerima i umjetnicima,  pokazuju to različite skulpture i dekoracije namijenjene  za interijere , kao što su to uporabni predmeti – od lampi, vaza, čaša, fotelja i stolica,  do onih modnih –fascinatora  i raznih šešira… Velika modna revija visoke mode inspirirane papirom , svake se godine održava u Denveru, USA i predstavlja modne radove koji fasciniraju svojom teatralnošću.

U svijetu je sve više dizajnera koji se bave uporabom papira  i njegovom reciklažom stvaraju nove proizvode, a sve se više web portala bavi održivim razvojem na temu papira i inovativnim produkt dizajnom .

Uoči tjedna u kojem se posebno naglašava  ekološka osvještenost i važnost očuvanja prirode, te se poseban dan poklanja promišljanju očuvanja planete  Zemlje, 22.4., i polaznici škole Callegari ,  smjera za  Modni dizajn stilizam s marketingom, dobili su zadatak osmisliti skulpturu  od papira koja će, osim ekološke poruke, imati nekoliko funkcija:

  1. Predstavljati  modnu siluetu , ženstvenu i elegantnu koja se  može pronijeti na pisti poput svakog drugog nosivog modela
  2. Da može predstavljati skulpturu u prostoru , izlogu , te se njome može  urediti interijer
  3. Da se može transformirati i prilagođavati prostoru i vremenu

Grupa je  krenula od istraživanja uporabe papira u modi, te proučavanju svojstva papira kao takvog.

Skicama su se promišljali načini i tražio se finalni kroki koji će objediniti ideje 7 polaznica u jednu zajedničku priču, a istovremeno  se promišljalo o vrstama papira i načinim na koji se on sve može oblikovati. Gužvanje, foldanja, faldanje, nabiranje, razuckanje, kidanje , frkanje, rastavljanje na komadiće pa ponovno sastavljanje….samo su neke od tehnika koje su se koristile.

Kao i u svakom pravom dizajnerskom procesu , nakon promišljanja i izrade krokia i ilustracija , nastala je  konstrukcija ali ovoga puta direktno na lutki. Svatko je radio na jednom segmentu kreacije da bi se potom svaki dio ukomponirao i jedan zajednički rad.

Sloboda inspiracije dodatno se potakla u izradi više jedinstvenih pokrivala za glavu koja su zapravo dobila ulogu i mogućeg sjenila za lampu.

Papir je ovoga puta umjesto kao podloga  za crtanje  poslužio kao izazov u oblikovanju modne skulpture spremne da uskoči u modni izlog ili možda  kao ukras nekog  modernog  poslovnog interijera.

Simbolika bijele boje i odabir forme modela asocira na vjenčanicu , čistoću i ekološko promišljanje čiste nam planete Zemlje, a žuti detalji su naznaka topline i buđenja nove proljetne  životne energije.

Promišljanje modnog dizajna, njegove uporabne i estetske vrijednosti vječni je izazov i igra koja mami na nova istraživanja.