TALIJANSKA ŠKOLA MODE I DIZAJNA

DIGITALNA KONSTRUKCIJA I MODELIRANJE ODJEĆE

Iz učionice

Svijet se promijenio i u današnje vrijeme nema niti jedne industrije koja nije suočena s izazovima novih tehnologija, posebno s digitalizacijom. Modni dizajn nije iznimka. Snažno širenje tržišta u web segmentu zahtijeva nove vještine, a za konstruktore odjeće to znači digitalizaciju modeliranja odjeće prije realizacije u stvarnosti. Samim time olakšano je pozicioniranje konstruktora odjeće u novom virtualnom, ali izuzetno stvarnom prostoru. Granice su izbrisane, globalno djelovanje postaje uobičajeni način rada stoga digitalna konstrukcija i modeliranje odjeće otvara mogućnosti online poslovanja u obliku prodaje vlastitih krojeva i uzoraka ili poslovanje s naručiteljima koji se fizički mogu nalaziti na bilo kojem kontinentu. Danas se veliki dio konkurentnosti u modnom svijetu nalazi upravo u ovom prostoru.

Škola Callegari prepoznala je vrijednost digitalizacije konstrukcije i modeliranja odjeće za poslovanje naših budućih modelista, pa je u Rijeci nedavno realiziran modul Konstrukcija odjeće u AutoCAD-u unutar programa usavršavanja Modelist ženske mode. Ovaj modul nudi sveobuhvatno obučavanje polaznika za kasnije samostalno digitalno modeliranje odjeće kroz nastavne cjeline Konstrukcija na računalu, Gradiranje u veličine, Konstrukcija ženske odjeće, Konstrukcija muške odjeće, Konstrukcija elastične odjeće i Konstrukcija casual / unisex odjeće. Nakon završenog programa, naše su polaznice potpuno spremne upustiti se u veliku avanturu digitalnog modelizma, budući su naučile i popratne procese kao što je procjena troška tkanine, priprema krojnih dijelova za plotanje ili printanje na A4 ili A3 format i izrada prateće dokumentacije, što uključuje opis modela, tablice veličina i popis potrebnog materijala. Kako je i ovaj modul temeljen na znanjima majstora metode Callegari, nema sumnje da će odjevni predmeti naših polaznica biti posebni i atraktivni, a ponuda potencijalnim naručiteljima detaljna i profesionalna.

U našoj fotogaleriji možete pogledati dijelove završnih radova naših polaznica Ivane Bolković i Ljiljane Marinković, i u slučaju Ljiljane Marinković, finalizirani odjevni predmet prema digitalno razvijenom kroju.