TALIJANSKA ŠKOLA MODE I DIZAJNA

CAD konstrukcija odjeće u programu USAVRŠAVANJA za MODELARA ODJEĆE

Iz učionice

Razvojem suvremenih tehnologija sva zanimanja suočena su s potrebom modernizacije. Svjedočimo snažnom širenju tržišta u web segmentu, web shopovima, on-line servisima i platformama, stoga, kako bi se konstruktor odjeće mogao pozicionirati u takvom prostoru, neophodno je konstrukciju i modeliranje odjeće digitalizirati…

Razvojem CAD vještina šire se i mogućnosti zapošljavanja pa osim konstruktora odjeće koji su stalni zaposlenici u tvrtkama, oni koji vole samostalnost i neovisnost,  uslugu samplinga – izrade kroja i uzorka mogu obavljati i za naručioca koji je fizički udaljen ili jednostavno mogu razrađivati vlastite modne ideje i kreacije, a krojeve u više veličina prodavati online.

Upravo zato smo program usavršavanja za Modelara odjeće odlučili upotpuniti konstrukcijom na računalu. Fokus je i dalje na znanjima starih majstora i Callegarijevim originalnim metodama, ali ovoga nam je puta umjesto olovke, papira, ravnala i krivuljara osnovni alat računalo i Auto CAD.

Iako za konstrukciju i modeliranje odjeće postoje prilagođeni programi, iz više smo razloga edukaciju odlučili realizirati u Autocadu. Jedan od najbitnijih je dostupnost programa, odnosno cijena. Polaznici tijekom školovanja koriste besplatnu jednogodišnju studentsku licencu. Po isteku besplatne licence kupuju novu vlastitu licencu, a osim Autocada dostupan je cijeli niz jako sličnih, gotovo identičnih programa po povoljnim cijenama (ProgeCAD, Draft Sight, itd.), a postoje i besplatni opensource CAD programi (npr. Inkscape). Onima koji će kasnije koristiti druge specijalizirane programe namijenjene konstrukciji i modeliranju odjeće (npr. Optitex, Lectra, Audaces, Richpeace), znanje crtanja u AutoCADu pružiti će solidnu bazu i omogućiti brzo uhodavanje u novi program.

Osim konstrukcije na računalu, edukacija obuhvaća i gradiranje – razvoj konfekcijskih veličina iz baznog modela te konstrukciju elastičnih odjevnih predmeta, casual – unisex modela i konstrukciju muških hlača, košulje i prsluka. Polaznici će usvojiti znanja kako na računalu konstruirati i modelirati zadani model te kako od osnovne veličine dobiti ostale konfekcijske veličine. Naučiti će kako na računalu napraviti krojnu sliku, odnosno procjenu utroška tkanine te kako pripremiti krojne dijelove za plotanje ili printanje na A4 ili A3 formatu. Također, posebna će se pažnja posvetiti izradi prateće dokumentacije za svaki model – opis modela, tablice veličina, popis potrebnog materijala i sl. Završetkom programa usavršavanja za Modelara odjeće i ovladavanjem CAD konstrukcijom odjeće, polaznici će, vjerujemo, moći dati novi input, toliko potreban, domaćem modnom dizajnu i tekstilnoj industriji!