Dizajnerica Marijana Cigić-pobjednica Fashion Incubator-a: U pobjedničku kolekciju unijela sam najbolje od svoje osobnosti

Da se isplati riskirati te najbolje od svoje osobnosti, životnih doživljaja i iskustava stečenih umjetničkim obrazovanjem implementirati u vlastitu viziju prošlog je mjeseca svojim primjerom pokazala dizajnerica Marijana Cigić.  Naime,  ova 25 - godišnjakinja pobjednica je regionalnog modnog natjecanja Fashion Incubator,  koje se jednom na godinu održava u Osijeku,  te polaznica programa modni stilist odjeće s marketingom u splitskoj podružnici škole Callegari. Mlada dizajnerica, stručni žiri u slavonskoj metropoli osvojila je kolekcijom kojom dominiraju slojevitost i zemljani tonovi. Pa, iako se dojmovi s natjecanja još nisu slegli,  Marijana je već u pripremama za Bipa Fashion.hr na kojem će se, zahvaljujući pobjedi, sljedeće sezone predstaviti s debitantskom kolekcijom. Premda o novim idejama nije željela otkrivati previše navela je kako svoju odjeću vidi na ženama različitih dobnih skupina i stilskih izričaja. S obzirom na to kako je prilično uvjerljivo započela afirmaciju na domaćoj modnoj sceni, Marijanu smo poželjeli bolje upoznati i postavili joj nekoliko pitanja vezanih za pobjedničku kolekciju i dosadašnji rad...

Za početak, moram reći kako primjećujem da si zainteresirana za različite oblike umjetničkog izražavanja. Možeš li nam reći kako si odlučila baviti modom i upisati program obrazovanja u školi Callegari?
Interes za modu prije svega dugujem svojoj mami koja je oduvijek znala dobro kombinirati odjeću pa je tu strast s godinama prenijela na mene. Moda me kao način kreativnog izražavanja oduvijek zanimala no prijeloman trenutak u kojoj sam se odlučila ozbiljnije posvetiti dizajniranju dogodio se kada sam, u sklopu lutkarskih radionica u Mostaru, počela izrađivati odjeću za lutke. Spletom okolnosti u Mostaru imam poznanicu koja je završila školu Callegari u Splitu. U razgovoru s njom saznala sam za školu, preselila se u Split, raspitala o programima koje škola nudi, i eto, sada me još nekoliko mjeseci dijeli od polaganja završnog ispita.
Htjela bih istaknuti jednu zanimljivost koja me posebno zaintrigirala, a ta je tvoja nedavna izjava kako se pronalaziš u riječima Pabla Picassa: „Nikad nisam imao vremena tragati za nečim, kad sam god imao potrebu izraziti se, to bih uradio bez ikakvog razmišljanja, nikad nisam imao jasne odgovore na zašto i kako“.  Je li ta rečenica slavnog slikara bila tvoja nit vodilja i pri kreiranju kolekcije? Kako si se uopće odlučila prijaviti na Fashion Incubator?
Prije svega moram napomenuti da kolekcija nije rađena po tematskom principu. Vodila sam se vlastitim imaginacijama, a pripreme su trajale od objave natječaja u medijima pa sve do nekoliko dana prije finala. Na Fashion Incubator odlučila sam se prijaviti spletom zanimljivih okolnosti. Naime, nekoliko mjeseci prije natjecanja predstavila sam svoje kreacije na modnoj manifestaciji „Montura - Split Fashion Destination“ s ostalim polaznicima splitske podružnice škole Callegari jer, kao što vjerojatno znate, splitska podružnica s polaznicima stilizma i vizažizma svake sezone sudjeluje na tom modnom događaju. Imala sam sreću da je moju viziju ondje primijetio dizajner Teo Perić, koji je inače član žirija Fashion Incubatora, i rekao mi da bi, kada natječaj za Fashion Incubator bude javan, među prijavljenim kandidatima volio vidjeti i moje ime. U početku sam bila sretna jer je prepoznao moj rad ali istovremeno i prepuna sumnji u sebe. Prijava na takvo natjecanje činila mi se kao prevelik korak s obzirom na to da nemam nekog dizajnerskog iskustva ali cijelo vrijeme podržavala me profesorica modeliranja odjeće iz škole Callegari u Splitu, gospođa Sonja Obradović. Usudila bih se reći da je ona vjerovala u mene umjesto mene same (smijeh). Zahvaljujući njezinoj podršci u jednom trenutku sam prelomila i rekla: „Idem se prijaviti, nemam što izgubiti” I eto, unatoč svim preprekama, rezultat natjecanja pokazao je da sam donijela ispravnu odluku.
Tvojim modelima dominiraju slojevitost,  zemljani tonovi, profinjeni detalji izrađeni od drva i zanimljiva igra tekstura na tkaninama, a cijela kolekcija nosi naziv „Chorba“. Zašto baš „Chorba“?
Kolekcija je dobila naziv „Chorba“ po jednoj meni dragoj životnoj anegdoti.  Još za vrijeme srednjoškolskih dana jedan moj profesor, a danas prijatelj, izjavio je da me doživljava kao chorbu aludirajući na moju osobnost. Rekao je da sam sva chorba i kako u mojem karakteru doslovno  „nema čega nema“. Od mojih netipičnih pogleda na svijet, stvari koje me preokupiraju te odjeće avangardnog prizvuka kakvu sam i tada nosila. U trenutku kada mi je to rekao bila sam pomalo ljuta i uvrijeđena, a danas mi je to zapravo odvažno viđenje mene. Valjda sam napokon prihvatila činjenicu da doista jesam takva („chorba“) kakvom me profesor doživljavao i još uvijek me doživljava. (smijeh). Eto, tako se spontano dogodilo da prvu samostalnu kolekciju nazovem „Chorba“. U kolekciju sam jednostavno ukomponirala najbolje od sebe,  svoje osobnosti.
Mislim da nije potrebno pitati koliko je poseban osjećaj biti proglašen najboljim mladim dizajnerom pogotovo kada se među konkurencijom nalazi još devet talentiranih kolega ne samo iz zemlje nego iz cijele regije. Ono što me zanima više od, nesumnjivo, fantastičnih dojmova, jest kako je stručni žiri komentirao tvoju kolekciju? Jesu li ti možda udijelili neki vrijedan savjet za daljnji rad?
Stručni žiri je moju kolekciju prokomentirao kao najcjelovitiju od prikazanih u finalu što mi je izuzetno drago. Rekli su mi kako sam kreativni potencijal počela razvijati u dobrom smjeru te da tako nastavim i dalje.
Inspiraciju pronalaziš u umjetnosti, svojim imaginacijama i doživljaju svijeta oko sebe općenito. Možeš li nam ispričati kako se razvijaju tvoje kreativne zamisli? Kako bi opisala prepoznatljiv smjer kojim namjeravaš razvijati svoj dizajnerski rukopis?
Iskreno rečeno, ne opterećujem se mnogo nego jednostavno ideje izbacujem na papir, a zatim ih slažem u jednu cjelinu i tako počinjem sastavljati kolekciju. Nekako sve ide prirodnim tokom dok sam još uvijek u potrazi za prepoznatljivim potpisom. Iako, smatram da je to normalno jer se nalazim na početku i traženje nečeg mojeg, osobnog i prepoznatljivog jednostavno je dio životnog i profesionalnog puta na počecima svakog dizajnera.
S obzirom na to da si izrazito umjetnički tip osobe, misliš li da će moda ostati tvoja primarna preokupacija? Istovremeno, spojiti modu i umjetnost tako da konačan proizvod bude komercijalan, nikad nije bilo teže. Upravo taj segment jedan je od razloga što smo u godini na izmaku svjedočili turbulentnim promjenama na svjetskoj modnoj sceni. Koliko pratiš modna zbivanja? Postoji li možda neki dizajner čiji rad posebno vrednuješ?
U budućnosti se definitivno planiram posvetiti dizajniranju odjeće. Moda je moj posao iz snova koji obuhvaća sve što volim: maštanje, crtanje, boje, teksture, tkanine i sve tome srodno. Moda mi omogućava da maksimalno uživam u maštanju pa, zaokupljena vlastitim zamislima, baš i ne pratim rad svjetskih dizajnera, kao ni svijet mode općenito. Iako, ponekad volim pogledati radove studenata prestižnih modnih škola kao što je primjerice, Central Saint Martins u Londonu. Razina njihove kreativnosti me fascinira.
Ovu godinu zasigurno ćeš pamtiti po pobjedničkoj kolekciji. Sada, kad imaš izvrstan poticaj za dalje možeš li nam otkriti daljnje planove? Što bi voljela ostvariti u novoj godini? Što namjeravaš predstaviti na Bipa Fashion.hr - u?
Naravno da očekivanja i želja uvijek ima. Imam i ideje za sljedeću kolekciju, ali njih bi ovaj put sačuvala za sebe. Dopustite mi da ih pokušam realizirati (smijeh)...


Intervju: Marijana Skender
Fotografije: Zvonimir Ferina, Aleksandar Selak 

Share This Post

Post Navigation

Blog kategorije

Recent Posts

MODNI SPLIT – modni programi u splitskoj školi Callegari

MODNI SPLIT – modni programi u splitskoj školi Callegari

Leave review
U godini obilježavanja 30. obljetnice škole Callegari predstavljamo i rad n...
Više...
Obilježavanje 30 godina škole Callegari - prvih deset godina (1994.-2004.)

Obilježavanje 30 godina škole Callegari - prvih deset godina (1994.-2004.)

Leave review
Talijanska škola mode i dizajna Callegari potekla je od međunarodno poznate...
Više...
Dodjela diploma polaznicima programa za dizajn interijera

Dodjela diploma polaznicima programa za dizajn interijera

Leave review
U školi Callegari u Zagrebu stasala je nova generacija dizajnera interijera...
Više...
Elsie de Wolfe – jedna od prvih profesionalnih dizajnerica interijera

Elsie de Wolfe – jedna od prvih profesionalnih dizajnerica interijera

Leave review
Oduvijek je čovjek ukrašavao i uređivao prostor u kojem živi. Stoga se konc...
Više...

Post Tags

Follow us