Dojmovi sa Zagreb Design Weeka 2019.

Prošloga tjedna, u potrazi za novim razmišljanjima, idejama, projektima i prototipovima u dizajnu, u Hali V Tehničkog muzeja Nikole Tesla, obišli smo niz događanja sa ZAGREB DESIGN WEEKA 2019. zvučno naslovljenih "CHANGING THE GAME/ NOVA BUDUĆNOST" te Vam prenosimo naše dojmove...


Na 6. po redu Zagreb Design Weeku, najvećem festivalu hrvatskog dizajna čiji je cilj iznimno potrebno i nedovoljno prisutno uključivanje dizajna i dizajnerskog promišljanja u sve gospodarske sfere radi stvaranja konkurentnih i prepoznatljivih hrvatskih proizvoda, vidjeli smo najbolje dizajnirane proizvode na hrvatskom tržištu, poslušali brojne predavače koji su nas upoznali sa svojim razmišljanjima o budućnosti, dizajnu i hrani te vidjeli neka izložena inovativna dizajnerska rješenja koja će zasigurno oblikovati našu budućnost. Pa krenimo redom...


Prostor Hale 5 po drugi put se pokazao kao prostor pun potencijala za raznolika izlaganja, instalacije, panele, projekcije, druženje, kupovinu i zabavu na otvorenom. Na ovogodišnjem ZGDW-u zabave je bilo na pretek: obilje glazbenih događanja s brojnim domaćim i stranim gostima, koncertima na više lokacija i klubova te nova pozornica i plesni podij u dvorištu Hale 5 dali su dodatnu dimenziju ovoj značajnoj dizajnerskoj manifestaciji te privukli brojne mlade posjetitelje koji su se tako imali priliku upoznati s novim dizajnerskih idejama i prototipovima te važnošću dizajna u mijenjanju sadašnje proizvodno/potrošačke "igre" te oblikovanju neke nove svakodnevice.


Zanimljivost je ZGDW-a što je to jedina manifestacija koja dizajnerima dodjeljuje novčane nagrade, a ovogodišnji laureati svojim rješenjima - ambalažom od morske trave, aplikacijom za dijeljenje hrane i klupom za dojenje uistinu su osvojili i žiri i publiku. 

Prvo mjesto osvojila je Ines Vlahović s inovativnom ambalažom od morske trave -  Seaweed wrap.  Osnovna ideja vodilja pobjednice je zamijeniti stiropor i plastiku sa suhom morskom travom i vrećicama koje se u svakom trenutku mogu ponovo reciklirati. Morske trave ima u izobilju, a prikladna je i zbog visokih toplinsko-izolacijskih svojstava.

Drugu nagradu osvojila je Petra Solarić s radom Fooda na temu ekološke održivosti kojeg čini aplikacija za dijeljenje hrane i torba u kojoj bi volonteri nosili hranu od onih koji ju daruju do onih kojima je potrebna. Treće mjesto osvojila je Ivana Preiss projektom Heer - klupom za dojenje u javnim prostorima u kojima se majka i dijete osjećaju ugodno i zaštićeno.

Zanimljiv je i rad Luke Palestrine Mazić pod nazivom Mali dom - montažna kućica kao mjesto svojevrsne izolacije od urbane svakodnevnice i masovnog turizma te model povratka boravljenju u prirodi. 


Posebnost ZGDW-a je i Concept store koji objedinjuje market i izložbu, a brojni posjetitelji mogu vidjeti najbolje dizajnirane proizvode na hrvatskom tržištu te kupiti raznovrsne dizajnerske proizvode: od dizajniranih sitnica i nakita (npr. izrađenog od recikliranih sunčanih naočala), do odjeće i biljaka u papirnatim čašama (mini vrt za koji morate pri sadnji ipak zemljom uprljati ruke) te namještaja za opremanje vlastitog doma.


Jedan dio Hale 5 bio je posvećen Bauhausu, poznatoj i utjecajnoj školi osnovanoj prije 100 godina koja je postavila temelje dizajna kojeg do danas slijede dizajneri diljem svijeta. Održano je nekoliko predavanja o Hrvatima koji su pohađali Bauhaus i, među ostalima, mogli su se pogledati radovi Richtera, Bernardija i Numen/for use inspirirani radovima Bauhausa. 


Zemlja partner ovogodišnjeg ZGDW-a je Poljska. Poljske eksponate organizirao je i pripremio Institut Adam Mickiewicz u sklopu međunarodnog programa Polska 100, u čast sto godina poljske neovisnosti. U okviru ovog partnerstva, izloženo je 100 predmeta koji su obilježili poljski dizajn, uključujući gramofon, sušilo za kosu, igračke, posuđe, kućanske aparate, bicikl, čizme, itd. Osim toga, postavljene su i inovativne ideje poljskih autora na temu urbanizma i vizura gradova: set školskog namještaja koji se može koristiti izvan škole, Trudna lampa koja služi i kao kućica za trice, Karta grada za one koji žele posjetiti tišinu i još puno toga.

Jako puno pažnje privukla je izložba "Život i život nakon smrti" autorice Paule Šantić koja prati životni ciklus hrane, zatim posjetitelje vodi kroz plastenik sve do kalifornijske gliste i stola koji simbolizira zagrobni život onoga što konzumiramo pod geslom „Hrana je besmrtna“. 

Austrijski dizajnerski tim Honey & Bunny osebujnom instalacijom Eat Body Design, koja prikazuje čovjeka na operacijskom stolom koji umjesto dijelova tijela ima hranu, upozorili su na čovjekov odnos prema hrani i na posljedice naše prehrane.


Brand Things i Miss, umjetnici koji se bave modnim dizajnom, prikazali su primjer kako se hrana može reciklirati za izradu odjeće izradivši materijal pinatex od ananasa.


Posebno mjesto u prizemlju Hale 5 zauzeli su naši poznati brandovi namještaja: Nune, Prostoria, Milla&Milli i Dizzconcept.


Na katu su, osim radova pobjednika i postava zemlje partnera, bili zastupljeni i radovi/ instalacije studenata dizajna, arhitekture, modnog dizajna, primijenjenih umjetnosti i drugih.


Mnogo je razloga zbog kojih rado posjećujemo ZGDW:  riječ je o manifestaciji koja ima izniman pozitivan utjecaj na dizajnersku zajednicu u vidu njenog jačanja, povezivanja, informiranja, educiranja i osuvremenjivanja te o festivalu koji uvelike promovira i popularizira dizajn te pozitivno brandira Zagreb kao regionalno središte kreativnih industrija.


Jesu li dizajneri tvorci promjena? Imaju li moć dati viziju nove budućnosti? Kako upozoriti na posljedice konzumacije loše hrane? Na ova važna pitanja netom završeni Zagreb Design Week ponudio nam je mnogo zanimljivih i originalnih odgovora. Stoga, ukoliko ste propustili ovogodišnji ZGDW svakako nemojte slijedeće godine.


Tekst: Nevenka Kršilović, mag. arh.

Foto: osobne arhive, ZGDW





Share This Post

Post Navigation

Blog kategorije

Recent Posts

Obilježavanje 30 godina škole Callegari - prvih deset godina (1994.-2004.)

Obilježavanje 30 godina škole Callegari - prvih deset godina (1994.-2004.)

Leave review
Talijanska škola mode i dizajna Callegari potekla je od međunarodno poznate...
Više...
Dodjela diploma polaznicima programa za dizajn interijera

Dodjela diploma polaznicima programa za dizajn interijera

Leave review
U školi Callegari u Zagrebu stasala je nova generacija dizajnera interijera...
Više...
Elsie de Wolfe – jedna od prvih profesionalnih dizajnerica interijera

Elsie de Wolfe – jedna od prvih profesionalnih dizajnerica interijera

Leave review
Oduvijek je čovjek ukrašavao i uređivao prostor u kojem živi. Stoga se konc...
Više...
Mala škola šminkanja – suradnja agencije CROSTARS i škole Callegari

Mala škola šminkanja – suradnja agencije CROSTARS i škole Callegari

Leave review
Škola Callegari ugostila je djevojke iz agencije CROSTARS model & talent cl...
Više...

Post Tags

Follow us