BOHO STIL - kao stvoren za ljeto i odmor

Boho stil idealan je za romantične, opuštene, ugodne i maštovite prostore naglašene osobnosti. Boho stil obiluje svjetlom, bojama i pozitivnom energijom.


Boemski dekor karakterizira bezbrižan i pustolovni duh avangardnog načina života. Sastoji se od kreativne primjene bogatih uzoraka i živih boja, najčešće zemljanih i crvenih do ljubičastih tonova. Ovaj stil je za sve otvorene ljude, širokog duha koji u svom domu na prekrasan način kombiniraju namještaj i dodatke iz različitih kultura, a žele odbaciti „dosadnu usklađenost masovnog ukusa i manira“.


Boho je skaćeni naziv za bohemian ili boemski stil koji se javio u tridesetim godinama prošlog stoljeća, a okupio je poklonike bezbrižnog i pustolovnog duha, nekonvencionalnog i avangardnog načina života kojima je bilo bitno razlikovati se od main stream-a i srednje klase čije vrijednosti nisu podržavali. Izrastao je iz snažne želje suprotstavljanja konvencionalnim vrijednostima toga doba. Boemski stil je stav njegovih poklonika koji podržava iznimni individualizam, kreativnu osobnost, ekstravaganciju, suprotstavljanje i relativiziranje svega što se društveno vrednuje kao uspjeh, a otvoren je i rado prihvaća utjecaje drugih kultura. Njegova inovativnost i svježina imaju kontinuirani utjecaj na trendove u dizajnu još od vremena Williama Morrisa i njegovog kruga do Augustusa Johna i članova Bloomsbury Groupe, preko utjecaja Picassa, Modiglianija i Beatsa, pa sve do danas kada se u nazivu i karakteristikama Scandinavian Boho chic uređenja prostora mogu pronaći brojni poklonici suvremenog načina opremanja interijera.


Današnji, suvremeni boemski stil je smireniji, organski i eklektičan te prihvaćen diljem svijeta kao udoban stil naglašene osobnosti. Boemski chic odlično kombinira staro i novo, odbačene komade namještaja sa suvremenim, dizajnerskim namještajem te osobito koristi meki namještaj, tekstile i tkanine. Osobitost je u eksperimentiranju s konačnim izvrsnim rezultatima.


Poklonici boemskog stila primjenjuju ga i u odijevanju. Njihovu odjeću činiti ležerna, duga, raskošna i slojevita odjeća sa širokim rukavima, izrađena od laganog pamuka, svile ili šifona. Boemski kimono često je kombiniran s traperom i tradicijskim-etno uzorcima na maramama, trakama i modnim dodacima.


Boho stil odlikuju prirodan izgled, zemljane boje i prirodni materijali, kao što su drvo, opeka, glina, pamuk, lan, vuna, krzno, šiblje i slično. Obilje zelenila i biljaka, pletene košare i stropne, ovješene posude obvezni su dodaci u svakom boho prostoru. Vrlo često se vide arapski, afrički i južnoamerički utjecaji, osobito u dizanu prostirki, jastučića i prekrivača, sjenila, ponjava i tepiha.


Današnja velika popularnost boho stila leži u suvremenim trendovima 3R dizajna (Reduce, Reuse, Recycle) - održivih ekoloških opredjeljenja i recikliranja. Recikliranjem rabljenog i odbačenog namještaja, kombinirajući elemente prirode s funkcijom i dodavanjem boemskih dodataka otvaraju se neograničene mogućnosti za boemsku kreativnost. Kombinacijama i slaganjem rabljenog namještaja, namještaja s buvljaka te potpuno novog i dizajnerskog namještaja u namjerno „neuredan“ izgled, dobrom mješavinom boja, oblika, uzoraka, tekstura i tkanina dobivaju se romantični,  opušteni, ugodni i maštoviti prostori naglašene osobnosti. Za topli ambijent bitno je mnoštvo jastuka, sagova, prekrivača, tapiserija i općenito mekih i oblih ploha. Upotrebom uzoraka i motiva iz različitih krajeva svijeta postiže se dodatna, privlačna pozornost i izuzetna dekorativnost.


Danas je popularniji boho chic u kojem su kontrasti manji, harmoničniji, s više neutralnih tonova, ali je stil još uvijek vrlo izražajan, djeluje bezbrižno, eklektično, životno i dalje pokazuje jedinstvenu osobnost vlasnika. Primjeri u kojima prevladavaju bijeli ili svijetlo sivi zidovi, drveni namještaj svjetlijih tonova, zatim slojevi toplih zemljanih tonova, a tek detalji u intenzivnim, bogatim tonovima čine okosnicu tzv. Scandinavien Boho chic stila. Boho chic se temelji na kombinaciji uvijek popularnog modernističkog, dizajnerskog namještaja, iz sredine 20. stoljeća i tkanina bogatih i blistavih boja, pomiješanih uzoraka i tekstura. Rezultat je dodatna elegancija u opuštenim i romantičnim interijerima. Za potpuni ugođaj boemskog doma neophodne su biljke, kaktusi, sukulente, bršljani ili čak banane s ogromnim listovima. Zelenilo je u prikladnom kontrastu s jedinstvenim komadima namještaja te daje svježinu i životnost cijelom prostoru.


Za sve koji vole tople sheme boja, za dnevne zone, osobito su popularne boja šafrana, rubina, svjetlo ružičasta, magenta i zlatno žuta. Hladna shema boja uključuje ametist, tirkiznu i boju žada. Boho chic dopušta kombiniranje hladnih i toplih tonova za detalje i dodatke, dok je za glavne komade namještaja i zidove poželjna neutralna paleta. Na fotografijama uređenih domova može se vidjeti suvremena sofa s prugastim presvlakama uz starinski baršunski otoman i pleteni stolac za ljuljanje. Mješavina različitih vrsta namještaja čine boemski interijer tako svestranim. Svjetiljke su jednako jedinstvene kao i namještaj. Komplicirani detalji pletenih sjenila, lusteri s kristalima i stolne svjetiljke s resama idu zajedno u boho prostorima.


Pravila, za ovaj stil bez pravila, su kombiniranje uzoraka i tekstura, starog i novog, bogatih i zasićenih boja, motiva iz Azije, Afrike i Amerike, geometrijskih i organskih oblika, jednostavnih i kompliciranih detalja. Za raskošnost su potrebni mozaici i tkanine glatkih i mekih, plišanih i grubljih tekstura prirodnih materijala. Predmeti sakupljeni na putovanjima postaju fokus i privlače pažnju, a izlažu se na posebno vidljivom mjesto u kući ili stanu.  Udobnost boho stila leži u mekanom i tapeciranom namještaju, mnoštvu jastuka, otomana, pletenih stolaca, košara. Namještaj i predmeti zaobljenih oblika odlično se kombiniraju sa zasićenim bojama, složenim i bogatim uzorcima. Slojeviti perzijski ili pleteni pamučni tepisi također su sjajan način za dodavanje boemskog štiha u nekom prostoru. Stolci i fotelje od ratana, pletene košare, stolovi napravljeni od panjeva ili korijena stabala i drugi obnovljeni drveni namještaj izgledat će poput antikviteta. Organski oblici i masivno drvo izgledaju rustikalno što je dobro u kontrastu s čistim linijama modernističkog namještaja. Primjeri s pomiješanim funky uzorcima, intenzivnim tkaninama s motivima životinja i biljaka odlično se slažu s pravilnim, čistim oblicima modernog dizajna. Intenzivna boja fuksije, zelena, crvena, tamno plava i zlatno žuta pašu s bijelim, bež i sivim tonovima iz neutralne palete te stvaraju uzorke koji su privlačni bez velike napadnosti. Metalne i zrcalne površine, crni i antracit detalji odličan su izbor kod uređenja modernije, boemske dnevne sobe koja izgleda svjetlije i prostranije. Ogledala su fokusne točke, privlače pažnji i dodaju na luksuznom izgledu. Antikni namještaj, lusteri, svijeće i egzotične biljke dodat će osobit karakter i pružiti udobnu estetiku.


Spajanje boemskog i modernog skandinavskog stila je izazovno i zabavno jer su mogućnosti beskrajne i raspiruju maštu. Početak uređenja je prvi sloj bijele ili svijetlo sive i neutralne pozadine zidova i stropova, drugi sloj je drveni ili ratan namještaj, treći sloj su tekstili, tepisi, prostirke, tkanine i jastučići, koža i ratan u paletama boja od monokromatskih toplih ili hladnih tonova do kontrastnih analognih ili komplementarnih kombinacija. Slijedi pozicioniranje ključnih elementa za fokus i privlačenje pogleda kojeg čine lijepi, često egzotični i rijetki primjerci jedinstvenih predmeta s putovanja i iz različitih kultura. Na kraju treba odabrati biljke i njihove posude, najprije krupne primjerke s dobrim pozicijama s obzirom na prostor i potrebe bilja te sitniji kaktusi i sukulente na policama, ovješeni ili na prozorskim klupčicama. 


Novi, moderni boem je majstor slojeva i boravi u prostoru s obiljem svjetla, boja i pozitivne energije.


„Svatko od nas ima nešto boemskog u sebi, čak i ako je vrlo strukturirana osoba... Mi smo vlasnici butika i blogeri, majke i kreatori, poduzetnici i iseljenici, kuhari i konzultanti, očevi i urbani poljoprivrednici, kolekcionari i kustosi, dizajneri i sanjari. Naše putovanje - bilo da se radi o našem gradu ili dalekom svijetu - govori o našem stilu.“

Jutina Blackeney (autorica knige New bohemians)


Tekst: Nevenka Kršilović, dipl.ing.arh.


Izvori:

Wilhide, Elizabeth: „“Bohemian Style“, Watson-Guptill,1999.

Blackeney, Jutine: „The New Bohemians: Cool and Collected Homes, Abrams, NY, 2015.


Fotografije:

www.pinterest.com

www.explorationhappines.com

www.style-files.com

www.blogfroy.com

www.thespruce.com

www.pinterest.com

www.explorationhappines.com

www.etsy.com

www.alleideen.com

www.koees.comShare This Post

Post Navigation

Dodjela diploma u Rijeci
Previous

Dodjela diploma u Rijeci

Leave review
12. srpnja 2019. održala se svečana dodjela diplom...
Više...
Svi vole TERENSKU NASTAVU - u gostima kod BRUKETA&ŽINIĆ&GRAY
Next

Svi vole TERENSKU NASTAVU - u gostima kod BRUKETA&ŽINIĆ&GRAY

Leave review
Terenska nastava izvrstan je način za poticanje in...
Više...

Blog kategorije

Recent Posts

Nastavak projekta BIPA Beauty Specialist – MAKEUP LOOKOVI U DOBA COVIDA-19

Nastavak projekta BIPA Beauty Specialist – MAKEUP LOOKOVI U DOBA COVIDA-19

Leave review
Nakon kraće pauze zbog Covid-19 „lockdown-a“, nastavljamo s našim projektom...
Više...
CALLEGARIJEVI SUVENIRI SPLITA i ZAGREBA na vinkovačkom natjecanju ETNO KREACIJA HRVATSKE 2020.

CALLEGARIJEVI SUVENIRI SPLITA i ZAGREBA na vinkovačkom natjecanju ETNO KREACIJA HRVATSKE 2020.

Leave review
U petak 18. rujna, na vinkovačkom natjecanju Etno kreacija Hrvatske 2020. u...
Više...
RADNO LJETO naših POLAZNICA I ALUMNA VIZAŽIZMA

RADNO LJETO naših POLAZNICA I ALUMNA VIZAŽIZMA

Leave review
Callegarijevi polaznici i alumni vizažizma i ove ljetne praznike s veseljem...
Više...
Na DESIGN WEEK-u u Zagrebu predstavljena nova kolekcija naše ALUMNE - MIRNE VUČEMILO

Na DESIGN WEEK-u u Zagrebu predstavljena nova kolekcija naše ALUMNE - MIRNE VUČEMILO

Leave review
Na nedavno održanom Design Week-u u Zagrebu naša ALUMNA, modna stilistica o...
Više...

Post Tags

Follow us

Dodjela diploma u Rijeci
Previous

Dodjela diploma u Rijeci

Leave review
12. srpnja 2019. održala se svečana dodjela diplom...
Više...
Svi vole TERENSKU NASTAVU - u gostima kod BRUKETA&ŽINIĆ&GRAY
Next

Svi vole TERENSKU NASTAVU - u gostima kod BRUKETA&ŽINIĆ&GRAY

Leave review
Terenska nastava izvrstan je način za poticanje in...
Više...