JOSIPA DUMANČIĆ: vizionarka KLASICISTIČKOG STILA u interijerima

Bili smo na nesvakidašnjoj terenskoj nastavi, u dizajnerski novouređenom i kompletno opremljenom stanu od 80-tak kvadrata naše polaznice druge godine interijera Josipe Dumančić. Ne samo da je pravo zadovoljstvo vidjeti kako se polaznikov projekt s prve godine školovanja pretočio u realiziran i izveden interijer, već vidjeti i jedan poseban interijer izveden u kasicističkom stilu s modernim detaljima. Štoviše, radi se o uređenju stana u strogom centru Zagreba, u Palmotićevoj ulici, na prvom katu stambene dvokatnice, koje je zahtijevalo i značajne građevinske intervencije kako bi se sanirala sva oštećenja prostora nastala u potresu, što dodatno čini ovo opremanje izazovnim i posebnim, a radost nakon realizacije većom.


U pogledu adaptacije nakon skidanja stare žbuke i čišćenja cigli i fuga, zidovi su impregnirani, nabačen je cementni špric i zidovi su ožbukani s knauf žbukom. Zidovi su dodatno ojačani s mrežicom od staklenih vlakana koja je utopljena u građevinsko ljepilo. Nakon dvostrukog gletanja i brušenja, zidovi su ponovno impregnirani i potom dvostruko farbani. Na strop je postavljena staklena vuna za toplinsku i zvučnu izolaciju, a sve je zatvoreno s gips kartonskim pločama koje su postavljene na laganu metalnu konstrukciju. Kompletno su promijenjene strujne, plinske i dimovodne instalacije te instalacije centralnog grijanja, vode, kanalizacije i klima uređaja. 


Iznutra je zadržana drvena stolarija s ukladama koja je potpuno preuređena. Izvana je postavljena nova PVC stolarija s četiri stakla radi postizanja odlične zvučne izolacije. U sobama, dnevnom boravku i  hodniku, kao završna obloga, postavljeni su visokokvalitetni laminati u pločicama velikog formata. Zidovi su obučeni tapetama te keramičkim pločicama, a posebnost uređenja su postavljene štukature i ukrasne lajsne te ukrasne rozete koje krase svaki luster. Većina je namještaja rađena po mjeri, od prirodnog materijala, kvalitetne završne obrade i tapecirunga. Izabrana stolarija odličan je zvučni izolator od prometnice te ima izvrsne toplinsko - izolatorske karakteristike. Sve su sobe i kuhinja klimatizirane te je postavljeno centralno grijanje s plinskim kondenzacijskim bojlerom - radijatori su opremljeni s digitalnim termostatskim ventilima koji se mogu precizno i detaljno podešavati i programirati, a kojima se upravlja pomoću centralnog termostata. Za potrebe ugradnje novog kondenzacijskog bojlera napravljena je sanacija dimnjaka za što je napravljen strojarski projekt i ishođena dozvola gradske plinare i dimnjačarske službe. Rađena su drvena protuprovalna ulazna vrata debljine 8 cm s ispunom koja jamči toplinsku i zvučnu izolaciju prema stubištu. 


Raspored prostorija je funkcionalan, a uređenje je napravljeno stilski, funkcionalno i estetski. U stanu prevladavaju topliji tonovi i svjetlije nijanse koji odaju jednu harmoniju doma. Detalji u interijeru pažljivo su odabrani tako da se stilski uklapaju po materijalu, boji, omjeru i proporcijama. Josipa je vrlo pomno birala lustere, lampe, dekoraciju zidova i stropa, kombinaciju boja, dekoracije, ukrase, namještaj, zavjese i dekore. Svaki detalj u stanu je pažljivo promišljen i uistinu se u prostoru osjeća Josipina dizajnerska posvećenost svakom elementu uređenja i opremanja. Primjerice, rasvjeta je postavljena iz više izvora te je funkcionalno i ambijentalno pozicionirana. Kuhinja je također klasicističkog stila s modernim detaljima; od medijapana s drvenim ukrasima. Svi kuhinjski aparati kao i perilica/sušilica rublja su visoke klase brandova Bosch i Samsung. Postavljen je i podžbukni bužir za potrebe provođenja optičkog kabla od ulaza u stan do televizora u dnevnom boravku. Posvećenost detaljima, kvalitetna renovacija i ukupni dojam cijelog stana prepoznao je i Večernji list koji će Josipin projekt uređenja i opremanja stana popratiti člankom u Living magazinu.


O uređenju stana i svom klasicističkom dizajnerskom projektu, Josipa kaže: "Bila mi je zamisao do savršenstva realizirati svoj završni rad s prve godine. Željela sam realizirati prepoznatljiv, inovativan interijer, stambenom prostoru dati jednu novu notu kojom će se istaknuti. Klasicistički stil zahtijeva dosta vremena, truda, odricanja, mašte, znanja o materijalima pa se i ne čudim da on nije toliko prisutan kod nas jer se malo zna o tom stilu,  mnogi ne mogu izdvojiti toliko novaca koliko takvo uređenje zahtijeva, nema dovoljno educiranih dizajnera za taj stil i teško je dizajnerima odvojiti dovoljno vremena za istraživanje svih elemenata i detalja koji će projektu dati kompletnu sliku. Izazovi potresa i korona vremena su me još više očvrsnuli u smjeru da budem potpuno okrenuta  onome u čemu sam Ja u punom smislu riječi, a to je vizionarka klasicističkog stila.​ U projektu mi je puno značila podrška divne menorice Nevenke Kršilović koja je vidjela moj potencijal. Svakako ću u školi Callegari upisati i program treće godine interijera jer me raduje što ću samostalno pomoću računalnih programa moći vizualizirati i dočarati sve ono što nosim u sebi. Tijekom školovanja trudila sam se izvući maksimum i zaista sam redovito prisustvovala na svakom satu te bila prisutna prilikom svake terenske nastave. Sretna sam što sam u školi Callegari naučila projektirati interijere, crtati u programima, kako biti profesionalan i u isto vrijeme zadržati svoju jednostavnost i osobnost. Velika su mi podrška i pomoć u skrbi oko troje djece bili i suprug te svekrva i svekar koji su me od samog početka podržavali i poticali na daljnje uspjehe. Izazovi i stres su bili izvrsna škola kako se snalaziti i biti uspješan usprkos mnogim preprekama, a ključno je imati viziju i cilj.​ Projekt je bio zamišljen za dnevni najam s pet zvjezdica, ali smo se naposlijetku odlučili za prodaju jer mi je želja idalje kreirati te svoje vizualizacije pretvarati u nove realizirane interijere. U klasicističkom stilu uvijek težim jednom koraku više, a to je ne samo dizajniranje, već i dekoriranje i opremanje doma. Radujem se novim projektima dizajniranja, opremanja i dekoriranja interijera u klasicističkom stilu i namjeravam im se jednako tako posvetiti do posljednjeg detalja."


  

Share This Post

Post Navigation

Blog kategorije

Recent Posts

Dodjela diploma polaznicima programa za dizajn interijera

Dodjela diploma polaznicima programa za dizajn interijera

Leave review
U školi Callegari u Zagrebu stasala je nova generacija dizajnera interijera...
Više...
Elsie de Wolfe – jedna od prvih profesionalnih dizajnerica interijera

Elsie de Wolfe – jedna od prvih profesionalnih dizajnerica interijera

Leave review
Oduvijek je čovjek ukrašavao i uređivao prostor u kojem živi. Stoga se konc...
Više...
Mala škola šminkanja – suradnja agencije CROSTARS i škole Callegari

Mala škola šminkanja – suradnja agencije CROSTARS i škole Callegari

Leave review
Škola Callegari ugostila je djevojke iz agencije CROSTARS model & talent cl...
Više...
Terenske nastave i aktivnosti izvan učionice

Terenske nastave i aktivnosti izvan učionice

Leave review
Važna značajka kurikuluma škole Callegari je inzistiranje na velikom udjelu...
Više...

Post Tags

Follow us