"OBLAK PERGOLA". Arhitektura, oblak, ćipka ili pergola?

 

 


OBLAK-PERGOLA / ARHITEKTURA GOSTOLJUBIVOSTI

Prozračna i nježna poput ćipke, kao oblak eterična, poetska instalacija, 
hrvatski paviljon za Bijenale arhitekture u Veneciji, 2018.
 
Otvoren Hrvatski Paviljon Na Venecijanskom Bijenalu Oblak Pergola Arhitektura Gostoljubivosti Ca Large 
Arhitekt Bruno Juričić autor je OBLAKA PERGOLE/arhitekture gostoljubivosti, poetske-futurističke forme, 3D konstrukcije od kompozitnih, termoplastičnih materijala,  inspirirane mediteranskom pergolom. Jurčićev projekt osnova je paviljona u venecijanskom Arsenalu, kojim se Hrvatska predstavlja na Bijenalu arhitekture u Veneciji 2018. Osim Jurčića, u realizaciji cijelog projekta sudjelovao je veliki tim dizajnera, umjetnika, partnera i alpinista. 

Alpinisti i roboti sudjelovali u izradi Oblak-pergole

Ovogodišnji Biennale, pod konceptualnim nazivom FREESPACE, okupio je niz projekata iz cijelog svijeta. Zadanim konceptom se dio autora/zemalja bavi na vrlo kompleksan način s tehnički i logistički zahtjevnim izvedbama prolaza, pergola, veranda, terasa, stubišta, dok dio njih izlaže skromne projekte, gotovo prazne paviljone, a sve kako bi pokazali moć arhitekture koja nas okuplja u zatvorenom, otvorenom, ili čak gotovo praznom prostoru, ali punom radosti.  Svoje viđenje slobodnog prostora prikazuju kroz instalacije prirode, svjetlosti, robotike, glazbe, slikarstva, sunčeve svjetlosti, mjesečine, zraka, gravitacije, ljudi, robotike, vode, bilja, glazbe, itd.
24052018 Croatia Venice 2018120Luke Hayes 24052018 Croatia Venice 201885Luke Hayes AIBUILD Edit  
  
Temelj Juričićevog paviljona je 3D struktura, bolje rečeno 3D ćipka koja djeluje vrlo eterično i poetski, a koja je izrađena (printana) uz pomoć robotske tehnologije uz partnerstvo s poznatom tvrtkom Arup Group koja jedina na svijetu ima razvijene alate za konstrukcije od termoplastike. Osim robota kojima je trebalo više od tisuću sati za izradu ove PERGOLE – OBLAKA, za postavljanje instalacije u pomoć su priskočili alpinisti. Jedino su oni mogli spajati dijelove instalacije na teško dohvatnim mjestima.  
Pergola nije samo lijepi dodatak kući ili predvorju već je funkcionalan i poželjan, čak luksuzni dodatak koji dodaje na vrijednosti stanovanja. Može se dizajnirati i instalirati naknadno ili tijekom izgradnje kuće. Moguće ju je harmonično uklopiti sa svakim arhitektonskim stilom kako na tradicionalnoj arhitekturi tako i na suvremenim građevinama. Pergola osigurava dobro prozračeni, sjenovit, otvoreni prostor od ranog proljeća do kasne jeseni.

Interdisciplinarni, timski rad na cijelom projektu
Croazia
Cijela se instalacija sastoji od Juričićevih Oblaka, zatim od crteža po nazivom Umiriti oči, autorice Vlatke Horvat, zvučne instalacije pod nazivom „Efemeran vrt“ autorice Maje Kuzmanović. Glazbena podloga cijelom paviljonu je ugodna, umirujuća glazba koja se cijelo vrijeme čuje u paviljonu.

Što je tradicionalna pergola?
Arhitekt crpi inspiraciju iz pergole, prozračne nadstrešnice, izvedene najčešće od drvene, vitke konstrukcije, čiji pokrov čine biljke povijuše i puzavice poput vinove loze, bršljana, bugenvilije itd. Pergola je tradicionalna, drvena, rustikalna ili suvremena konstrukcija i  jedan od najčešćih načina za dobivanje hlada za ugodno druženje, osobito karakteristična za mediteransko podneblje.


FB IMG 1475012891770 Pergola Tradicionalna Tesana Grada


Hrvatski paviljon je, bez lažne skromnosti, jedan od najboljih paviljona na ovogodišnjem Bijenalu. Hrvatski paviljon je primjer interdisciplinarnog pristupa, instalacije kao prostora koji prelazi granice arhitekture, umjetnosti, robotike i modela kompjutorskog programiranja. Sve je to dokaz kako je neophodno osvijestiti ulogu inovacije i tehnologije u arhitekturi i umjetnosti.  Zato je potrebno spomenuti sve koji su sudjelovali u osmišljavanju i realizaciji hrvatskog paviljona. Osim Jurčića, u realizaciji cijelog projekta sudjelovao je veliki tim dizajnera i umjetnika i partnera:  Alisa Andrašek,  Maja Kuzmanović, Nik Gaffney, Vlatka Horvat, Leo Modrčin, Madalin Gheorghe, Arup Group, Ai-Build, Skira Architectural Lighting (Dean Skira, Dean Matika, Godvin Poropat), FormFutura, Bunch, Intra-Lighting. (Isprike ako smo nekoga izostavili.)
Biennale je otvorio svoja vrata od svibnja do 25. studenog 2018. (http://www.labiennale.org/en/architecture/2018) kako bi mnogobrojni posjetitelji mogli vidjeti instalacije arhitekata, dizajnera i umjetnika iz svih krajeva svijeta. Biennale zasigurno ima svoje obožavatelje, jer je veliki broj autora/izlagača originalno i raznoliko pristupilo zadanom konceptu. no dobro je čuti i mišljenja onih koji nisu impresionirani.
Ovaj i druge važne projekte, kao i do sada potiču i pomažu te financiraju Ministarstvo kulture RH s koordinatoricom Nevenom Tudor Perković i kustosicom Brankom Benčić, sve u organizaciji MSU, Zagreb, kojeg vodi direktorica Biserka Rauter Plančić.
 
Ako ste u Veneciji svakako posjete Biennale, osobito:
19 OCTOBER 2018 AT 14:30
ADMISSION WITH TICKET
Blog: Nevenka Kršilović, d.i.a.
Fotografije i više na linkovima:
 
 

Share This Post

Post Navigation

Blog kategorije

Recent Posts

Terenska nastava Zagreb

Terenska nastava Zagreb

Leave review
Polaznici programa Stilist uređenja unutarnjih prostora i programa Dizajner...
Više...
Filmska šminka

Filmska šminka

Leave review
Još od ranog vremena snimanja filmova, postojala je potreba intervenirati n...
Više...
IZBOR KRALJICA ZAGREBA 2023 I MISS SUPRANATIONAL CROATIA 2023 SPLIT

IZBOR KRALJICA ZAGREBA 2023 I MISS SUPRANATIONAL CROATIA 2023 SPLIT

Leave review
U četvrtak 11. svibnja u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski održao se iz...
Više...
DIGITALNA KONSTRUKCIJA I MODELIRANJE ODJEĆE

DIGITALNA KONSTRUKCIJA I MODELIRANJE ODJEĆE

Leave review
Svijet se promijenio i u današnje vrijeme nema niti jedne industrije koja n...
Više...

Post Tags

Follow us