KAKO REALIZIRATI VLASTITU MODNU KREACIJU? Od skice do odjevnog predmeta

Bez obzira jeste li modni dizajner ili jednostavno vidite lijep materijal pa poželite baš po svojoj zamisli sašiti haljinu, bluzu, jaknu..., za realizaciju , od ideje do odjevnog predmeta, biti će potreban odgovarajući kroj. Kroj mora ne samo odgovarati skici, odnosno vizualno se podudarati s idejom, nego mora odgovarati i tjelesnim mjerama za određenu veličinu/ veličine. Tri su tehnike izrade kroja: krojenje prema gotovim konfekcijskim krojevima, drapiranje na lutki i konstrukcija  modela. Odabir metode krojenja ovisi o raznim faktorima: o vrsti dizajna, o složenosti modela, o tome da li se rade unikatni odjevni predmeti ili male odnosno veće serije, o tome da li se radi konfekcija ili po mjeri, itd.


Krojenje i šivanje prema gotovim konfekcijskim krojevima


Naizgled je to najjednostavniji i najjeftiniji način. Treba naći časopis s gotovim krojevima i u njemu najsličniji ili barem basic model iz kojeg se može proizvesti ideja. Ali, ako govorimo o originalnom vlastitom dizajnu, male su šanse da ćemo naći kroj baš takav kakav smo zamislili. Ukoliko i uspijemo naći nešto najsličnije što možemo premodelirati, javlja se problem određivanja veličine i mjera. Naime, gotovi konfekcijski krojevi napravljeni su tako da odgovaraju određenom rasponu mjera. Usto, ovisno o metodi, pri konstrukciji dodaje se i određena komocija - dodatak za udobnost nošenja koji ovisi o tome kako odjevni predmet treba izgledati (pripijeno uz tijelo ili komotno) te o vrsti tkanine od koje se treba napraviti. Kad to sve zbrojimo, teško da od gotovog konfekcijskog kroja može ispasti originalni dizajn osim ako se ne napravi više proba i pokušaja (i pogrešaka), a onda to više nije najjednostavniji niti najjeftiniji način. Ovaj način doduše može biti dovoljan dizajnerima čija se kolekcija sastoji od nekoliko osnovnih krojeva, a koji variraju boje, dezene, dužine i slično.


Drapiranje na lutki


Drapiranje na lutki je fantastičan, kreativan način izrade kroja. Ogromna prednost je što je pred vama lutka, dakle, forma tijela i na njoj tkanina pa odmah vidimo kakav je efekt i rezultat kreiranja. Osim za oblikovanje krojnog dijela, drapiranje je odličan način i za oblikovanje i osmišljavanje samog dizajna jer maksimalno potiče kreativnost.


Potrebna je lutka s mjerama koje odgovaraju konfekcijskoj veličini u kojoj radimo. Na lutki crnim debljim koncem označimo vratni izrez, poziciju ramenog šava, orukavlje, bočni šav, liniju struka i prednju sredinu (sve ono što nam je na kroju bitno). Tada lutku pokrijemo većim komadom tkanine nego što će biti krojni dio i oblikujemo ušitke, šavove, drapiranja. Precrtamo na tkaninu linije s lutke, označimo ušitke i nabore i režemo. Tako dobivena tkanina čini krojni dio.


Drapiranje je savršen način za dobiti prednji i stražnji dio suknje, bluze, haljine, jakne,  i mogu se postići zaista prekrasni efekti i unikatni modeli.

Iako se drapiranjem može napraviti i rukav, ovratnik i hlače (za hlače nam treba lutka s nogama), krojni dijelovi za rukav i ovratnik moraju biti precizni i bolje ih je dobiti konstrukcijom. Kako god, kombinacija drapiranja i konstrukcije je pun pogodak za svakog dizajnera. Drapiranje na lutki kao tehnika izrade kroja poslužiti će onima koji rade unikatne modele najčešće u jednoj veličini.Konstrukcija  modela


Konstrukcija krojeva je najsloženiji i najprofesionalniji način izrade krojeva. To je projektiranje i modeliranje na osnovu, s jedne strane, zadanih mjera, i, s druge strane, skice, crteža ili slike modela.

Konstrukciju možemo raditi na osnovu konfekcijskih veličina iz tablica ili prema mjerama uzetih s tijela pa je koristimo i za rad po mjeri, što je najzahtjevniji oblik krojačkog posla. Samim tim, prednost ovakvog načina rada je neupitna. Onaj tko radi sam konstrukciju svojih modela moći će jednako dobro i kvalitetno izrađivati i konfekciju i raditi ciljano za kupce po mjeri.


Rezultat ovakve metode izrade krojeva su konkretni krojevi koji odgovaraju točno određenim veličinama i zamišljenom originalnom dizajnu. Ukoliko radimo manje ili veće serije, možemo biti sigurni da će svi komadi biti jednaki i da neće doći do odstupnja - bilo veličinom ili izgledom, što je bitno jer se izrada odjeće može odvijati u više radionica pa je potrebno izbjeći svaku improvizaciju. Jednom kad se naprave dobri bazni krojevi mogu se jednostavno modelirati jer znamo točno sve korištene mjere te koliko je komocije i gdje dodano.


Onima koji ne vole tehničko crtanje konstrukcija može biti malo suhoparna, ali ako se kombinira s drapiranjem na lutki može dati izuzetne rezutate. Konstrukcija kao tehnika izrade krojeva može poslužiti zaista svima: onima koji žele raditi odjeću za sebe - po svom "guštu" i „za svoju dušu“, krojačima koji rade po mjeri, dizajnerima koji žele malo profesionalnije realizirati vlastite kreacije, bilo unikatne, bilo u serijama.U školi Callegari možete naučiti sve tri metode izrade krojeva!

Ukoliko želite naučiti vaditi konfekcijske krojeve i šivati po njima, uključite se u naš Tečaj krojenja i šivanja.

Ako želite naučiti izrađivati krojeve drapiranjem na lutki, predbilježite se za Tečaj drapiranja.

Ako vas pak zanima konstrukcija odjeće, kontaktirajte nas radi upisa u program osposobljavanja za Modelista visoke mode.Share This Post

Post Navigation

„NAŠMINKANO“ LJETO SPLITSKIH VIZAŽISTA
Previous

„NAŠMINKANO“ LJETO SPLITSKIH VIZAŽISTA

Leave review
S obzirom da smo naviknuli da naši Vizažisti ljetn...
Više...
OD INSPIRACIJE DO MODNE KOLEKCIJE
Next

OD INSPIRACIJE DO MODNE KOLEKCIJE

Leave review
Idejna inspiracija utjelovljuje kompoziciju kreati...
Više...

Blog kategorije

Recent Posts

Terenska nastava Zagreb

Terenska nastava Zagreb

Leave review
Polaznici programa Stilist uređenja unutarnjih prostora i programa Dizajner...
Više...
Filmska šminka

Filmska šminka

Leave review
Još od ranog vremena snimanja filmova, postojala je potreba intervenirati n...
Više...
IZBOR KRALJICA ZAGREBA 2023 I MISS SUPRANATIONAL CROATIA 2023 SPLIT

IZBOR KRALJICA ZAGREBA 2023 I MISS SUPRANATIONAL CROATIA 2023 SPLIT

Leave review
U četvrtak 11. svibnja u koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski održao se iz...
Više...
DIGITALNA KONSTRUKCIJA I MODELIRANJE ODJEĆE

DIGITALNA KONSTRUKCIJA I MODELIRANJE ODJEĆE

Leave review
Svijet se promijenio i u današnje vrijeme nema niti jedne industrije koja n...
Više...

Post Tags

Follow us

„NAŠMINKANO“ LJETO SPLITSKIH VIZAŽISTA
Previous

„NAŠMINKANO“ LJETO SPLITSKIH VIZAŽISTA

Leave review
S obzirom da smo naviknuli da naši Vizažisti ljetn...
Više...
OD INSPIRACIJE DO MODNE KOLEKCIJE
Next

OD INSPIRACIJE DO MODNE KOLEKCIJE

Leave review
Idejna inspiracija utjelovljuje kompoziciju kreati...
Više...