DIZAJN INTERIJERA vs Covid-19

Vrijeme je COVID-19 pandemije i jedno od najčešćih pitanja koje se postavlja je kako će Covid-19 utjecati na dizajnere te ključne aspekte dizajniranja interijera; od  komunikacijske strategije i cijena, do primjene najefikasnijih materijala i trendova u dizajnu i opremanju interijera. Mnogi predviđaju porast potražnje za uređenjem/preuređenjem stambenih prostora u lijepe, pozitivne prostore u ovim nesigurnim vremenima, dok je ostatak svijeta ograničenog pristupa ili potpuno zatvoren. Svi žele stan ili, još bolje, kuću koja postaje mirno utočište, ispunjeno predmetima koje vole i koji im pružaju sreću. Kao što su krizne situacije u prošlosti znale iznjedriti nova, bolja, kvalitetnija rješenja koja su nadmašila sve iz prethodnih razdoblja, i u ovo vrijeme pandemije COVIDA-19 možemo očekivati značajnije dizajnerske inovacije.


U dizajnerskoj branši najviše su pogođeni mladi timovi koji su počeli s radom neposredno prije pandemije. Neke industrije će zasigurno napredovati nakon krize, ali će potražnja i kupci biti promijenjeni. Većina ljudi iz dizajnerske struke preporuča reorganizaciju rada u vidu rada u manjim, fleksibilnijim timovima, s tzv. jednostavnijom, ali konciznijom ponudom.


Kakav je „Post-COVID klijent“?  Većina se slaže da će klijent iz "novog normalnog“ doba biti osjetljiviji na nedostatke u svojim domovima u kojima obavlja mnogobrojne aktivnosti: boravi, radi, uči, odmara se, druži, odgaja djecu, itd. Sigurno je da će porasti potražnja za uređenjem interijera po principima BIOFILNOG DIZAJNA koji podrazumijeva  teksture i boje koje povećavaju osjećaj sigurnosti i udobnosti, kao što su tonovi i teksture najsličnije prirodnim, zbog umirujućeg i opuštajućeg djelovanja na čovjeka.

Zbog pandemije ističe se porast potražnje za pregradama za urede, odvajanjem garderoba kod ulaznih prostora, a obiteljske kuće dobivaju veću prednost od stambenih zgrada. Tražit će se dizajn interijera koji omogućuje razdvajanje skupina jedne od drugih, mogućnost uspješne samoizolacije, odvajanje sanitarnih prostorija i sl.

Kako će se svijet promijeniti poslije COVID-19 pandemije ostaje za vidjeti. Očekuje se da će doći do značajnih promjena u dizajniranju radnog prostora. Povećati će se rad i učenje od kuće, a fizički radni prostor će biti puno privatniji, uz maksimalnu upotrebu IT tehnologija, virtualnih sastanaka, prezentacija, prodaja, on line izložbi, itd. Način na koji promatramo zone komfora u socijalnom okruženju počet će se širiti, stvarajući vizualni pomak u funkcioniranju našeg interijera.

Dizajn i izvedba cijelog okoliša te stambenih, javnih i poslovnih prostora uključivat će elemente koji smanjuju transmisiju virusa. Najvažniji su dobra ventilacija, čist zrak i direktna osunčanost građevina te upotreba materijala kao što su bakar, aluminij, polypropilen, HPL ploče i sl., uz materijale koji su otporni na habanje i prljavštinu te se lako čiste i održavaju.


Obzirom da se virusi prenosi na tri načina - direktno, indirektno i vektorski - cijele industrije iz područja produkt dizajna, arhitekture i interijera, dizajna odjeće i obuće, pomagala, transporta, urbane opreme i svih pratećih industrija bit će u funkciji smanjenja transmisije opasnih virusnih bolesti poput Covid-19.

Tako će rješenja s fleksibilnim otvorenim prostorima, s puno prirodnog osvjetljenja i prirodne ventilacije, zelenila, vrtova i biljaka, dobrom rasvjetom, lako prenosivom i modularnom opremom i namještajem, non-touch vratnicama, kvakama, mješalicama, armaturama i ladicama... još više biti prisutna u svim područjima dizajna i primjene.  


Stambene, javne  i poslovne prostore dizajnirat ćemo s novom sviješću o brizi za osobnu sigurnost i sigurnost svih korisnika. To ćemo postići na više načina:

  • kombinacijom virtualnog i fizičkog okruženja;

  • planiranjem barijera u javnim prostorima koje će biti ugodne, s prigušenim zvukom i adekvatnom rasvjetom;

  • planiranjem prostora i kretanja; zoniranjem i programiranjem prostora koji uključuje mjere fizičke udaljenosti te non touch proizvode i opremu s upravljanjem na daljinu (smart rješenja);

  • planiranjem fleksibilnog prostoru s dobrom psihološkom percepcijom i mogućnošću preklapanja više funkcija kao što je rad od kuće i obiteljske aktivnosti;

  • odabirom materijala kojima lako održavamo čistoću;

  • projektiranjem osunčanih i provjetrenih prostora;

  • materijalima s antibakterijskim svojstvima poput bakra, aluminija, platna te nekih vrsta drva i pločastih materijala koji mogu podnijeti veća opterećenja i čišćenja;

  • planiranjem prostora s mogućnošću odvajanja garderoba, grupa za sjedenje, radnih grupa i sl.;

  • planiranjem sadržaja koji su prije bili samo kao dodatak u prostoru, kao što su npr. kućna kina, kućne teretane, bazeni i sl.

Stambeni prostor u vrijeme pandemije covid-19 mora biti mirno utočište ispunjeno predmetima koje volimo. Kuće s vrtom ili ozelenjenom terasom (urban farming) sastavni su dio mirnog utočišta koje ljudima pruža sreću.


U javnim i radnim prostorima poželjno je, uz sve već navedeno, i odvajanje grupa te upotreba stanica za dezinfekciju.


Higijena ruku postala je primaran uvjet za boravak u radnim prostorijama. 

Uredski prostori ponovo stavljaju u prvi plan ured zatvorenog tipa u koji ne dolaze stranke i klijenti, već se oni „zaustavljaju“ u zajedničkim prostorijama koje imaju prikladne paravane ili kompozicije 3D materijala za odvajanje po grupama i postignutu prikladnu akustiku prostora.

Odvajanje po grupama može imati zanimljiva rješenja, osobito za dijelove poslovnih prostora koji imaju prostrane površine, velike svijetle visine i puno dnevnog svjetla.

Promjene koje nam slijede u kratkoročnom razdoblju su upotreba materijala koji su do sada bili korišteni samo u bolnicama i  uredskim prostorima, fleksibilni rasporedi i prijenosna oprema. Revolucionarne tehnologije tkanina za tapeciranje s posebnim svojstvima su već otprije u upotrebi, no, pandemija će ubrzati njihovu široku primjenu. Kroz slijedeće razdoblje, ovisno o pronalasku cjepiva protiv Covid-a 19, uvodit će se još više pregrada koje štite zaposlenike te materijali na koje ne djeluju sredstva za izbjeljivanje i dezinfekcijutekstilni materijali s antibakterijskim i antikorozivnim djelovanjem, kao i ultraljubičasta svjetlost za dezinfekciju.


Dugoročno ćemo susretati modularne i prilagodljive panele svih vrsta, za različitu namjenu i djelatnosti, a sadašnje tkanine bit će potpuno zamijenjene posebnim tkaninama proizvedenim pomoću tzv. nanotehnologije koja automatski eliminara bakterije i viruse s površina. Svestranija će biti i upotreba materijala kao što je bakar, aluminij i polypropilen te pločastih materijala kakve smo spominjali u našem prethodnom blogu o novim dekorativnim materijalima u Elgradu.

U uredu budućnosti će sigurno biti više kontrole pokretom i IKT opreme „sve u jednom“.

U budućnosti nas očekuje i virtualna i proširena stvarnost za učinkovitiji rad kod kuće pomoću Hololens (Microsoft) ili sličnih tehnologija. Tako bi primjerice HoloLens mogao revolucionirati način na koji radimo, omogućujući korisnicima pregled, kretanje i interakciju s 3D prikazima. Već su razvijeni koncepti koji pokazuju kako bi se to moglo koristiti u tradicionalnijim uredima. Primjerice, transparentni zasloni će poslužiti i kao pregrada i kao alat za rad.

Zasigurno nas očekuju i prenosivi i sklopivi zasloni, tehnologija kojom se upravlja pogledom, džepna računala prikladna za nošenje, umjetna inteligencija koja se osobito predviđa u timskom radu, itd. Kao najatraktivnija zabava u budućnosti očekuju nas sustavi za holoportaciju, virtualnu 3D portaciju u realnom vremenu. Zagovornici ovakvog smjera smatraju kako ćemo pomoću holoportacije moći održati sastanak na dugom kraju svijeta ili susret s udaljenim članovima obitelji.

Bez obzira na blisku ili daleku budućnost i smjerove kojima ćemo u dizajnu i tehnologiji krenuti, uvijek ostaje naš privatni prostor koji moramo urediti za funkcionalan i ugodan boravak, rad i život.


„Najveća umjetnost budućnosti bit će stvaranje ugodnog života na malom komadu zemlje“ (Abraham Lincoln)


Tekst: Nevenka Kršilović, d.i.a., Callegari

Fotografije: Callegari, 5Tema, Microsoft, Mass design Group, Vogue, design by Atelier AM / Miranda Brooks, Emma Lee, Simon Brown, Ruptly, Mark Bolton.


Share This Post

Post Navigation

Blog kategorije

Recent Posts

DINAMIČAN VIKEND ZA NAŠE VIZAŽISTICE U OPATIJI I SPLITU

DINAMIČAN VIKEND ZA NAŠE VIZAŽISTICE U OPATIJI I SPLITU

Leave review
Nakon trogodišnje stanke, u Opatiji je održana dvodnevna gala manifestacija...
Više...
RADOVI POLAZNIKA PROGRAMA ZA DIZAJNERA INTERIJERA ŠKOLE CALLEGARI

RADOVI POLAZNIKA PROGRAMA ZA DIZAJNERA INTERIJERA ŠKOLE CALLEGARI

Leave review
Polaznici programa osposobljavanja Stilist uređenja unutarnjih prostora i p...
Više...
DIZAJNER INTERIJERA – PRVA TERENSKA NASTAVA U ZAGREBU U SEZONI 2023/2024

DIZAJNER INTERIJERA – PRVA TERENSKA NASTAVA U ZAGREBU U SEZONI 2023/2024

Leave review
Ljeto se bliži kraju, mi smo se vratili u naše učionice i na početku novog ...
Više...
15. RIJEČKE STEPENICE –

15. RIJEČKE STEPENICE – "FLAPPER GIRLS" ŠKOLE CALLEGARI

Leave review
Prvog dana rujna ove su godine održane 15. Riječke stepenice. Slavljeničko ...
Više...

Post Tags

Follow us