Double PASS - nova modna kampanja naše alumne SUZANE VULJAN

Uspješna modna dizajnerica, naša alumna modnog stilizma, Suzana Vuljan, svojom nedavnom modnom kampanjom Double PASS iznova dokazuje živost i potencijal hrvatskog modnog dizajna. Iako je cijeli svijet nakratko stao i sve otežano radi, nju to nije omelo da kreira i stvara neke nove modne priče koje "žive" ne samo u gradu pod Marjanom, nego i van granica lijepe naše. O čemu se radi Suzana će nam ovom prilikom najbolje sama ispričati...


Suzana, za početak, možeš li nam ukratko predstaviti svoj rad od školovanja do danas; svoj napredak, uspjeh, kao i poneku prepreku na koju si nailazila svih ovih godina? 

"Sve je krenulo davno kada sam upisala tečaj krojenja i šivanja u tete Đurđe, no to nije bilo dovoljno za sve ono što sam ja zamislila pa sam krenula dalje u školovanje. Škola Callegari mi je pomogla da usavršim svoje crtačke sposobnosti i izložim svoje prve kreacije na revijama.

Napredak se postiže vlastitim razvijanjem sebe kroz muziku, sport, knjige, izložbe, putovanja, koncerte, i to je način za jačanje vlastite kreativnosti. 

Prepreke su uvijek tu, ništa ne dolazi lako. Uvijek je ulog velik i prihvaćaš rizik jer nikada ne možeš znati kakve će biti reakcije na ono što nudiš publici. Ponekad realizacija proizvoda ne ispadne kako zamislimo ili se komunikacija s prodajnim mjestima ne odvije u smjeru u kojem želimo... Puno je uspona i padova, ali ništa što se dogodi nije uzalud jer to je jedini način za napredak. 

Kada sve zbrojim i oduzmem moja definicija uspjeha je živjeti kreativno!"


Nova kolekcija je tu; opiši nam kako je krenula ova još jedna tvoja modna priča?

"Novi projekt nastao je iz ideje da se vratim starim korijenima - grafici i spojim je s modnim dizajnom. Ideja je bila razviti unisex street style brend. Ljubitelj sam minimalizma i takav pristup dizajnu sam zadržala od samih početaka. Minimalizam za mene može biti glasniji od šarenila u kombinaciji s dobrim krojevima. Kolekcija trenutno u ponudi ima majice dugih rukava u tri boje gdje sam se poigrala s geometrijom i bojama, mreža jaknu koja je izrađena od mreže koju možemo vidjeti na košarkaškim dresovima, a ostatak kolekcije su print majice. U ilustracijama sam također zadržala minimalizam, trenutno u ponudi imam nekoliko različitih printeva. Kako će se priča razvijati dalje još ne znam, zasad mogu reći da s vremenom planiram uvesti još neke odjevne predmete."


Koliko dugo si radila na kolekciji i kampanji?

"Od ideje do realizacije prošlo je osam mjeseci. Potrudit ću se detaljno opisati smjernice za osnivanje brenda za sve koji razmišljaju o tome. Prvo o čemu sam promišljala bio je sam naziv brenda, odlučila sam se za izraz iz sporta "Double Pass" jer sam cijelu priču htjela povezati sa sportom. Zatim sam s dizajnerom iskomunicirala dizajn loga za brend. Također sam upisala doškolovanje za rad u grafičkom programu Ilustrator i dalje se usavršavam na tom području. Otprilike mi je trebalo mjesec dana za dizajn majica i ilustracija. Bilo je bitno izabrati dobru tkaninu koja će odgovarati dizajnu kojeg sam osmislila. Preferiram prirodne tkanine te sam izabrala pamuk u kombinaciji s elastinom koji je stigao iz tvornice u Sloveniji. Uslijedilo je krojenje i šivanje majica. Izrada etiketa za brend mi je iznimno važna jer se radi o zadnjem 'touch-u' kako bi dizajn bio potpun; ovaj put sam se odlučila za kombinaciju crveno/bijelo. Print majice sam dogovorila s tiskarom u tehnici sito tisak, a pri odabiru majice za tisak koncentracija je bila na kroju i materijalu.

Kolekciju je fotografirao Alen Marić s modelima Anom Vrdoljak i Josipom Vuletićem. Tončica Baković se pobrinula za make up, a za frizuru je zaslužna Maja Brajević,vlasnica Cut Mat frizerskog salona. 

Ideja snimanja kampanje bila je odmaknuti se od klasičnih kampanja za odjeću. Htjeli smo na jedan neobičan način oživiti zgrade u kvartu Blatine s ciljem da osoba koja je ispred objektiva izgleda veće od zgrade ili u nekim slučajevima da zgrada 'odskače' od osobe. S fotografske tehničke strane svjesno su fotografijom rađene pogreške. Možda ovo nije najbolji način kako prikazati odjeću, ali je svakako jedna jako drugačija kampanja. Razbijati okvire i uvoditi nove stvari u bilo čemu je poanta, koliko god na prvu izgledalo krivo!


Izlaskom kampanje pristižu Ti pozitivni komentari i podrška; znači li to da si još jednom osluškivanjem tržišta ponudila nešto što ipak ne možemo kupiti u "običnim" dućanima? 

"Zadovoljna sam reakcijama, ali nažalost kampanja je izašla u trenutku kada je Covid - 19 stigao u grad pa je trenutno sve u stanju mirovanja. Izrada majica je danas dosta popularna, ali je, kao što sam ranije istakla, proces stvaranja od ideje do realizacije dug i temeljit. To su razlozi zbog kojih mislim da "manji" brendovi općenito nude kvalitetnije i idejno zanimljivije proizvode od masovnih lanaca."


Sada, kada iza sebe imaš veliko iskustvo u modnim projektima i dizajniranju, možeš li nam reći da li se od dizajna u Hrvatskoj može živjeti? 

"Netko može, a netko ne. :) Ja osobno, uz dizajn koji mi je i posao i hobi, uvijek imam i "second job". "


Za kraj, što bi savjetovala budućim modnim dizajnerima?

"Mislim da svatko ima svoja iskustva. Bitno je stalno biti u potrazi za novim idejama, izlagati svoje proizvode na sajmovima i pronaći svoju publiku."


Draga Suzana, uz čestitke na Tvojoj novoj kampanji, zahvaljujemo Ti na ovom nesebičnom dijeljenju iskustava i poticanju mladih dizajnera!  Veselimo se Tvojim novim projektima, a znamo da će ih kod Tebe biti i vrlo rado ćemo o njima opet pisati :)


"Hvala svima u školi Callegari na podršci svih ovih godina! #staysafe<3


Kampanju i radove možete pogledati i na:

Fb: https://bit.ly/3dhajun; Inst: https://bit.ly/33ZxOnC​​


Share This Post

Post Navigation

Učenje na daljinu u školi Callegari
Previous

Učenje na daljinu u školi Callegari

Leave review
Od obustave redovitog obrazovnog procesa u cijeloj...
Više...
Modni trendovi koji će obilježiti proljeće/ljeto 2020.
Next

Modni trendovi koji će obilježiti proljeće/ljeto 2020.

Leave review
Nakon snijega i samoizolacije u travnju, pred nama...
Više...

Blog kategorije

Recent Posts

RADIONICE

RADIONICE "Vrtova u boci" i "Dizajniranja logotipa" u OŠ HUGO KON

Leave review
Bili smo u gostima u zagrebačkoj gornjogradskoj osnovnoj školi HUGO KON gdj...
Više...
ALEN POROPAT - ponovno u CALLEGARI-ju nakon višegodišnjeg predavačkog iskustva na Raffles Design Institutu u Šangaju

ALEN POROPAT - ponovno u CALLEGARI-ju nakon višegodišnjeg predavačkog iskustva na Raffles Design Institutu u Šangaju

Leave review
Nakon petogodišnjeg predavačkog rada na Raffles Design Institutu u Šangaju,...
Više...
Terenska nastava: ERA - CONCEPT STORE

Terenska nastava: ERA - CONCEPT STORE

Leave review
Polaznici 2. godine DIZAJNA INTERIJERA, zajedno sa svojom mentoricom Nevenk...
Više...
ŽUTA i SIVA - BOJE GODINE u INTERIJERIMA za 2021.

ŽUTA i SIVA - BOJE GODINE u INTERIJERIMA za 2021.

Leave review
U siječanjskom prilogu TV emisije Dom na kvadrat naša predavačica poslovne ...
Više...

Post Tags

Follow us

Učenje na daljinu u školi Callegari
Previous

Učenje na daljinu u školi Callegari

Leave review
Od obustave redovitog obrazovnog procesa u cijeloj...
Više...
Modni trendovi koji će obilježiti proljeće/ljeto 2020.
Next

Modni trendovi koji će obilježiti proljeće/ljeto 2020.

Leave review
Nakon snijega i samoizolacije u travnju, pred nama...
Više...