ŠKOLA CALLEGARI – RETROSPEKTIVA 2022-2023

Kao i proteklih godina, škola Callegari imala je vrlo zanimljivu, dinamičnu i uspješnu školsku godinu na svim svojim lokacijama. Polaznici programa u Zagrebu, Rijeci, Zadru i Splitu, osim što su uspješno završili svoje obrazovanje sa zaista divnim završnim radovima, imali su i priliku sudjelovati u vrlo raznolikim aktivnostima u organizaciji škole. 


U području modnog dizajna, početkom rujna 2022. godine, kao dio najave nove sezone, naša škola sudjelovala je na velikoj modnoj manifestaciji, 14. Riječkim stepenicama gdje je predstavila kolekciju crvenih haljina naših polaznica modnog dizajna. Krajem 2022. godine, u Zagrebu smo imali zanimljivu radionicu drapiranja haljina na lutki s modnom dizajnericom Lanom Ćirić, vlasnicom modnog brenda VLAAZ. Nešto kasnije, u veljači 2023. godine, naše su splitske polaznice modnog dizajna imale priliku sudjelovati u fantastičnoj radionici naše predavačice Anamarije Asanović na kojoj su izrađivale venecijanske maske i učile o njihovoj povijesti te tehnikama izrade. U ožujku se u Dioklecijanovim podrumima u Splitu održala velika modna revija branda ARILEO kojom su modni dizajneri Marija i Jurica Pirić proslavili dvadeset godina svojeg prisustva na modnoj sceni, a splitske polaznice modnog dizajna imale su jedinstvenu priliku na jednu večer biti asistentice dizajnerskom dvojcu, dok su vizažisti brinuli o izgledu manekenki. U Rijeci je početkom svibnja završen naš prvi tečaj Digitalna konstrukcija i modeliranje odjeće. Posebno smo ponosni na završne radove naših prvih polaznica u tom području koje su uspješno savladale digitalne tehnike. Veliko događanje pred kraj školske godine odvilo se također u Splitu. Naime, 15. lipnja održana je modna revija Judita na temu istoimene junakinje Marka Marulića. Naše polaznice iz svih gradova kreirale su haljine koje su krasile iste značajke kao i one književne heroine. Kasnije istog mjeseca, ta je modna revija predstavljena i kaštelanskoj publici na Danima Tradicije „Nostalgija“. 


Vizažistice naše škole imale su jednako uzbudljivu i ispunjenu školsku godinu. Tijekom godine imale su priliku šminkati na brojnim modnim revijama i drugim događanjima u Splitu i Zagrebu. Tako su u studenom 2022. godine splitske vizažistice šminkale modele na prvoj samostalnoj modnoj reviji brenda ANOVI koja se održala u hotelu Blue Radisson, a već idući mjesec su šminkanjem podržale humanitarnu reviju modnog dizajnera Šimu Kovačevića i njegovog brenda NO7. U siječnju 2023. godine, naše su splitske vizažistice sudjelovale na Sajmu vjenčanja „Wedding Day“, a nakon toga su šminkale modele u veljači na Danu crvenih haljina. U travnju je modna dizajnerica Ivona Glavaš, vlasnica već spomenutog branda ANOVI, imala još jednu modnu reviju u Splitu sa svojim brendom i opet su pozvane upravo naše vizažistice za šminkanje modela. U svibnju su, uz splitske vizažistice koje su šminkale djevojke na izboru za Miss Supranational Croatia, i zagrebačke vizažistice imale priliku šminkati kandidatkinje za Izbor kraljice Zagreba. Tempo za naše splitske vizažistice nije posustao niti u lipnju, kada su šminkale posebne modele za modnu reviju, djecu s Downovim sindromom, u sklopu Ljetne škole mladih Downića. Zatim su šminkale modele na već spomenute dvije modne revije Judite u Splitu i Kaštelima. Zagrebačke su pak vizažistice pozvane šminkati modele na fotoseminaru Fotosofija, kao nastavak višegodišnje uspješne suradnje našeg poznatog fotografa Damira Hoyke i škole Callegari.


I polaznici sva tri stupnja programa za dizajn interijera imali su školsku godinu s mnogo aktivnosti i događanja. Već u rujnu je organizirana zanimljiva terenska nastava u Zagrebu na temu dizajna svjetla. Osim prilike poslušati stručno predavanje arhitekta Saše Begovića iz 3LHD, polaznici su se upoznali s poznatima brendovima u području rasvjete Zumtobel i Thorn. U listopadu je dio polaznika posjetio sajam SICAM u Italiji na kojem se predstavljaju noviteti u industriji namještaja. Studeni je donio Design District 22 u Rovinju, gdje smo sudjelovali s eksponatima na temu povratka prirodi, ekologije i održivosti u sklopu konferencije za dizajnere i arhitekte „Novi europski Bauhaus” posvećene održivoj gradnji i opremanju. Naši splitski polaznici su u veljači imali terensku nastavu na sajmu Adriatic Gastro Show u splitskoj Spaladium Areni gdje su posjetili sajamski segment za opremanje interijera. U ožujku je naša škola u Zagrebu ugostila dizajnericu Ivanu Vučić iz nagrađivanog studija Hamper koja je održala stručno predavanje na temu logotipa. U Rijeci se isti mjesec održala vrlo korisna terenska nastava s posjetama i upoznavanjem ponude tvrtki Stanca, Caparol i Lightwave. Zadarsko izdanje sajma namještaja i dizajna interijera Design District Limited Edition bilo je idealna prilika za terensku nastavu našim zadarskim polaznicama dizajna interijera. Osim upoznavanja s programima tvrtki za opremanje interijera, polaznice su sudjelovale i na prezentacijama i stručnom skupu. Travanj je već tradicionalno obilježen Međunarodnom izložbom namještaja u Milanu, pa je tako i ove godine dio polaznika posjetio sajam i vidio koji su najnoviji svjetski trendovi u industriji opreme za interijere i eksterijere. Svibanj je donio novu bogatu terensku nastavu u Zagrebu u trajanju od tri dana, u kojoj su sudjelovali polaznici iz Zadra i Zagreb, a posjetilo se cijeli niz tvrtki za opremanje interijera: Rasvjeta Prrgin, Izlog ideja Iverpan, Prostoria – hrvatski dizajn, Design pod i ABC interijeri, a u lipnju smo se malo posvetili bojama, pa smo ugostili gospodina Tihomira Vujasinovića koji nam je prezentirao novitete u ponudi Caparol boja.


Jedna izuzetno uspješna godina je iza nas, prepuna događanja i novih prilika za naše polaznike za upoznati nove ljude, savladati nova znanja i dobiti inspiraciju u novim situacijama. A sada nas čeka nova školska godina s jednako visokim očekivanjima, koja opet počinje najvećim modnim događanjem u Hrvatskoj, jubilarnim 15. Riječkim stepenicama i velikom prilikom za naše buduće modne dizajnerice da pokažu što su naučile na našim programima!


Fotografije: Prosper Filipović, Krume Ivanovski, Igor Jakšić, Antonio Stipinović i arhiva škole Callegari

Share This Post

Post Navigation

Pametna rješenja za male prostore
Previous

Pametna rješenja za male prostore

Leave review
Bilo da se radi o kući ili stanu, stanovanje u mal...
Više...
Kada dječja soba postane učionica
Next

Kada dječja soba postane učionica

Leave review
Veliki događaj u životu svakog djeteta polazak je ...
Više...

Blog kategorije

Recent Posts

MODNI SPLIT – modni programi u splitskoj školi Callegari

MODNI SPLIT – modni programi u splitskoj školi Callegari

Leave review
U godini obilježavanja 30. obljetnice škole Callegari predstavljamo i rad n...
Više...
Obilježavanje 30 godina škole Callegari - prvih deset godina (1994.-2004.)

Obilježavanje 30 godina škole Callegari - prvih deset godina (1994.-2004.)

Leave review
Talijanska škola mode i dizajna Callegari potekla je od međunarodno poznate...
Više...
Dodjela diploma polaznicima programa za dizajn interijera

Dodjela diploma polaznicima programa za dizajn interijera

Leave review
U školi Callegari u Zagrebu stasala je nova generacija dizajnera interijera...
Više...
Elsie de Wolfe – jedna od prvih profesionalnih dizajnerica interijera

Elsie de Wolfe – jedna od prvih profesionalnih dizajnerica interijera

Leave review
Oduvijek je čovjek ukrašavao i uređivao prostor u kojem živi. Stoga se konc...
Više...

Post Tags

Follow us

Pametna rješenja za male prostore
Previous

Pametna rješenja za male prostore

Leave review
Bilo da se radi o kući ili stanu, stanovanje u mal...
Više...
Kada dječja soba postane učionica
Next

Kada dječja soba postane učionica

Leave review
Veliki događaj u životu svakog djeteta polazak je ...
Više...