Projekt dizajniranja interijera - MUZEJ POLICIJE u Zagrebu

Callegarijevi polaznici usavršavanja za Dizajnera interijera pod mentorstvom predavačice Nevenke Kršilović, dipl. ing. arh. svoju su praktičnu nastavu realizirali sudjelovanjem u dizajnu i postavu interijera za Muzej policije u Zagrebu.


Posebnost obrazovnih programa škole Callegari temelji se na primjeni usvojenih znanja i vještina dizajniranja interijera u stvarnom svijetu i sa stvarnim klijentima. Svake godine naši polaznici imaju priliku raditi na različitim stvarnim projektnim zadacima u kojima se polaznici vježbaju „za život“ i rad u području dizajna interijera; kontinuirano nam se javljaju tvrtke, institucije, udruge i privatni klijenti koji žele suradnju sa školom Callegari radi dobivanja više kreativnih rješenja za uređenje, opremanje i dekoriranje ureda, trgovine, restorana, izloga ili poslovnog prostora druge namjene. U rujnu ove godine javila nam se gđa. Helena Biočić - voditeljica Muzeja policije u Zagrebu (MUP, RH) i predložila suradnju u kojoj bi polaznici škole Callegari izradili idejna rješenja za projektni zadatak – prijedlog uređenja interijera - dispozicija iz stalnog postava u Muzeju policije u Zagrebu.


Projektni zadatak – brief design – postojeće stanje:

Muzej policije u Zagrebu osigurao je izložbeni prostor za svoje zbirke i tijekom rujna i listopada 2019. izvodeni su građevinski, instalaterski i drugi završni radovi prema arhitektonskom projektu kojeg potpisuju arhitekti Zoran i Anamarija Bare iz Studio B i B. Otvaranje muzejskog prostora jedna je od aktivnosti u viziji i misiji Muzeja, kako je istaknula voditeljica Biočić„Raznovrsnom izložbenom politikom i usavršavanjem znanja svojih djelatnika, postići ćemo visok stupanj posjećenosti". Polaznicima su predstavljene zbirke Muzeja policije, a zadatak je postići što atraktivnije izlaganje stalnog postava koje se uklapa u ekonomičan postojeći financijski okvir te predložiti atraktivne načine izlaganja u budućnosti.

Muzej će biti mjesto prikupljanja, obrade i izlaganja građe kojom će se u stalnom postavu prikazati povijesni razvitak policije u Hrvatskoj, u cjelinama prema pojedinim policijskim segmentima (temeljna, kriminalistička, prometna, specijalna …) i povijesnim razdobljima (Austro-Ugarska, I. i II. Jugoslavija, Domovinski rat, suvremena policija RH).

Zadani, super kratki rokovi su nas (malo) prestrašili pa smo prionuli na dobro planiranje aktivnosti i podjelu zadataka.

Planiranje i rokovi:

Projektni zadatak obuhvatio je brojne aktivnosti koje su podijeljene polaznicima triju grupa dizajnera interijera. Polaznice - Anera Tolić, Ivana Ćuk, Suzana Prajz Karažija, Maja Vrdoljak, Ana Boroš, Iris Pinjuh i Iva Komšić - dobile su zadatak istražiti i analizirati zbirke muzeja, napraviti usporedbu planiranog i izvedenog stanja na samom objektu te izraditi koncept, idejna rješenja postava i prezentaciju idejnih rješena za voditeljicu muzeja. Polaznice - Paula Turčinov, Ana Koro i Marija Demo - bili su zaduženi za izradu idejnih rješenja za izdvojeni (manji) postav u kojem se izlaže zbirka i podzbirke muzeja koje se odnose na razdoblje domovinskog rata. Polaznice/ci - Snježana Herak, Selmina Badnjević, Valerija Bajrami, Matea Korasić, Nika Smolković – Slivarić, Marija Miljanović, Barbara Boban, Nika Radić i Joško Samohod - bili su zaduženi za pozicioniranje, ovjes, slaganje, nizanje i označavanje odabranih eksponata, lutaka, vozila, znakovlja i drugih predmeta iz cijele zbirke muzeja.

Namještaj poput Thonetovog stolca (proizvodnja Mundus) te starinski telefon i stroj za pisanje odlično se može komponirati sa eksponatima muzeja.

Istraživanje i analiza:

Do danas je u Muzeju prikupljeno nešto manje od dvije tisuće predmeta od kojih je inventirana i katalogizirana velika većina eksponata. Izlošci su razvrstani u sljedeće zbirke od kojih svaka ima svoje podzbirke: Oružje iz Domovinskog rata, Odore i dijelovi odora, Policijsko znakovlje, Policijska vozila, Uredska oprema i tehnika, Kriminalistička tehnika, Kriminalistička zbirka, Komunikacijska tehnika, Osobni dokumenti i predmeti koje izdaje MUP, Ostali dokumenti, Nacionalni programi, Policijska oprema, Fotografije, Nagrade, Civilna zaštita, Vatrogastvo, Vojni ordinarijat, Izvanpolicijski sadržaji.

Do sada je održano više od dvadeset izložbi u Zagrebu i RH, a pojedini eksponati su izlagani i na izložbama u susjednim zemljama. Naime, Muzej policije ima institucionalnu suradnju s muzejima u Republici Hrvatskoj, a surađuje i s muzejima policija drugih zemalja. Posebno ističu suradnju s kolekcionarima policijskog znakovlja iz Hrvatske i drugih zemalja te aktivnost razmjene hrvatskog za strano policijsko znakovlje.


Sinteza (koncept i idejno rješenje) i evaluacija:

Stalni postav Muzeja policije je izložbeno-edukativnog karaktera, zanimljiv najmlađima, mladima i starijima, s ciljem da u budućim AV i VR izlaganjima ima visok stupanj interakcije s posjetiteljima, osobito najmlađima, koji bi kroz takvu prezentaciju učili, zabavljali se i družili. Pristupačnost i inkluzivnost je osigurana posebnim ulazom s blagom rampom te nesmetanom kružnom komunikacijom u cijelom prostoru.

Zoniranje i dijagram prostora zasniva se na jednoetažnom interijeru otvorenog tipa, u prizemnici s tlocrtnom kružnom komunikacijom oko središnjeg, antracit-sivog zida i obodnim-vanjskim zidovima s velikim prozorima i panelima od perforiranog metala u bijeloj (ne)boji.

To nije uobičajeni koncept za muzejski prostor, no u ovom se projektu nametnuo jer je muzej relativno male površine (180 m2) s nedostatkom ploha ili zidova za vertikalno izlaganje, s puno dnevnog svjetla koje dopire kroz velike, duž cijelog zida ugrađene prozore. Nedostatak zidova nadomješten je postavljanjem visokih panoa paralelno ispred prozora. Tako se kroz cijeli prostor nadovezuju muzejske zbirke različitih eksponata grupirane u logičnom prostornom rasporedu. Visina prostora prividno je povećana kombiniranjem tamnih i svijetlih ploha te ugrađenom i indirektnom rasvjetom.


Izvedba i postavljanje eksponata (evaluacija i izmjene):

Muzej policije je otvorenog tipa i u prvom redu namijenjen građanima, školskim grupama, turistima i stranim delegacijama koje dolaze u posjet MUP-u ili Policijskoj akademiji. Želja je investitora da Muzej postane mjesto susreta i komunikacije između policije i građana.

Ulazni prostor zamišljen je kao jednostavan, arhitektoničan s naglašenim vizualom-logom muzeja, crno-bijelog kontrasta s malim lobbyiem i TV-om za emitiranje priče Policija nekad i danas... Kružno se nižu različite zbirke i eksponati izloženi otvoreno ili u vitrinama, policama, na zidovima.

Sastavni dio cijele priče je zid s Time line-om koji počinje s najstarijim dokumentima i ekspoanatima: tahografom - instrumentom za mjerenje brzine kojeg je 1887./88. izumio istarski znanstvenik Josip Belušić, fotografijom i dokumentima Ivana Vučetića - globalno poznatog kao začetnika forenzičkog ispitivanja, istraživanja i vještačenja. Slijede dokumenti i datumi vezani uz najznačajnije osobe te godine i priznanja vezani uz rad policije i Muzeja policije.

Mnoštvo predmeta iz stalnog postava organizirano je u skladu s mogućnostima prostora, raspoloživosti eksponata, zadanim vremenskim i financijskim okvirima.

Bilo je potrebno postojeće kaširane grafike različitog formata izložiti na što atraktivniji i zanimljiviji način kako bi se izlaganjem, uz ostale aktivnosti i djelatnost muzejskog osoblja, ispunio cilj muzeja -  privlačenje pozornosti najšire javnosti upoznajući je s radom policije i šireći znanja o sigurnosnom ponašanju građana.

Čestitamo Muzeju policije na otvorenju, kao i svim polaznicima škole Callegari koji su entuzijastično i strastveno sudjelovali u projektnim zadacima dizajniranja i postava interijera za Muzej policije u Zagrebu!
Share This Post

Post Navigation

Novogodišnji make up
Previous

Novogodišnji make up

Leave review
Tijekom prosinca u Callegarijevoj zagrebačkoj viza...
Više...
Vječna dilema: kuća ili stan?
Next

Vječna dilema: kuća ili stan?

Leave review
Dom kao životni prostor pun je emocionalnih konota...
Više...

Blog kategorije

Recent Posts

Škola Callegari - službeni sponzor  9. međunarodnog SAJMA VJENČANJA “Wedding day”

Škola Callegari - službeni sponzor 9. međunarodnog SAJMA VJENČANJA “Wedding day”

Leave review
Ovoga vikenda, u velikoj dvorani Š.C. Gripe, održavao se 9. po redu međunar...
Više...
Zašto angažirati dizajnera interijera?

Zašto angažirati dizajnera interijera?

Leave review
Dizajn interijera je neosnovano kategoriziran kao usluga samo za one dublje...
Više...
Božićna radionica: DRAPIRANJE večernjih haljina na lutki

Božićna radionica: DRAPIRANJE večernjih haljina na lutki

Leave review
U našoj zagrebačkoj školi održana je BOŽIĆNA RADIONICA DRAPIRANJA VEČERNJIH...
Više...
MAKE UP-om SLAVIMO ŽIVOT!

MAKE UP-om SLAVIMO ŽIVOT!

Leave review
U mnoštvu pozivnica i sudjelovanja na raznim modnim i kulturnim događanjima...
Više...

Post Tags

Follow us

Novogodišnji make up
Previous

Novogodišnji make up

Leave review
Tijekom prosinca u Callegarijevoj zagrebačkoj viza...
Više...
Vječna dilema: kuća ili stan?
Next

Vječna dilema: kuća ili stan?

Leave review
Dom kao životni prostor pun je emocionalnih konota...
Više...