Postani DIZAJNER NAMJEŠTAJA!

Još 2013. godine, kroz EU projekt "Dizajnom namještaja do konkurentnog hrvatskog proizvoda", škola Callegari izradila je i pilotirala obrazovni program za dizajnera namještaja te kao krunu obrazovanja polaznika izradila 12 prototipova dizajnerskog namještaja

https://www.callegari.hr/hr/eu-projekti/projekti/dizajnom-namjestaja-do-konkurentnog-hrvatskog-proizvoda-2-2


Prošle godine polaznici su ponovno prepoznali profesionalne mogućnosti u području dizajna namještaja i kvalitetu Callegarijevog obrazovnog programa te smo ponovno imali generaciju polaznika koja se školuje za dizajnera namještaja.


U želji da dalje potičemo razvoj domaćeg dizajna namještaja kao jedinog načina da damo zamaha našoj drvnoj industriji, i ove godine obrazujemo novu generaciju Dizajnera namještaja! Program će se odvijati u školi Callegari u Zagrebu, u Gajevoj 6, dinamikom od jednom tjedno po 7 školskih sati tijekom deset mjeseci nastave. U programu, kroz niz praktičnih projektnih zadataka kao i kroz terensku nastavu, polaznici će učiti dizajnirati namještaj, dizajnerski crtati, upoznati se s poviješću namještaja, ekologijom i ergonomijom namještaja, materijalima i tehnologijom obrade, kao i s tehničkim crtanjem i osnovama CAD-a. 


Nastavu će voditi Dr. sc. Boris Iliev, dizajner namještaja i inženjer drvne tehnologije koji je svoju karijeru brusio radom u tvornici i tvrtkama za dizajn i konstrukciju namještaja u Skoplju i Sofiji te posljednjih godina freelance projektima dizajna namještaja i interijera u Hrvatskoj.


Svoju diplomu sa Fakulteta za dizajn i tehnologiju namještaja i interijera u Skoplju, Boris je nadogradio doktorskim studijem drvne tehnologije na Šumarskom fakultetu u Zagrebu, baveći se oblikovanjem namještaja u zgradama za predškolski odgoj i obrazovanje kao temeljem zdravoga dječjega rasta i razvoja. U području dizajna namještaja i dizajna interijera usavršavao se i na Arhitektonskom fakultetu u Firenci. Svojim dizajnerskim rješenjima i projektima, Boris je sudjelovao u uređenju više od stotinu kuhinja i kompletnih rješenja interijera za opremanje stambenih i poslovnih zgrada, više od deset godina istražuje namještaj i interijere vrtića te razne faktore koji utječu na njihovo opremanje, iza sebe ima desetak znanstvenih radova i niz sudjelovanja na međunarodnim konferencijama. Svoju ljubav i strast prema dizajnu namještaja s velikim veseljem želi podijeliti s novom generacijom polaznika škole Callegari!


Zamolili smo dr.sc. Borisa Ilieva da nam pobliže predstavi profesiju dizajnera namještaja odgovarajući na nekoliko najčešće postavljanih pitanja...


Što je dizajn namještaja?


"Od najranijih stanovnika špilja do onih koji su uživali u raskošnim pozlaćenim palačama i dvorcima; ljudima je uvijek bio potreban namještaj. Čak i u najranijim verzijama naših domova, na početku čovječanstva, namještaj se izrađivao i koristio na mnogo načina. U svojoj najosnovnijoj definiciji, namještaj je pokretni objekt koji je posebno izgrađen za ljudsku upotrebu. Može se temeljiti na praktičnosti poput jednostavne stolice za sjedenje, koristiti se za skladištenje i izlaganje značajnih predmeta ili pak biti namijenjen poboljšanju estetike prostora."


Tko je dizajner namještaja?


"Dizajner namještaja je profesionalac koji dizajnira i izrađuje različite vrste namještaja. Dizajneri namještaja imaju zadovoljstvo stvarati proizvode koji su i funkcionalni i korisni, s estetskim ugodnim stilom koji zadovoljava potrošače s različitim ukusima. Dizajner namještaja specijalizirani je stručnjak za industrijski dizajn koji je odgovoran za planiranje, testiranje i izradu namještaja. Koristi drvo, metal i druge materijale za dizajn namještaja kao što su stolice, stolovi, okviri kreveta i sofe. Ovi industrijski umjetnici mogu izraditi skice na papiru ili koristiti specijalizirane računalne programe za planiranje svojih dizajnerskih rješenja. Dizajneri namještaja obično osiguravaju da su proizvodi koje stvaraju funkcionalni, udobni i estetski ugodni."


Što radi dizajner namještaja?


"Dizajneri namještaja koriste crteže, 3D modele i prototipove za testiranje i poboljšanje komada namještaja prije konačne proizvodnje. Oni mogu procijeniti izdržljivost, ergonomiju, praktičnost i ljepotu modela na temelju određenog cilja dizajna.


Svaki novi dizajn namještaja počinje s osnovnim konceptom ili idejom. Dizajner namještaja zatim stvara crtež ove ideje koristeći tradicionalne i moderne metode. Često će na primjer prvo skicirati svoj dizajn na papiru. Računalni softver tada se može koristiti za stvaranje složenijeg i detaljnijeg dizajna. Nakon što dizajner namještaja završi dizajn, obično će izraditi originalni prototip komada.


Neki dizajneri namještaja kreiraju dizajne namještaja koji su namijenjeni masovnoj proizvodnji velikih proizvođača namještaja. Ostali dizajneri namještaja blisko će surađivati ​​s pojedincima kako bi izradili komade namještaja po narudžbi. Na primjer, mala tvrtka može angažirati stručnjaka za dizajn interijera i dizajnera namještaja da surađuju na opremanju moderne kuhinje sa stolom i stolicama koji odgovaraju uređajima i elementima. Usporedno, velika korporacija može zaposliti dizajnera namještaja za izradu jedne vrste namještaja u različitim stilovima, s ciljem masovne proizvodnje."


Koja je razlika između dizajna namještaja i dizajna interijera?


"Namještaj je bitan dizajnerima interijera na isti način na koji su knjige važne knjižničarima. Dizajn namještaja i dizajn interijera dvije su blisko povezane, ali različite i zasebne profesije. Dizajneri interijera bave se dizajnom prostora, a ono što čini te prostore je namještaj. Namještaj je industrijski ili obrtnički dizajn koji se koristi za podršku ljudskim aktivnostima. Dizajneri interijera koriste postojeći ili novi, ugradbeni, izrađen po narudžbi ili gotov namještaj.


Svaki komad namještaja izrađen je imajući na umu potrebe korisnika. Funkcija određuje što bi komad namještaja trebao raditi, poput spavanja (kreveti), jela (stolovi) ili sjedenja (stolice). Funkcija također određuje što prostor treba raditi. Analiza kako će se neki prostor koristiti i koje će se aktivnosti odvijati u tom prostoru označava fazu programiranja unutarnjeg uređenja u kojoj je uključen namještaj. Funkcija određuje koji su namještaj i pokućstvo (poput uređaja, opreme i dodataka) potrebni za korištenje prostora.


Namještaj je najvažniji kada se dizajn implementira jer namještaj unosi funkciju u prostor. Dobar primjer kako namještaj definira i diktira prostor bile bi zračne luke. Kako biste znali gdje sjesti i čekati u zračnoj luci? Tražili biste elemente za sjedenje, zar ne? To je zato što namještaj jasno navodi predviđenu funkciju dnevnog boravka."


Nadamo se da smo Vam ovime uspjeli ukratko predstaviti zanimanje dizajnera namještaja. Ukoliko se pronalazite u opisima ovog zanimljivog, kreativnog i slojevitog posla koji rezultira konkretnim i opipljivim rezultatima - lijepim, funkcionalnim i za svakodnevni život neophodnim objektima, pozivamo Vas da se pridružite novoj generaciji Callegarijevih polaznika obrazovnog programa za Dizajnera namještaja!


Fotografije: iz arhiva dr.sc. Borisa Ilijeva i škole Callegari

Share This Post

Post Navigation

Blog kategorije

Recent Posts

20 GODINA MODNOG BRAND-a ARILEO

20 GODINA MODNOG BRAND-a ARILEO

Leave review
ARILEO – modni brand iza kojeg se krije modni dvojac Marija i Jurica Pirić,...
Više...
ILUSTRACIJA kao dio VIZUALNOG IDENTITETA PROSTORA

ILUSTRACIJA kao dio VIZUALNOG IDENTITETA PROSTORA

Leave review
Ilustracija može biti još jedan način unošenja karaktera u prostor
Više...
TERENSKA nastava riječkih interijerista: Lightwave & Stanca & Caparol

TERENSKA nastava riječkih interijerista: Lightwave & Stanca & Caparol

Leave review
Polaznicima programa Stilist uređenja unutarnjih prostora pri kraju jednogo...
Više...
Ivana Vučić, LOGO DIZAJN – primjeri iz prakse

Ivana Vučić, LOGO DIZAJN – primjeri iz prakse

Leave review
Već dugi niz godina škola Callegari ima odličnu suradnju s timovima koji su...
Više...

Post Tags

Follow us