DIZAJNER INTERIJERA – PRVA TERENSKA NASTAVA U ZAGREBU U SEZONI 2023/2024

Ljeto se bliži kraju, mi smo se vratili u naše učionice i na početku novog ciklusa obrazovanja organizirali smo dvije zaista inspirativne terenske nastave za naše polaznike programa osposobljavanja Stilist uređenja unutarnjih prostora. Nastave su se odvile u utorak 5. rujna 2023. na dvije lokacije u Zagrebu.


Prva terenska nastava odvela nas je u showroom Iverpan – Izlog ideja u Draškovićevoj 54. Tamo nam se na radionici – prezentaciji predstavila talijanska tvrtka Lombardo Spa, pionir u proizvodnji ploča od iverice visoke kvalitete. Osnovana još davne 1967. godine, Lombardo Spa razvija inovativni pristup proizvodnji ploča od iverice, a posebno se može istaknuti njihova predanost korištenju svježeg drveta u proizvodnji. Ploče se odlikuju kvalitetom, održivošću i izvrsnim tehničkim karakteristikama. Naše polaznice imale su priliku upoznati značajke i teksture ploča te doznati na koje se sve načine ploče koriste u dizajnu i industriji. Neupitna kvaliteta i inovativna izrada ploča objasnile su zašto Lombardo Spa opskrbljuje vodeće talijanske i međunarodne dizajnerske kompanije, stoga ne čudi uspješnost ove tvrtke koju pokreće strast prema kvaliteti i održivosti, kao i etičko poslovanje.


Slijedila je druga terenska nastava u trgovini Lush u Petrinjskoj 4. U sklopu nastavne cjeline Komercijalni prostori i visual merchandising (postav proizvoda unutar) prodajnih prostora, Lush je odličan primjer dobrog kombiniranja branda, vizualnog identiteta i postava proizvoda u trgovinama. Nakon što su svoju prvu trgovinu otvorili 1995. godine u engleskom gradiću Poole, nama je posebna zanimljivost da je druga njihova trgovina otvorena upravo u Zagrebu 1996. godine na adresi Petrinjska 4, gdje se može „omirisati“ i dan danas. Stoga možemo reći da i u Hrvatskoj Lush ima dugu tradiciju jedinstvenog pristupa u dizajniranju izloga i načinu izlaganja i prezentacije proizvoda. Lush je ručno rađena svježa kozmetika vegetarijanskog porijekla, koja danas broji preko 700 dućana u 46 zemalja svijeta, sa 6 manufaktura od kojih je jedna u Hrvatskoj. Opojnog mirisa, Lush proizvodi za njegu tijela i kose atraktivnih su oblika, intenzivnih i trendovskih boja, a što je najvažnije, proizvedeni su ručno od potpuno prirodnih sastojaka. Izloženi na karakteristično šareni i zanimljivi „Lush“ način, teško im je odoljeti pa su i naše polaznice potakli na kupovinu. To je bila i tema prezentacije u trgovini. Saznali smo neke trikove i načine izlaganja proizvoda koji poboljšavaju prodaju, kako se stvara imidž s pozitivnim konotacijama, koliko je važno imati profesionalno educirano osoblje i u čemu je značaj ekološkog pristupa danas.


U školi Callegari terenska nastava ima veliku važnost. Razloga za to ima mnogo. Terenska nastava predstavlja za polaznike stvarno iskustvo s materijalima koje će kasnije koristiti u svojim projektima. Gledanje i dodirivanje materijala u stvarnosti omogućava shvaćanje značajki, tekstura, boja i mogućih primjena tih materijala. Nadalje, jedino se izvan učionice može povezati teorijsko znanje sa stvarnim situacijama koje se mogu očekivati u industriji dizajna interijera. Budući da svaki projekt dizajna interijera ima svoje specifične zahtjeve, ovisno o mnogo parametara, upravo se kroz terensku nastavu može istražiti široki spektar materijala, opreme i drugih elemenata koji su potrebni za uspješno izvođenje projekata. Dizajn interijera uvelike ovisi o novim tehnologijama koje se sve brže razvijaju, kao i o trendovima koji se mijenjaju sezonski, pa su posjete proizvođačima i distributerima, kao i sudjelovanje na radionicama i prezentacijama od velike važnosti za sve buduće dizajnere interijera. Osim izloženosti novitetima, na terenskoj nastavi se uspostavljaju kontakti za buduće suradnje s dobavljačima i drugim profesionalcima u industriji. Iz ovoga proizlazi kako je terenska nastava ključna za stasanje kompetentnih i dobro pripremljenih dizajnera interijera.


Pripremila: Nevenka Kršilović, dipl.ing.arh. voditeljica programa
Fotografije: arhiva škole


Share This Post

Post Navigation

Blog kategorije

Recent Posts

DINAMIČAN VIKEND ZA NAŠE VIZAŽISTICE U OPATIJI I SPLITU

DINAMIČAN VIKEND ZA NAŠE VIZAŽISTICE U OPATIJI I SPLITU

Leave review
Nakon trogodišnje stanke, u Opatiji je održana dvodnevna gala manifestacija...
Više...
RADOVI POLAZNIKA PROGRAMA ZA DIZAJNERA INTERIJERA ŠKOLE CALLEGARI

RADOVI POLAZNIKA PROGRAMA ZA DIZAJNERA INTERIJERA ŠKOLE CALLEGARI

Leave review
Polaznici programa osposobljavanja Stilist uređenja unutarnjih prostora i p...
Više...
DIZAJNER INTERIJERA – PRVA TERENSKA NASTAVA U ZAGREBU U SEZONI 2023/2024

DIZAJNER INTERIJERA – PRVA TERENSKA NASTAVA U ZAGREBU U SEZONI 2023/2024

Leave review
Ljeto se bliži kraju, mi smo se vratili u naše učionice i na početku novog ...
Više...
15. RIJEČKE STEPENICE –

15. RIJEČKE STEPENICE – "FLAPPER GIRLS" ŠKOLE CALLEGARI

Leave review
Prvog dana rujna ove su godine održane 15. Riječke stepenice. Slavljeničko ...
Više...

Post Tags

Follow us