TALIJANSKA ŠKOLA MODE I DIZAJNA

LIGHT DIZAJN – još jedna kurikularna inovacija u interijerima

Iz učionice

Nakon uvođenja 3D modeliranja, vizualizacije i animacije, u naše programe iz područja dizajna interijera uveli smo još jednu kurikularnu inovaciju – LIGHT DIZAJN, želeći dodatno usavršiti naše polaznike i proširiti opseg njihovih kompetencija…

Nastavni modul LIGHT DIZAJNA realizirali smo u suradnji s renomiranom tvrtkom specijaliziranom za rasvjetuZUMTOBEL Group. Naše polaznike 3. godine interijerausavršavanja za Samostalnog dizajnera interijera – specijalista upoznali smo s važnim temama u projektiranju rasvjete: načinima osvjetljenja – Standard/ Limbic/ HCL HCL (Humac Centric Lighting); odlikama kvalitete svjetla i rasvjetnog tijela; važnosti odabira boje svjetla u prostoru (TunableWhite tehnologija);  terminologijom rasvjete; načinima montaže, tipovima optike i zaštiti; normama i standardima kod sigurnosne i protupanične rasvjete; načinima upravljanja i kontrole rasvjete, itd. Dakako, poseban naglasak stavljen je na trendove u  rasvjeti i novim tehnologijama, kao i na demonstraciju light dizajn rješenja i proizvoda kroz pojedine aplikacije – Office & Communication, Art & Culture, Education & Science, Hotel & Wellness, Presentation & Retail, Industry & Engineering.

Nastavni modul LIGHT DIZAJNA uključivao je mnogo više od korporativnog predstavljanja Zumtobel grupacije i njihovih brendova/proizvoda. Kroz detaljno upoznavanje s referentnim projektima Zumbotel Grupacije naši polaznici naučili su kako ispravno odabrati rasvjetne proizvode za određenu aplikaciju: od boja i oblika kućišta, svjetlosnih karakteristika, visine montaže, do fleksibilnosti rasvjete u prostoru. Nadalje, polaznici su se upoznali s načinima prezentacije projekata i rasvjetnih rješenja kao što je primjerice Limbic® Lighting, rasvjetno rješenje za prodajne prostore ciljano razvijeno za modnu tvrtku Gerry Weber. Također, učeći iz prve ruke i iz velikog iskustva Denisa Biškupa, magistra inženjera informacijske i komunikacijske tehnologije iz ZUMTOBEL Group,  naši polaznici upoznali su se s načelima BUSINESS PSIHOLOGIJE u radu s rasvjetom, učeći kako prilagoditi komunikaciju određenom tipu klijenta, što komunicirati u kojem slučaju, što tko voli čuti, kako prezentirati dizajnersko rješenje, kako iskomunicirati cijenu, kako se fokusirati na vrijednost i benefite koje klijent dobiva projektnim rješenjem, itd.

Nastavni modul LIGHT DIZAJNA zaokružen je terenskom nastavom i posjetom ZG Lighting doo (ZUMTOBEL) ureda gdje su polaznici prošli instrukcijsku nastavu projektiranja svjetla vođenu od strane inženjera-projektanta svjetla  Dinka Huljeva. Callegarijeve polaznice 3. godine interijera – Anera Tolić, Marijana Topić, Selmina Badnjević, Renata Kocijan, Barbara Boban i Paula Turčinov dobile su konkretan praktičan zadatak – samostalno dizajnirati i dokumentirati projekt rasvjete za prostor različite poslovne namjene. Njihova rješenja pregledao je i komentirao Zumbotel-ov projektant te dao dodatne upute za svaki pojedini projekt rasvjete.

Korak po korak, projektant Dinko instruirao je naše polaznice u pripremi projekta svjetla i dokumentacije projekta svjetla pomoću alata DIALux. Polaznice su dobile smjernice za dobro planiranje svjetla u interijeru koje će ispuniti zahtjeve funkcionalnosti i minimalnih uvjeta sukladno namjeni prostora. Polazište je u pravilnom kombiniranju umjetnog i dnevnog svjetla za različite svjetlosne prizore i stvaranju jedinstvene atmosfere u prostoru. Primijenjeni alat je za naše polaznike, koji već odlično barataju s puno složenijim alatima za 3D modeliranje i renderiranje,  bio jednostavan te su brzo i točno odradili proces uvoza acad dadoteka, dodavanje objekata po visini, rezanja i dizajna podnih elementa te integriranja objekata s dodavanjem elemenata sobe uključivo dodavanje boja i tekstura. Slijedilo je stjecanje nove vještine –proces projektiranja rasvjete za koji su bitni normativi rasvjete za određena radna mjesta koja su, ovisno o vrsti, više ili manje zahtjevna u pogledu minimalnih tehničkih uvjeta. Dizajn i dokumentacija rasvjete složeniji je postupak koji su svi savladali uz pomoć mentora koji im je davao dodatne upute i savjete o primjenjivim tehničkim parametrima kao što su ujednačenost, sjajnost, refleksija, temperatura, boja i načini upravljanja svjetlom…

Naši polaznici 3. godine dizajna interijera ne samo da su puno naučili o rasvjeti u interijerima, već su kroz ovaj edukacijski modul samostalno izradili projekt svjetla te proračun dijametrije rasvjete s realističnim prikazima osvjetljenja i stvarnim svjetiljkama koje se mogu nabaviti na hrvatskom tržištu! Od srca se zahvaljujemo djelatnicima ZUMTOBEL Group na visoko profesionalnoj i entuzijastičnoj suradnji koju se nadamo nastaviti i ubuduće!

Fotografije: iz arhive škole Callegari