BOHO STIL - kao stvoren za ljeto i odmor

Boho stil idealan je za romantične, opuštene, ugodne i maštovite prostore naglašene osobnosti. Boho stil obiluje svjetlom, bojama i pozitivnom energijom.


Boemski dekor karakterizira bezbrižan i pustolovni duh avangardnog načina života. Sastoji se od kreativne primjene bogatih uzoraka i živih boja, najčešće zemljanih i crvenih do ljubičastih tonova. Ovaj stil je za sve otvorene ljude, širokog duha koji u svom domu na prekrasan način kombiniraju namještaj i dodatke iz različitih kultura, a žele odbaciti „dosadnu usklađenost masovnog ukusa i manira“.


Boho je skaćeni naziv za bohemian ili boemski stil koji se javio u tridesetim godinama prošlog stoljeća, a okupio je poklonike bezbrižnog i pustolovnog duha, nekonvencionalnog i avangardnog načina života kojima je bilo bitno razlikovati se od main stream-a i srednje klase čije vrijednosti nisu podržavali. Izrastao je iz snažne želje suprotstavljanja konvencionalnim vrijednostima toga doba. Boemski stil je stav njegovih poklonika koji podržava iznimni individualizam, kreativnu osobnost, ekstravaganciju, suprotstavljanje i relativiziranje svega što se društveno vrednuje kao uspjeh, a otvoren je i rado prihvaća utjecaje drugih kultura. Njegova inovativnost i svježina imaju kontinuirani utjecaj na trendove u dizajnu još od vremena Williama Morrisa i njegovog kruga do Augustusa Johna i članova Bloomsbury Groupe, preko utjecaja Picassa, Modiglianija i Beatsa, pa sve do danas kada se u nazivu i karakteristikama Scandinavian Boho chic uređenja prostora mogu pronaći brojni poklonici suvremenog načina opremanja interijera.


Današnji, suvremeni boemski stil je smireniji, organski i eklektičan te prihvaćen diljem svijeta kao udoban stil naglašene osobnosti. Boemski chic odlično kombinira staro i novo, odbačene komade namještaja sa suvremenim, dizajnerskim namještajem te osobito koristi meki namještaj, tekstile i tkanine. Osobitost je u eksperimentiranju s konačnim izvrsnim rezultatima.


Poklonici boemskog stila primjenjuju ga i u odijevanju. Njihovu odjeću činiti ležerna, duga, raskošna i slojevita odjeća sa širokim rukavima, izrađena od laganog pamuka, svile ili šifona. Boemski kimono često je kombiniran s traperom i tradicijskim-etno uzorcima na maramama, trakama i modnim dodacima.


Boho stil odlikuju prirodan izgled, zemljane boje i prirodni materijali, kao što su drvo, opeka, glina, pamuk, lan, vuna, krzno, šiblje i slično. Obilje zelenila i biljaka, pletene košare i stropne, ovješene posude obvezni su dodaci u svakom boho prostoru. Vrlo često se vide arapski, afrički i južnoamerički utjecaji, osobito u dizanu prostirki, jastučića i prekrivača, sjenila, ponjava i tepiha.


Današnja velika popularnost boho stila leži u suvremenim trendovima 3R dizajna (Reduce, Reuse, Recycle) - održivih ekoloških opredjeljenja i recikliranja. Recikliranjem rabljenog i odbačenog namještaja, kombinirajući elemente prirode s funkcijom i dodavanjem boemskih dodataka otvaraju se neograničene mogućnosti za boemsku kreativnost. Kombinacijama i slaganjem rabljenog namještaja, namještaja s buvljaka te potpuno novog i dizajnerskog namještaja u namjerno „neuredan“ izgled, dobrom mješavinom boja, oblika, uzoraka, tekstura i tkanina dobivaju se romantični,  opušteni, ugodni i maštoviti prostori naglašene osobnosti. Za topli ambijent bitno je mnoštvo jastuka, sagova, prekrivača, tapiserija i općenito mekih i oblih ploha. Upotrebom uzoraka i motiva iz različitih krajeva svijeta postiže se dodatna, privlačna pozornost i izuzetna dekorativnost.


Danas je popularniji boho chic u kojem su kontrasti manji, harmoničniji, s više neutralnih tonova, ali je stil još uvijek vrlo izražajan, djeluje bezbrižno, eklektično, životno i dalje pokazuje jedinstvenu osobnost vlasnika. Primjeri u kojima prevladavaju bijeli ili svijetlo sivi zidovi, drveni namještaj svjetlijih tonova, zatim slojevi toplih zemljanih tonova, a tek detalji u intenzivnim, bogatim tonovima čine okosnicu tzv. Scandinavien Boho chic stila. Boho chic se temelji na kombinaciji uvijek popularnog modernističkog, dizajnerskog namještaja, iz sredine 20. stoljeća i tkanina bogatih i blistavih boja, pomiješanih uzoraka i tekstura. Rezultat je dodatna elegancija u opuštenim i romantičnim interijerima. Za potpuni ugođaj boemskog doma neophodne su biljke, kaktusi, sukulente, bršljani ili čak banane s ogromnim listovima. Zelenilo je u prikladnom kontrastu s jedinstvenim komadima namještaja te daje svježinu i životnost cijelom prostoru.


Za sve koji vole tople sheme boja, za dnevne zone, osobito su popularne boja šafrana, rubina, svjetlo ružičasta, magenta i zlatno žuta. Hladna shema boja uključuje ametist, tirkiznu i boju žada. Boho chic dopušta kombiniranje hladnih i toplih tonova za detalje i dodatke, dok je za glavne komade namještaja i zidove poželjna neutralna paleta. Na fotografijama uređenih domova može se vidjeti suvremena sofa s prugastim presvlakama uz starinski baršunski otoman i pleteni stolac za ljuljanje. Mješavina različitih vrsta namještaja čine boemski interijer tako svestranim. Svjetiljke su jednako jedinstvene kao i namještaj. Komplicirani detalji pletenih sjenila, lusteri s kristalima i stolne svjetiljke s resama idu zajedno u boho prostorima.


Pravila, za ovaj stil bez pravila, su kombiniranje uzoraka i tekstura, starog i novog, bogatih i zasićenih boja, motiva iz Azije, Afrike i Amerike, geometrijskih i organskih oblika, jednostavnih i kompliciranih detalja. Za raskošnost su potrebni mozaici i tkanine glatkih i mekih, plišanih i grubljih tekstura prirodnih materijala. Predmeti sakupljeni na putovanjima postaju fokus i privlače pažnju, a izlažu se na posebno vidljivom mjesto u kući ili stanu.  Udobnost boho stila leži u mekanom i tapeciranom namještaju, mnoštvu jastuka, otomana, pletenih stolaca, košara. Namještaj i predmeti zaobljenih oblika odlično se kombiniraju sa zasićenim bojama, složenim i bogatim uzorcima. Slojeviti perzijski ili pleteni pamučni tepisi također su sjajan način za dodavanje boemskog štiha u nekom prostoru. Stolci i fotelje od ratana, pletene košare, stolovi napravljeni od panjeva ili korijena stabala i drugi obnovljeni drveni namještaj izgledat će poput antikviteta. Organski oblici i masivno drvo izgledaju rustikalno što je dobro u kontrastu s čistim linijama modernističkog namještaja. Primjeri s pomiješanim funky uzorcima, intenzivnim tkaninama s motivima životinja i biljaka odlično se slažu s pravilnim, čistim oblicima modernog dizajna. Intenzivna boja fuksije, zelena, crvena, tamno plava i zlatno žuta pašu s bijelim, bež i sivim tonovima iz neutralne palete te stvaraju uzorke koji su privlačni bez velike napadnosti. Metalne i zrcalne površine, crni i antracit detalji odličan su izbor kod uređenja modernije, boemske dnevne sobe koja izgleda svjetlije i prostranije. Ogledala su fokusne točke, privlače pažnji i dodaju na luksuznom izgledu. Antikni namještaj, lusteri, svijeće i egzotične biljke dodat će osobit karakter i pružiti udobnu estetiku.


Spajanje boemskog i modernog skandinavskog stila je izazovno i zabavno jer su mogućnosti beskrajne i raspiruju maštu. Početak uređenja je prvi sloj bijele ili svijetlo sive i neutralne pozadine zidova i stropova, drugi sloj je drveni ili ratan namještaj, treći sloj su tekstili, tepisi, prostirke, tkanine i jastučići, koža i ratan u paletama boja od monokromatskih toplih ili hladnih tonova do kontrastnih analognih ili komplementarnih kombinacija. Slijedi pozicioniranje ključnih elementa za fokus i privlačenje pogleda kojeg čine lijepi, često egzotični i rijetki primjerci jedinstvenih predmeta s putovanja i iz različitih kultura. Na kraju treba odabrati biljke i njihove posude, najprije krupne primjerke s dobrim pozicijama s obzirom na prostor i potrebe bilja te sitniji kaktusi i sukulente na policama, ovješeni ili na prozorskim klupčicama. 


Novi, moderni boem je majstor slojeva i boravi u prostoru s obiljem svjetla, boja i pozitivne energije.


„Svatko od nas ima nešto boemskog u sebi, čak i ako je vrlo strukturirana osoba... Mi smo vlasnici butika i blogeri, majke i kreatori, poduzetnici i iseljenici, kuhari i konzultanti, očevi i urbani poljoprivrednici, kolekcionari i kustosi, dizajneri i sanjari. Naše putovanje - bilo da se radi o našem gradu ili dalekom svijetu - govori o našem stilu.“

Jutina Blackeney (autorica knige New bohemians)


Tekst: Nevenka Kršilović, dipl.ing.arh.


Izvori:

Wilhide, Elizabeth: „“Bohemian Style“, Watson-Guptill,1999.

Blackeney, Jutine: „The New Bohemians: Cool and Collected Homes, Abrams, NY, 2015.


Fotografije:

www.pinterest.com

www.explorationhappines.com

www.style-files.com

www.blogfroy.com

www.thespruce.com

www.pinterest.com

www.explorationhappines.com

www.etsy.com

www.alleideen.com

www.koees.com



Share This Post

Post Navigation

Dodjela diploma u Rijeci
Previous

Dodjela diploma u Rijeci

Leave review
12. srpnja 2019. održala se svečana dodjela diplom...
Više...
Svi vole TERENSKU NASTAVU - u gostima kod BRUKETA&ŽINIĆ&GRAY
Next

Svi vole TERENSKU NASTAVU - u gostima kod BRUKETA&ŽINIĆ&GRAY

Leave review
Terenska nastava izvrstan je način za poticanje in...
Više...

Blog kategorije

Recent Posts

Terenske nastave i aktivnosti izvan učionice

Terenske nastave i aktivnosti izvan učionice

Leave review
Važna značajka kurikuluma škole Callegari je inzistiranje na velikom udjelu...
Više...
PROLJEĆE JE IDEALNO VRIJEME ZA DOBRE ODLUKE!

PROLJEĆE JE IDEALNO VRIJEME ZA DOBRE ODLUKE!

Leave review
U tijeku su upisi u proljetne grupe obrazovanja za odrasle. U našim školama...
Više...
Marljive modne stilistice u zagrebačkoj školi

Marljive modne stilistice u zagrebačkoj školi

Leave review
Polaznice programa modni stilist odjeće s marketingom u velikom su poslu.
Više...
30 godina kontinuiranog djelovanja u Hrvatskoj

30 godina kontinuiranog djelovanja u Hrvatskoj

Leave review
Talijanska škola mode i dizajna Callegari otvorena je u Zagrebu 1994. godin...
Više...

Post Tags

Follow us

Dodjela diploma u Rijeci
Previous

Dodjela diploma u Rijeci

Leave review
12. srpnja 2019. održala se svečana dodjela diplom...
Više...
Svi vole TERENSKU NASTAVU - u gostima kod BRUKETA&ŽINIĆ&GRAY
Next

Svi vole TERENSKU NASTAVU - u gostima kod BRUKETA&ŽINIĆ&GRAY

Leave review
Terenska nastava izvrstan je način za poticanje in...
Više...