Intervju s Anom Boroš - dizajnericom interijera, namještaja od drva, igračaka i suvenira

"Dizajn nije zvanje, to je život. Ja se s dizajnom budim, radim i liježem u krevet ,a ako imam sreće onda i sanjam nešto kreativno."


  • Na proljeće ste završili Callegarijev program i osposobili se za Stilista uređenja unutarnjih prostora. Čime se danas bavite?

Posljednjih 8 godina radim u ustanovi Suvenir Arbor koja rehabilitira i zapošljava osobe s invaliditetom na poslovima dizajna igračaka i namještaja od drva. U najnoviju ponudu uvrstili smo i dizajn interijera. Također, bavim se oblikovanjem keramike u obiteljskom atelieru, premda je zbog povećanog obujma posla u firmi keramika sada ostala samo kao hobi i velika ljubav. U slobodno vrijeme šivam i crtam.


  • Kako ste saznali za Callegari i odlučili se za osposobljavanje za Stilista uređenja unutarnjih prostora u našoj Školi?

Za Callegari sam čula još kada sam 2000. god. upisivala fakultet pa sam razmišljala i o toj opciji. Kako sam bila solidan đak u gimnaziji moji roditelji su zahtijevali da imam standardnu naobrazbu pa sam upisala modni dizajn na TTF-u. Prošle godine smo u ustanovi Suvenir Arbor razmišljali o proširenju djelatnosti. Ravnatelj ustanove odlučio me poslati na školovanje, a ja sam se tada sjetila Callegarija.


  • Koliko Vam znanje koje ste usvojili školujući se u Callegariju pomaže danas u poslu kojim se bavite?

Osim što sam već na prvoj godini naučila koristiti jednostavne programe za 3D vizualizaciju, bolje se snalazim i u komunikaciji koja mi je oduvijek predstavljala manju zapreku. Sada više vjerujem u sebe i svoje ideje i puno ih lakše prezentiram klijentima.


  • Možete li se prisjetiti tog razdoblja kada ste odlučili da ćete se baviti uređenjem unutarnjih prostora?

Zapravo cijeli život radim samo kreativne stvari i da me netko zatvori u ured na osmosatno radno vrijeme vjerujem da bih uvenula. Trenutno me najviše okupira uređenje interijera i u tome istinski uživam, međutim, ja sam dizajner u duši od malih nogu i, uz interijere, želim se baviti mnogim drugim stvarima koje volim.


  • Što najviše pamtite iz prošlogodišnjeg školovanja u Callegariju?

Prošlogodišnja predavanja najviše pamtim po centralnoj perspektivi jer sam s tim imala najviše problema. Smatram se više kreativkom, nego matematičarkom, a ovo je za mene baš geometrijski, matematički. Bila sam silno ponosna na sebe kada sam "pohvatala sve konce. Pamtim i neka vrlo osebujna i kreativna predavanja prof. Nevenke Kršilović koja su mi se jako svidjela. Svidjela su mi se i predavanja o povijesti namještaja.


  • Odakle crpite inspiraciju za svoje projekte uređenja interijera?

Moja vječna inspiracija su priroda i djeca, ali to je samo općenito i na kraju sve prilagodim potrebama klijenata i željama kupaca.


  • Koji stil najčešće koristite pri uređenju interijera?


Uopće ne mogu definirati svoj stil uređenja. Sviđa mi se puno toga i spojila bih ponekad nespojivo. Volim industrial design i scandinavian design, ali opet volim i neke divlje steam punk stvari koje nemaju nikakve veze s čistim linijama i prozračnosti scandinavian designa. Meni zapravo nije bitno da nešto što uredim mora biti nekako određeno i svrstano u neki stil, ukalupljeno u neku ladicu. Puno mi je bitnije da je završni dojam dobar i da ja mogu reći da je TO TO pa kako god ja došla do toga.


  • Koji su Vam najuzbudljiviji noviteti u dizajnu interijera i dizajnu općenito?


Svakako kuhinje. Kuhinja nije više kuhinja. Unatoč tome što me dizajniranje kuhinja najmanje zanima, nevjerojatna su mi čuda tehnike i tehnologije i noviteta u dizajnu kuhinja i svaki puta kada naiđem na nešto ostanem apsolutno oduševljena. Sada ne govorim samo o dizajnu, nego i novim materijalima koji se koriste i koji su toliko sofisticirani i kvalitetni da se danas zaista mogu raditi kuhinje za život. 


  • Možete li nam otkriti poneku tajnu/čarobnu formulu koju rabite u Vašem uređenju interijera?

Nemam čarobnu formulu. Odi u Milano, kopaj po googlu, pinterestu, instagramu….. Skupljaj ideje, ali ideje neka ostanu nečije, a ti budi svoj.


  • Što planirate u svojoj poslovnoj budućnosti, gdje se vidite, što priželjkujete?

Trenutno obožavam svoj posao i svaki dan idem raditi s veseljem. Radim u posebnoj ustanovi s posebnim ljudima, a nadređeni cijene moje zalaganje i sposobnosti i zbog toga mi ništa nije teško. Uz to, imam privilegiju dizajnirati ormar i imati i tehnologa i majstore i lakirnicu sve na jednom mjestu. Možda jednom kada završi ova era u ustanovi u kojoj radim krenem u posao s bratom koji je ludo dobar majstor za kuhinje i radi čuda. Priželjkujem i mnogo uzbudljivih honorarnih poslova.


  • Upisali ste Callegarijev program usavršavanja za Dizajnera interijera? Što očekujete od školovanja na drugoj godini u smislu daljnjeg razvoja Vaše profesije i poslovanja?

Do sada sam tehnolozima sve crtala ručno, a neke bih preciznije projekte voljela raditi u računalnim programima. Očekujem da ću naučiti projektirati interijere u Autocad-u i Sketchup-u.  Vjerujem i da će mi druga godina školovanja donijeti dodatno samopouzdanje s kojim ću moći slobodnije ići dalje.


  • Što biste poručili onima koji razmišljaju o profesiji dizajnera interijera i o upisu u Callegarijev program osposobljavanja za Stilista uređenja unutarnjeg prostora?

To nije zvanje, to je život. Ja se s dizajnom budim, radim i liježem u krevet, a ako imam sreće onda i sanjam nešto kreativno. Školovanje u Callegariju pohvalila bih svakome tko me pita za savjet.


  • Možete li nabrojati neke od svojih najdražih projekata?

Dizajn zatvorene terase kafića PUBLIC u Druvru, dizajn interijera Zdravljaka, uređenje dječje sobe, mala kuhinjica na selu, muški stan u Zagrebu, keramika, suvenir Arbor kids dizajn, uređenje ureda s vrlo skromnim buđetom, Wi-fi punjač za mobitel...



Share This Post

Post Navigation

Top 5 modnih detalja ovoga  ljeta
Previous

Top 5 modnih detalja ovoga  ljeta

Leave review
Dok svaki gurmanski doživljaj kreiraju neki posebn...
Više...
Dodjela diploma u Rijeci
Next

Dodjela diploma u Rijeci

Leave review
12. srpnja 2019. održala se svečana dodjela diplom...
Više...

Blog kategorije

Recent Posts

Mala škola šminkanja – suradnja agencije CROSTARS i škole Callegari

Mala škola šminkanja – suradnja agencije CROSTARS i škole Callegari

Leave review
Škola Callegari ugostila je djevojke iz agencije CROSTARS model & talent cl...
Više...
Terenske nastave i aktivnosti izvan učionice

Terenske nastave i aktivnosti izvan učionice

Leave review
Važna značajka kurikuluma škole Callegari je inzistiranje na velikom udjelu...
Više...
PROLJEĆE JE IDEALNO VRIJEME ZA DOBRE ODLUKE!

PROLJEĆE JE IDEALNO VRIJEME ZA DOBRE ODLUKE!

Leave review
U tijeku su upisi u proljetne grupe obrazovanja za odrasle. U našim školama...
Više...
Marljive modne stilistice u zagrebačkoj školi

Marljive modne stilistice u zagrebačkoj školi

Leave review
Polaznice programa modni stilist odjeće s marketingom u velikom su poslu.
Više...

Post Tags

Follow us

Top 5 modnih detalja ovoga  ljeta
Previous

Top 5 modnih detalja ovoga  ljeta

Leave review
Dok svaki gurmanski doživljaj kreiraju neki posebn...
Više...
Dodjela diploma u Rijeci
Next

Dodjela diploma u Rijeci

Leave review
12. srpnja 2019. održala se svečana dodjela diplom...
Više...