LUCIJA KOLENIĆ - DIZAJNERICA INTERIJERA koja živi i radi na otoku HVARU

Razgovarali smo s našom alumnomLUCIJOM KOLENIĆ, vlasnicom obrta za usluge i dizajn – “Dizajnira Luce”, dizajnericom interijera koja živi i radi na otoku Hvaru…


S Lucijom smo se u školi družili pune tri godine jer je, željeći se temeljito i sveobuhvatno školovati za dizajnera interijera, u školi Callegari završila sve tri obrazovne godine: prvu godinu osposobljavanja za Stilista uređenje unutarnjeg prostora, drugu godinu usavršavanja za Dizajnera interijera i treću godinu usavršavanja za Samostalnog dizajnera interijera – specijalista.


Zanimalo nas je kako je sve počelo; što ju je navelo da se odluči baviti ovom nesvakidašnjom i nadasve kreativnom profesijom. O svojim motivima za školovanjem u Callegariju i bavljenjem dizajnom interijera, Lucija kaže: “Oduvijek sam imala kreativnu žicu u sebi. Nisam iz prve znala u kojoj branši želim raditi, ali jedno je bilo sigurno - mora biti kreativno! Sve je počelo od crtanja, pa prešlo s crtanja na fotografiju, pa s fotografije na film i video te konačno na dizajn interijera (koji od svega navedenog sadrži po nešto). Kao dizajner interijera moraš razmišljati kao fotograf/scenograf, a pritom poput slikara paziti na koncept i boje. Upravo zbog toga rodila se ljubav prema ovom predivnom zanimanju.”


Zanimalo nas je i kako i gdje je pronašla snage i hrabrosti, sa svojih nepunih 24 godina, za pokretanjem samostalnog posla i hvatanjem u koštac s prvim većim projektima uređenja interijera. Na ovaj naš upit Lucija nam odgovara: “Ovako mlada osoba poput mene ne može imati iskustvo nekoga tko je puno duže u ovim vodama, ali tvrdoglava sam i uporna i ono što ne znam saznam, borim se. Svaki projekt nosi jedno novo iskustvo i znanje. Čovjek uči dok je živ! Smatram da nije sramota pitati za pomoć oko nečega u što nisi siguran ili ne znaš… Zahvaljujući upravo dobrim strukovnim temeljima stečenim u školi Callegari od stručnih i profesionalnih profesora te podršci okoline, posebice podršci moje majke koja mi je najsnažniji oslonac, ohrabrila sam se i otvorila obrt. Sada vjerujem da je to najbolja stvar koju sam mogla napraviti.”


O tome kako je živjeti i raditi u maloj sredini kakva je na otoku Hvaru, Lucija otkriva: “Život i rad u maloj sredini ima prednosti i mana; u mom slučaju dosta toga mi je išlo niz dlaku. Jedna velika prednost malog mjesta je što se svi međusobno znamo i želimo si pomoć. Imam strašno veliku podršku od lokalnih majstora i građevinaraca koji će mi uvijek dati ponudu za neki projekt ili poslić, ali i savjet ili odgovor na neko moje eventualno pitanje. Ista podrška pružena mi je i od stolarije "3D interijeri". Imamo izvrsnu komunikaciju, ponude šalju brzo, a poslove obavljaju odlično. Ono što su mi tijekom školovanja predstavljali profesori i mentori u Callegariju, to mi danas pružaju moji vanjski suradnici - podršku i sigurnost.”


O svojim realiziranim projektima uređenja interijera, Lucija kaže: “Radila sam na mnogo zanimljivih projekata. Svaki projekt radim strastveno i kao za sebe. Projekti poslovne prirode ipak su mi mrvicu draži od stambenih projekata jer po mom sudu ima više mjesta za kreativnost; u poslovnim projektima stvaraš prostore za javnost, goste, publiku, možeš provlačiti nekakvu temu/motiv koji u stambenim prostorima ne bi funkcionirao. Primjerice, u mom zadnjem projektu za NK Hvar, umjesto odabira nekog stila interijera odabrala sam temu/motive nogometa pa su tako svlačione dobile klupice koje svojim izgledom podsjećaju na “branke”, zidovi su obojani u prugice baš poput onih na dresu sudaca, a tuševi su obloženi heksagonalnim keramičkim pločicama koje imitiraju uzorak s nogometne lopte. U projektu malog lokalnog dućana s domaćim proizvodima (ulje,vino,lavanda...), htjela sam namještajem dodatno naglasiti da su proizvodi uistinu domaći pa sam isprojektirala police nalik štandovima, a iznad polica dodala tendu i time u interijera unijela dojam eksterijera, kako bi kupci ulazeći u prostor stekli dojam da se nalaze na jednoj maloj tržnici, odnosno “pazaru”. U projektu ribljeg restorana u starom gradu, vodila sam se, pak, temom mora i našeg malog “mista” pa su se tu našle metalne konstrukcije s jarbolima iznad svakog stola, stolovi s lukovima poput onog s Arsenala u Hvaru i kameni suhozid koji uokviruje cijelu terasu.”


Pitali smo Luciju i kako izlazi na kraj sa zahtjevima klijenata; njihovim prohtjevima, ukusima, potrebama, buđetima… Evo Lucijinih razmišljanja: “Stambeni projekti uređenja interijera ipak su više prisutni, barem u mom poslovanju do sada. Ono što im je zajedničko su želje klijenata, ograničene mogućnosti (ili zbog manjka kvadrata ili malog budžeta), vođenje po nekakvom već odabranom stilu interijera i potreba za snalažljivošću kako bi se u malo prostora stavilo sav potreban sadržaj za život, a pri tome još i ubacila koja vlastita ideju. Susretala sam se, doduše, i s klijentima koji bi mi odmah na početku rekli kako oni nemaju ideju, ne znaju kako bi željeli urediti prostora pa prepuštaju meni čak i stil i boje. Rado prihvaćam takve izazove, a još sam sretnija kad vidim svoje klijente da su zadovoljni na kraju. Ako u malo kvadrata treba stati puno sadržaja, smatram da je najbolje rješenje upravo namještaj po mjeri. Rado crtam namještaj po mjeri jer je to najveći odraz mog dizajna, koncepta i ideja. Ako budžet to dozvoljava, namještaj po mjeri će uvijek biti dugotrajnije, kvalitetnije i prostoru idealno prilagođeno rješenje.Ovdje sam navela neke zajedničke faktore u projektima, ali nemojte me krivo razumjeti; svaki prostor je drugačiji i stoga svaki prostor zahtijeva i drugačiji pristup.”


Po pitanju kvaliteta koje treba imati jedan dizajner interijera, Lucija smatra: “Moj obrt postoji nepunih godinu dana, a ono što sam u ovom kratkom vremenu naučila je da treba imati upornosti, snalažljivosti, odgovornosti, kreativnosti, prilagodljivosti, strpljenja i razumijevanja. Jako bitna stvar je ne shvaćati osobno ako vam klijent izmjeni nešto što se vama baš sviđalo u projektu. U ovoj struci, dizajneri se diraju u nešto vrlo škakljivo, a to je ukus. Znate kako se kaže? - O ukusima se ne raspravlja. Ono što je meni lijepo ne mora nužno biti i mom klijentu. Smatram kako je najbitnije da sve na kraju bude funkcionalno, a, ako ste maštoviti, estetika će pratiti u stopu.”


O tome kako u praksi izgleda realizacija projekta uređenja interijera, Lucija kaže: “Moram prvo naglasiti kako je teško klijentu predočiti viziju bez odrađenog idejnog projekta. U prvoj fazi je izmjera prostora, ukoliko tlocrt objekta ne postoji, a izmjeru odmah spojim sa sastankom u kojem ću postaviti pitanja poput imate li kakvih ideja, želja, zahtjeva, itd. Nakon definiranih uvjeta krećem s istima na umu u stvaranje projekta. Sljedeća faza je 3D vizualizacija koju prezentiram klijentima, uz koju prokomentiramo moguće izmjene ili potvrdimo valjanost projekta te po tome u trećoj fazi radim razradu - sve potrebne tlocrte i sheme za izvedbu renovacije/adaptacije. Zadnja faza je, ukoliko klijent to želi, usluga posredovanja u kupnji opreme i opreme po mjeri… Za realizirati jedan cijeli projekt u prosjeku mi treba cca. 2 tjedna, ali to je varijabilno ovisno o specifičnostima svakog projekta; ovisi koliko je projekt velik ili kompleksan. Manje projekte odradim i u roku od par dana, a najduži na kojem sam radila je spomenuti restoran u Starom Gradu; taj me koštao cca. 40 dana rada zbog svoje velike kvadrature od 450 m2.”

Na naše posljednje pitanje o svojim planovima za budućnost, Lucija nam iskreno i otvoreno odgovara: “Moram priznati da je pitanje jako teško. Ne znam što nosi sutra, ali nadam se ostati u ovoj struci i biti uspješna u njoj. Uspješna za mene znači da ću moći živjeti od posla kojeg tako jako volim.”


I dok se pozdravljamo s Lucijom do nekog ponovnog susreta i zahvaljujemo joj se na ovom razgovoru, Lucija još dodaje: “Htjela bih se ovom prilikom još jednom zahvaliti svim profesorima u školi Callegari što su s nama polaznicima tako nesebično podijelili svoje znanje i vještine i time nam omogućili da budemo konkurentni na tržištu.” “Od vas sve počinje, vi ste pokretači!”, poručuje Lucija svojim nastavnicima u školi Callegari, koji upravo gledajući polaznike kao što je Lucija, koji dobro i uspješno rade u struci, osjećaju ponos i smislenost svog nastavničkog posla.


Hvala Lucija i sretno u Tvom daljnjem bavljenju dizajniranjem interijera!

Share This Post

Post Navigation

Blog kategorije

Recent Posts

CALLEGARI NA AMBIENTI – BESPLATNO SAVJETOVANJE O UREĐENJU INTERIJERA

CALLEGARI NA AMBIENTI – BESPLATNO SAVJETOVANJE O UREĐENJU INTERIJERA

Leave review
Ovogodišnja jubilarna 50. AMBIENTA svojim posjetiteljima nudi izuzetno boga...
Više...
DINAMIČAN VIKEND ZA NAŠE VIZAŽISTICE U OPATIJI I SPLITU

DINAMIČAN VIKEND ZA NAŠE VIZAŽISTICE U OPATIJI I SPLITU

Leave review
Nakon trogodišnje stanke, u Opatiji je održana dvodnevna gala manifestacija...
Više...
RADOVI POLAZNIKA PROGRAMA ZA DIZAJNERA INTERIJERA ŠKOLE CALLEGARI

RADOVI POLAZNIKA PROGRAMA ZA DIZAJNERA INTERIJERA ŠKOLE CALLEGARI

Leave review
Polaznici programa osposobljavanja Stilist uređenja unutarnjih prostora i p...
Više...
DIZAJNER INTERIJERA – PRVA TERENSKA NASTAVA U ZAGREBU U SEZONI 2023/2024

DIZAJNER INTERIJERA – PRVA TERENSKA NASTAVA U ZAGREBU U SEZONI 2023/2024

Leave review
Ljeto se bliži kraju, mi smo se vratili u naše učionice i na početku novog ...
Više...

Post Tags

Follow us