Stručno putovanje kroz modu, umjetnost i dizajn

Za vrijeme trajanja design week-a u Milanu, paralelno s glavnim događajem na Rho fiera,  Salone del mobile, odvija se još jedan važan događaj . To je Fuori Salone. Fuori Salone je jedan od najprestižnijih svjetskih događaja vezanih za dizajn. Postoji još od 80tih godina prošlog stoljeća a odvija se u centru Milana. Nije organiziran od strane nikakve institucije ili organizacije, već se počeo još 80-tih godina spontano  dešavati, samostalnom inicijativom pojedinaca iz svijeta dizajna, mode, novih tehnologija, gastronomije… Podijeljen je na nekoliko glavnih zona. To su Brera district, Tortona design, 5vie, Porta Venezia, Isola design district itd…

U ovih tjedan dana cijeli Milano diše dizajn. Otvaraju se za publiku poznati i manje poznati prostori, organiziraju se posebne zabave, prezentiraju se nove kolekcije, nove ideje. Organiziraju se susreti sa velikim imenima iz svijeta dizajna, razna predavanja, radionice...

Čak i onome tko ima priliku provesti cijeli tjedan u Milanu za vrijeme design week-a, to bi bilo premalo za obići sve ono šta se nudi.

Zbog toga smo se i mi  koncentrirali na nekoliko lokaliteta koje smo obišli u  ova dva dana.

Prvi je dan, u jutarnjim satima, po samom dolasku u Milano, bio rezerviran za kratki turistički obilazak. Prva postaja naravno, nezaobilazni Duomo di Milano. Monumentalna gotička katedrala jedna je od najvećih na svijetu. Nakon toga šetnja kroz  galeriju Vittorio Emanuele koja je sa svojom staklenom kupolom, prekrasnim mozaicima i mramornim podovima, definitivno jedan od najglamuroznijih, a ujedno i najstariji svjetski shoping centar.

Nastavljamo u glamuroznom tonu, pa nakon toga obilazimo ulicu Via Montenapoleone

Najbolje mjesto za „window shoping“ .Tamo svoje trgovine imaju najveći luksuzni brandovi,  Prada, Versace, Armani i Dolce&Gabbana,  Louis Vuitton, Chanel i Yves Saint Laurent i mnogi drugi….

Nakon toga put nas vodi prema boemskom kvartu Brera.

Brera je umjetničko središte Milana. Taj povijesni dio grada , sjeverno od Duoma, jedno je od najatraktivnijih područja u Milanu. Predivna  četvrt, s boemskom atmosferom i ugodnim ambijentom, koju čine uske, kamenom popločane ulice s elegantnim dizajnerskim buticima, izvrsnom aperitivnom scenom i predivnim trgovima. U srcu Brere nalazi se likovna akademija, pinacoteca di Brera, botanički vrt, Teatro Scala i još mnogo toga…

Kratki predah od šetnje uzimamo u dvorištu 10 Corso Como, najpoznatijeg milanskog, ali i svjetskog concept store-a. Otvoren početkom 90tih,  u sklopu nekoliko zgrada sa zajedničkim balkonima  i ograđenim unutrašnjim dvorištem, jedan je  od prvih u svijetu koji su započeli s  idejom concept store-a. Definitivno postaja  za sve modne ovisnike 


Nakon centra krećemo prema zoni Tortona. Nekada radnička četvrt s radionama i tvornicama, ovo područje Milana sada je nedvojbeno najdinamičniji dio grada. Dom mnogim kreativnim tvrtkama, nezavisnim buticima i alternativnim mjestima, Zona Tortona je osvježavajuća promjena od drugih klasičnih, dijelova grada. Za vrijeme tjedna dizajna , zona Tortona jedno je od centralnih mjesta događanja. U srcu tortone među ostalima nalazi se i Armani silos, muzej modnog dizajnera Giorga  Armania i MUDEC , muzej kulture. Mi smo naravno posjetili oba.


U  Armani Silos predstavljen je presjek njegovog rada posljednjih 40 godina. To je  prije svega, s arhitektonskog stajališta, zgrada jednostavne linearne ljepote koja odražava sami stil umjetnika, ali i poštuje izvornu strukturu zgrade, bivšeg silosa.

Više od 600 haljina i 200 modnih dodataka. Od 1980. do danas, za Armani Silos dizajner je odabrao najslavnije komade odjeće, podijeljene prema inspiraciji (a ne kronološki).

Definitivno mjesto za posjetit za sve istinske ljubitelje mode.


Osim stalnog postava muzeja obišli smo i dio za gostujuće izložbe, a ove godine  posebno za fuorisalone, predstavljena je izložba posvećena japanskom arhitektu Tadao Ando.

Giorgio Armani   odgovoran je za dovođenje u Italiju ove uspješne izložbe, nakon njenog predstavljanja u pariškom centru Pompidou. Armani je već godinama sklon  radu Tadao Ando-a .Postoji  određena sličnost u poimanju estetike kod ova dva umjetnika, a to je kako sam Tadao kaže "Oboje cijenimo kvalitetu materijala i jednostavnost izražavanja" Izložba je dokaz tog istog senzibiliteta. Pod nazivom "Chalenge", odvija se u nizu zamračenih prostorija i obuhvaća više od 50 projekata, ilustriranih skicama, originalnim nacrtima, video instalacijama, tehničkim crtežima, maketama, putopisnim bilješkama i fotografijama koje je napravio Ando. Sve to prati  njegovu karijeru od samih početaka pa do najnovijih uspjeha.

"Želim stvoriti arhitekturu koja će živjeti vječno - ne u suštini ili obliku, već kao pamćenje u srcima ljudi", rekao je Ando

Giorgio Armani komentira,: “Tadao Ando je apsolutni majstor arhitekture s nepogrešivim estetskim tragom i vrlo blizu mom senzibilitetu. Doista se divim svemu što radi. Vrlo sam zadovoljan ovom novom suradnjom i vjerujem da je Armani / Silos, sa svojom rigoroznom i sugestivnom atmosferom, idealno mjesto za izražavanje sve poezije i snage njegovog rada “. "U arhitekturi Tadao Ando-a - nastavlja dizajner - vidim izvanrednu sposobnost pretvaranja teških materijala, poput metala i betona, u nešto poetično i uzbudljivo. Osobito mi se sviđa način na koji koristiti svjetlo, temeljni element koji pomaže u određivanju karaktera prostora.“


Nakon Armani Silosa nastavljamo šetnjom kroz Tortonu, usput posjećujemo Base kulturni centar i dolazimo do Mudeca u kojem se trenutno održava izložba posvećena  britanskom umjetniku Banksy-u. Premda nikada nije odobrena od samog umjetnika, definitivno  vrijedna posjeta.

BanksyBanksy je jedan od najkontroverznijih umjetnika današnjice. Magazin Time 2010. uvrstio ga je među sto najutjecajnijih ljudi svijeta,  a od 2014. vodi se kao britanska kulturna ikona, uz rame Shakespeareu, Beatlesima, J.K. Rowling ....A opet, još uvijek nitko ne zna tko je Banksy, osim da je iz Bristola i da mu je oko 40 godina. Prošle je godine isprovocirao svijet umjetnosti uništavanjem slike 'Djevojčica s balonom' netom nakon što je na aukciji u Londonu prodana za 1,4 milijuna dolara.

Svoju karijeru počeo je devedesetih godina prošlog stoljeća i do danas je od sebe stvorio  globalni brend, iako još uvijek anoniman.

Na izložbi je predstavljeno  oko 80 radova, uključujući slike , grafike, naslovnice  albuma i multimedijalni dio. Na ulazu uvodne sekcije odmah uronimo u svijet Banksyja prije Banksyja: prosvjedi, grafiti, njujorški wrajteri 70-ih i 80-ih. Oni predstavljaju umjetnikove  uzore i inspiraciju. Sama  izložba prati tri glavne teme. Prva je Pobuna: Pobuna protiv  kulturne hegemonije na televiziji, kinematografiji, oglašavanju, školama, muzejima itd. Izložba nastavlja temom" igara rata ": Umjetnikovo viđenje  i kritiziranje ratova  i logici koja ih pokreće. Zatim,  tu je  tema  konzumerizma, koja se provlači kroz mnoga  njegova najpoznatija djela. To je kritika modernog čovjeka koji je opsjednut posjedovanjem stvari koji mu daje privid sreće. Na kraju imamo priliku vidjeti dio posvećen multimediji, umjetnikova djela na vinilima i cd-ovima. Desetine naslovnica, nastale za poznate glazbene izvođače od hip hopa , elektronske glazbe do rock itd...I na samom kraju video dokumentacija Banksy-evog  rada koja prikazuje njegovo djelovanje  na svih 5 kontinenata.


Nakon poprilično intenzivnog dana, prepunog nadahnjujućih trenutaka, umorni ali ispunjeni i odlazimo u hotel u Aronu jedan prekrasan mali gradić, pun života.

Sljedeći je dan prošao u malo ležernijem tonu. Jutranje sate dio grupe proveo je u palazzo Reale , u kojem se trenutno mogu pogledati osim stalnog muzejskog postava i izložbe Jean Auguste Dominque INGRES- Umjetnički život u doba Bonapartea, Umjetnička strana KARTELLA, De Coding. Alcantara nelle Sale degli Arazzi – interaktivna izložba koja pomiče granice tradiocionalnog muzeja pozivajući posjetitelja na istraživanje i otkrivanje drugih dimenzija i izložba Antonella da Messine.

Dio grupe proveo je u šetnji po manjim galerijama i izložbama otvorenim posebno za Fuori Salone. Popodnevne sate iskoristili smo za posjet vintage dućanima, manjim dizajnerskim buticima i marketima posvećenim lokalnom dizajnu i ručnom radu. Dan smo završili šetnjom po zoni Navigli. Dio s kanalima, prepun restorana i barova. Neki ga zovu i milanski Amsterdam. Savršen završetak dana uz aperitiv i pogled na Naviglio Grande....

Uz turistički razgled prekrasne, piroteksne Vicenze, posjetili smo sajam antikviteta koji se u samom srcu grada održava svake nedjelje i privlači brojne ljubitelje antikviteta. Dio grupe posjetio je i izložbu MITO. DEI ED EROI – Bogovi i heroji u Palazzo Leoni Montanari prostoru koji je idealno mjesto zbog konfiguracije zgrade i njezine veličanstvene mitološke dekoracije, izložba koja potvrđuje kako je mitologija, rođena s čovjekom i zamišljena da objasni životna pitanja, ostala  je netaknuta - u svijetu koji se stalno i dramatično mijenja u njegovom značenju i šarmu.

Slavno djelo Andrea Palladia Teatro Olimpico je jedno od umjetničkih čuda Vicenze i dio UNESCO-ve Svjetske baštine, je nešto što uistinu se treba posjetiti.


Ono što možemo reći sa sjetom naravno da nam je vrijeme tako brzo prošlo na ovom putovanju, vratili smo se bogatiji znanjem, poznanstvima ali i novim odlukama i planovima.


Iza nas je prekrasno stručno putovanje, koje nam je i ovaj put pomogao realizirati Josip Domazet iz agencije Svjetski putnici.


Tekst: Tina Šarić

Fotografije: privatne arhive

Share This Post

Post Navigation

CALLEGARI SLUŽBENI SPONZOR MAKE UP-a na drugom izdanju ZAGREB FASHION DESTINATION-a
Previous

CALLEGARI SLUŽBENI SPONZOR MAKE UP-a na drugom izdanju ZAGREB FASHION DESTINATION-a

Leave review
Organizatori drugog izdanja Zagreb Fashion Destina...
Više...
Salone del Mobile Milano 2019
Next

Salone del Mobile Milano 2019

Leave review
Svi kreativci svijeta okupili su se od 9. do 14. t...
Više...

Blog kategorije

Recent Posts

Terenske nastave i aktivnosti izvan učionice

Terenske nastave i aktivnosti izvan učionice

Leave review
Važna značajka kurikuluma škole Callegari je inzistiranje na velikom udjelu...
Više...
PROLJEĆE JE IDEALNO VRIJEME ZA DOBRE ODLUKE!

PROLJEĆE JE IDEALNO VRIJEME ZA DOBRE ODLUKE!

Leave review
U tijeku su upisi u proljetne grupe obrazovanja za odrasle. U našim školama...
Više...
Marljive modne stilistice u zagrebačkoj školi

Marljive modne stilistice u zagrebačkoj školi

Leave review
Polaznice programa modni stilist odjeće s marketingom u velikom su poslu.
Više...
30 godina kontinuiranog djelovanja u Hrvatskoj

30 godina kontinuiranog djelovanja u Hrvatskoj

Leave review
Talijanska škola mode i dizajna Callegari otvorena je u Zagrebu 1994. godin...
Više...

Post Tags

Follow us

CALLEGARI SLUŽBENI SPONZOR MAKE UP-a na drugom izdanju ZAGREB FASHION DESTINATION-a
Previous

CALLEGARI SLUŽBENI SPONZOR MAKE UP-a na drugom izdanju ZAGREB FASHION DESTINATION-a

Leave review
Organizatori drugog izdanja Zagreb Fashion Destina...
Više...
Salone del Mobile Milano 2019
Next

Salone del Mobile Milano 2019

Leave review
Svi kreativci svijeta okupili su se od 9. do 14. t...
Više...