Cjeloživotno učenje u Callegariju - Plodovi ruku kreativnih žena

Tijekom prošloga tjedna, od 30. rujna do 6. listopada, održana je nacionalna obrazovna kampanja 13. Tjedan cjeloživotnog učenja u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih kojom se građanima nastoji prenijeti poruka o važnosti obrazovanja i učenja.


Cjeloživotno učenje u Callegariju se, ove, jubilarne 25. godine djelovanja škole, provodi na poseban način. Naime, u okviru projekta Lokalno prepoznatljiv suvenir plod ruku kreativnih žena sufinanciranog sredstvima iz Europskog socijalnog fonda u iznosu od 892.947,72 kn, kao dio operativnog programa učinkoviti ljudski potencijali (2014.-2020.), odnosno dio lokalnih inicijativa za poticanje zapošljavanja (faza III), škola Callegari u Zagrebu, Splitu i Rijeci besplatno obrazuje oko 45 nezaposlenih žena u dobi između trećeg i sedmog desetljeća života (među kojima je i 7 pripadnica nacionalnih manjina i 1 osoba s invaliditetomza izradu odjevnih predmeta/modnih dodataka – suvenira, time im pružajući novu priliku za (samo)zapošljavanje. Kruna njihove edukacije biti će izrada autentičnih i atraktivnih dizajnerskih modnih kolekcije kao suvenira Zagreba, Splita i Rijeke inspirirana lokalnim podnebljima, etno motivima te tradicijskim materijalima i tehnikama. 

Svoj povratak u školske klupe naše polaznice - žene opisuju kao "zanimljiv""nostalgičan" i "pomlađujući" osjećaj te kao "odličan osjećaj" zbog toga što edukaciju doživljavaju "kao priliku, a ne kao obavezu". Neke svoj sadašnji boravak u klupama opisuju čak "ljepšim nego u školske dane", s "prisutnijom motivacijom i koncentracijom".


Naše polaznice - žene itekako su svjesne važnosti cjeloživotnog učenja, činjenice da "kad prestaneš učiti stagniraš" i da su "vremena takva da nas guraju naprijed pa tako i u cjeloživotno učenje". Osim potrebe za novim znanjima kako bismo bili ukorak s vremenom, svjesne su i užitaka učenja, učenja kao potencijalno "prekrasnog" iskustva, pogotovo onda kada učiš o nečemu što te istinski zanima i što poimaš smislenim i svrhovitim. Kako su to one lijepo izrekle: "znanja nikada dovoljno i nikada suviše"„nikada ne treba prestati učiti jer ima još toliko toga za naučiti  i to je prekrasno.“ Štoviše, dvije polaznice  upravo su odlično izrekle smisao cjeloživotnog učenja i čitave kampanje koja ga promiče rekavši kako "to za mene znači da nikad nije kasno za učenje“ te kako "učenje nije ograničeno ni na jednu životnu dob, već je važno i korisno u svim životnim razdobljima". Naime, spoznaja da učenje pripada podjednako mladosti i zrelosti uistinu hrabri i potiče sve one koje su redovno školovanje i poslovi tijekom radnog vijeka udaljili od mladenačkih snova o željenoj profesiji. Dakako, i mnogi drugi polaznici Callegarijevih redovitih obrazovnih programa svake se godine upuštaju u pustolovinu cjeloživotnog učenja, težeći promjeni zanimanja i povratku originalnim ambicijama te nakon stjecanja Callegarijevih diploma mnogi zaista uspijevaju uspješno kročiti priželjkivanim profesionalnim putem.


Naše polaznice - žene tako je za Callegarijevu edukaciju za izradu odjevnih predmeta/modnih dodataka - suvenira motivirala "ljubav prema svemu što je lijepo i prema stvaranju" , želja da "iskoriste svoju kreativost", "nauče nešto više, ostvare stare snove, pokrenu moždane vijuge", , "želja prema rukotvorinama" i "prilika da se posvete onom što vole" te "da svojim rukama stvaraju unikatne stvari". Neke u edukaciji vide priliku da „nauče sašiti nešto više od krpanja rupa i šivanja botuna“  te da "nauče šivati da mogu sašiti nešto sebi i ukućanima"​, druge pak želja da hobi pretvore u posao i već razrađeni "planovi razvoja samostalnog posla". Za neke naše mlađe polaznice edukacija je prilika za očuvanje obiteljske baštine, odnosno, kako je to jedna polaznica izrekla, prilika za "naučiti do kraja ono što mi je pokojna baka započela prenositi". Naše polaznice - žene "vole biti kreativne""oduvijek su bile zainteresirane za različite oblike ručnog rada" „gotovo čitav život bave se ručnim radom i tako si obogaćuju život"  stoga nikako "nisu htjele propustiti priliku koja im je ponuđena" edukacijom te su "kada im je pružena prilika da završe školu Callegari objeručke prihvatile"


Naše polaznice - žene Callegari doživljavaju "kao i obično, inspirativnim" te kao školu koja "pruža znanje i nove trendove".  Generalno su "jako zadovoljne"  tijekom edukacije i smatraju da su već sada "puno toga naučile" premda je pred njima još više od polovice nastave. Kako je to jedna polaznica jezgrovito opisala, "teškoće u shvaćanju uz pomoć predavača uspješno prevladam i svaki pomak i uspjeh me raduje". S radošću možemo reći do su se do sada naše polaznice hrabro,  odlučno i usješno suočile sa svime što smo pred njih stavili, uključujući opsežne sadržaje i intenzivnu dinamiku nastave, te da iskreno vjerujemo kako će tako biti i u nastavku edukacije i tijekom rada na projektnim zadacima izrade suvenira.


Iz dosadašnje edukacije naše polaznice - žene posebno ističu "odličnu radnu atmosferu", "stručnost predavača i njihovo poznavanje svjetskih pomaka u modi i modnoj industriji", "količinu vrijednih informacija""obrazovnu grupu" kao "odličnu ekipu", "ljubaznost i susretljivost"  djelatnika te "lijep ambijent i prostor". U nastavku edukacije osim dobivanja stabilnih osnova za dizajniranje, modeliranje, krojenje, šivanje i ukrašavanje​" očekuju da će im "poznanstva i moguća prijateljstva s drugim polaznicama otvoriti neke nove vidike, ideje i resurse do kojih same ne bi mogle ili znale kako doći“. Također, očekuju da će "naučiti finalizirati kreaciju i podučiti se o izlasku na tržište sa svojim kreacijama“ , a dobar dio polaznica očekuje i da će im "edukacija pomoći u zaposlenju na način da će imati više znanja i sigurnosti u sebe"


Našim polaznicama - ženama "sviđa se (cjelokupna) ideja" projekta Lokalno prepoznatljiv suvenir plod ruku kreativnih žena. Posebice pohvaljuju „ovakve načine poticanja žena na akciju" i "širenja mreža (potencijalnih) poslovnih odnosa“ , smatrajući kako im kao "znatiželjnim i kreativnim osobama" "treba samo malo (ovakvih) poticaja da bi izrazile svoje mogućnosti"!


Kako su neke od njih i same iskazale, naše polaznice - žene, čijim se plodovima ruku u proljeće 2020. godine veselimo i nestrpljivo ih iščekujemo, uistinu su sve redom „zanimljive i kreativne ličnosti“, daleko iznad i preko naših prvotnih očekivanja i onoga što govori njihov status na tržištu rada, koje"povezuje ljubav prema šivanju, modi i stvaranju" te nam je uistinu drago što su s nama u učionicama i to baš tijekom ove naše jubilarne 25. godišnjice!


Foto by: Callegari




Share This Post

Post Navigation

Snimanje kampanje za jesensko izdanje ovogodišnjeg Zagreb Fashion Destination-a
Previous

Snimanje kampanje za jesensko izdanje ovogodišnjeg Zagreb Fashion Destination-a

Leave review
Callegarijeva diplomantica vizažizma DOROTEA HRENE...
Više...
Pozivnica na DESIGN DISTRICT u Rovinju
Next

Pozivnica na DESIGN DISTRICT u Rovinju

Leave review
Od 17. do 20. 10. 2019., u kultnim prostorima star...
Više...

Blog kategorije

Recent Posts

Terenske nastave i aktivnosti izvan učionice

Terenske nastave i aktivnosti izvan učionice

Leave review
Važna značajka kurikuluma škole Callegari je inzistiranje na velikom udjelu...
Više...
PROLJEĆE JE IDEALNO VRIJEME ZA DOBRE ODLUKE!

PROLJEĆE JE IDEALNO VRIJEME ZA DOBRE ODLUKE!

Leave review
U tijeku su upisi u proljetne grupe obrazovanja za odrasle. U našim školama...
Više...
Marljive modne stilistice u zagrebačkoj školi

Marljive modne stilistice u zagrebačkoj školi

Leave review
Polaznice programa modni stilist odjeće s marketingom u velikom su poslu.
Više...
30 godina kontinuiranog djelovanja u Hrvatskoj

30 godina kontinuiranog djelovanja u Hrvatskoj

Leave review
Talijanska škola mode i dizajna Callegari otvorena je u Zagrebu 1994. godin...
Više...

Post Tags

Follow us

Snimanje kampanje za jesensko izdanje ovogodišnjeg Zagreb Fashion Destination-a
Previous

Snimanje kampanje za jesensko izdanje ovogodišnjeg Zagreb Fashion Destination-a

Leave review
Callegarijeva diplomantica vizažizma DOROTEA HRENE...
Više...
Pozivnica na DESIGN DISTRICT u Rovinju
Next

Pozivnica na DESIGN DISTRICT u Rovinju

Leave review
Od 17. do 20. 10. 2019., u kultnim prostorima star...
Više...