TALIJANSKA ŠKOLA MODE I DIZAJNA

Terenske nastave i aktivnosti izvan učionice

Aktualno, Blog

Važna značajka kurikuluma škole Callegari je inzistiranje na velikom udjelu praktičnog rada i aktivnosti u sva tri područja naših programa. Nastojimo organizirati mnoštvo zanimljivih aktivnosti izvan učionice i posjeta relevantnim trgovinama, tvrtkama i događanjima. Budući da smo godinama njegovali ovakav pristup, možemo reći da su brojne dobre suradnje prerasle u partnerstva, pa su tako posjeti nekim partnerima već postale tradicija. Vrijednost ovog oblika rada za polaznike je višestruka: upoznaju najnovije tehnologije i asortimane proizvoda, ostvaruju korisne kontakte za svoje buduće poslovanje, unapređuju svoje komunikacijske vještine u razgovorima s predstavnicima tvrtki i proizvođača, izloženi su inspirativnim situacijama i konceptima, uče dijelove procesa svojeg budućeg posla u praksi.

U području dizajna interijera terenske nastave podrazumijevaju posjete specijaliziranim trgovinama i tvrtkama, međutim, posjećujemo i specijalizirane sajmove i druga stručna događanja, a volimo i ugostiti stručne predavače različitih profesija vezanih uz dizajn interijera koji putem predavanja ili radionica oplemenjuju nastavu primjerima iz prakse i uspješnim pričama iz stvarnosti. Sve ove aktivnosti pokazale su se kao izuzetno korisne i atraktivne za naše polaznike, jer kroz njih stječu nova znanja i inspiraciju, ali i dobivaju odgovore na svoja pitanja. U Zagrebu smo tako ove školske godine posjetili Lush, Iverpan Izlog ideja, Zumtobel, Kuhinje Knapić i Klaudiju Zubčić, sudjelovali na Ambienti te posjetili Dane Orisa i Design District Zadar; u Rijeci smo uživali u Vili Loretti s tvrtkom Lightwave, posjetili vilu Ružić, otišli u Elgrad, Nolte i Internovu, kao i u trgovine Kave Home i Casa In. U Splitu smo posjetili Balducci interijeri i Max & Moris. Sve u svemu, svi ovi odlasci predstavljaju dragocjeno iskustvo za naše polaznike i izvrsnu priliku za njihovo napredovanje.

U području modnog dizajna, naše modelistice visoke mode i modne stilistice odjeće s marketingom imaju zaista mnogo posla u učionici, a nastava je gotovo u cijelosti praktična, stoga im ne nedostaje dinamičnosti i akcije. Ove smo jeseni posjetili krznariju Dvoravić u Zagrebu, gdje su polaznice imale priliku vidjeti radionicu u kojoj se ručno izrađuju predmeti od krzna. Vidjele su postupak pripreme krzna za kasnije šivanje, kao i dio postupka izrade krznenih odjevnih predmeta. Doznale su bogatu povijest krznarije i mnogo informacija o vrijednosti krznenih predmeta u prošlosti i danas. Bilo je ovo vrlo posebno iskustvo i jako koristan dio nastave o materijalima.

Polaznice programa vizažizam u našim školama marljivo napreduju kroz svoje obrazovanje. One najvećim dijelom rade praktično i na taj način uče tajne ovog divnog „zanata“. Kako bi bilo što kvalitetnije informirane o današnjim trendovima u industrijama koje se odnose na vizažizam, škola organizira aktivnosti izvan učionice za naše polaznice. Tako su se zagrebačke polaznice imale priliku upoznati s ponudom novog asortimana profesionalne kozmetike MAC, riječke polaznice upoznati nove dermatološke tehnologije u Estetskom centru Krinea, a splitske polaznice iskusiti dio nove ponude parfumerije Fabuspot u Splitu. Posjeti su bili iznimno zanimljivi i informativni. Osim toga, u Splitu su naše vizažistice šminkale na modnim revijama „Dan crvenih haljina“ i „Slavimo život“. Vrlo zanimljiv dio nastave bio je onaj posvećen fotografiji i prezentaciji svojeg rada. Uz stručno vodstvo profesionalnih fotografa, polaznice su naučile mnoge trikove kako se prezentirati na društvenim mrežama profesionalno i na najbolji mogući način te privući pažnju na svoj rad.

Kao zaključak možemo reći kako u našim programima ne nedostaje dinamike i raznolikosti, sve u skladu s promišljenim kurikulumom koji je fokusiran na obrazovanje odraslih koje se može primijeniti u stvarnosti odmah po uspješnom završetku. U galeriji fotografija možete vidjeti presjek aktivnosti izvan učionice u Zagrebu, Rijeci i Splitu u sva tri područja škole.