TALIJANSKA ŠKOLA MODE I DIZAJNA

Šareno, uvjerljivo, vješto i kreativno – naše vizažistice na nastavi!

Aktualno, Blog

Posljednji mjeseci donijeli su pregršt novih zanimljivih kreacija i transformacija na nastavi za vizažiste u zagrebačkoj školi. Dvije prošlogodišnje grupe vizažistica u različitim su fazama svojeg obrazovanja.

Proljetna grupa primiče se završnom ispitu, a posljednjih mjeseci djevojke su pod stručnim vodstvom majstorice maske i vizažistice Ive Šimunović Lisak prolazile posljednju cjelinu obrazovanja – kazališnu i filmsku šminku, specijalne efekte i face painting. Ovo je ujedno i najsloženiji dio gradiva, a u zadacima je potrebno primijeniti sve ranije naučene tehnike i savladana znanja. Uz to, ovo su zadaci u kojima polaznici mogu lako izraziti svoju kreativnost, maštovitost i vještinu. Transformacije u likove iz razdoblja Egipta i rokokoa zahtijevale su znanje o izgledu ljudi u tim epohama, ali i vještinu u osmišljavanje svakog detalja na točno određeni način kako bi rezultat bio uvjerljivi povijesni lik. Preobražavanje u gejšu, drag queen i vješticu bilo je zabavno i zahtjevno: svi ovi likovi zahtijevali su mnogo nanosa šminke i preciznosti kako bi se postigao određeni izgled. Kazališna šminka je raznolika pa su se polaznice okušale i u staranju slikarskim tehnikama, kao i u crtanju i lijepljenju brkova i brade. Uz mnogo marljivosti, zabave i smijeha zadaci su uspješno realizirani. U cjelini specijalni efekti djevojke su radile rane i ogrebotine, a zatim smrzotine, opekline i porezotine. Specijalni efekti rade se posebnim tehnikama pa je polaznicama bilo izazovno napraviti uvjerljive transformacije na tijelu. Za kraj su se zaigrale na licima s face paintingom, a na posljednjem predavanju iz stylinga frizura naučile su neke trikove kod stiliziranja kose. Galerija fotografija prikazuje kako je to izgledalo.

Šminkanje kroz dvadeseto stoljeće tema je kojom se posljednjih mjeseci bavila jesenska grupa koju vodi vizažistica Monika Maček. U povijesti šminkanja dvadeseto stoljeće najvažniji je period jer je donio pravu revoluciju u upotrebi i percepciji šminke, a svako je desetljeće razvilo svoj karakteristični i osebujan stil šminkanja. Koliko je ovo razdoblje značajno objasnila nam je i Monika Maček: „Šminkanje u dvadesetom stoljeću uvelike je utjecalo na sve današnje proizvode vezane uz ljepotu, kao i na znanje o šminkanju, stoga je važno naučiti kroz školsku godinu sve pojedine stilove. Polaznicama je ovaj dio gradiva uvijek zanimljiv zbog brojnih novih tehnika i pozicioniranja tih tehnika, ali i radi novih boja i eksperimentiranja. Na primjer, u rekreiranju dvadesetih i tridesetih godina dvadesetog stoljeća potrebno je skrivanje obrva kako bi šminka bila prepoznatljiva upravo za to razdoblje. Polaznice se do sada nisu susretale s ovom tehnikom, stoga im ona predstavlja neku vrstu izazova. Nakon ova dva desetljeća slijede klasična, dobro poznata razdoblja četrdesetih i pedesetih godina dvadesetog stoljeća kojima dominira crveni ruž, a najviše treba paziti na preciznost u izvedbi tušem, neizostavnog kod šminkanja očiju. Naredna tri desetljeća: šezdesete, sedamdesete i osamdesete godine dvadesetog stoljeća donose intenzivne boje i eksperimentiranje s kombiniranjem boja. Na nastavi su se polaznice više poigrale inspiracijama na ova desetljeća, nego rekreirale karakteristične stilove. Za kraj, radile su se i nešto primirenije devedesete.“ Polaznice su tako stekle dragocjeno povijesno i praktično znanje o najvažnije razdoblju šminkanja i spremne su za sljedeću cjelinu! Galerija fotografija prikazuje presjek šminke dvadesetog stoljeća.