TALIJANSKA ŠKOLA MODE I DIZAJNA

Obilježavanje 30 godina škole Callegari – prvih deset godina (1994 – 2004)

Aktualno, Blog

Talijanska škola mode i dizajna Callegari potekla je od međunarodno poznate i priznate obrazovne ustanove Istituti Callegari, koju je davne 1937. godine osnovao ugledni krojač venecijanskog plemstva, profesor Sante Callegari u talijanskom Trevisu. Kako je ova ustanova zbog svoje posebne metode izrade krojeva i odjeće po mjeri stekla veliki ugled u Italiji i inozemstvu, tijekom godina su se otvarale podružnice diljem Italije, kao i u drugim zemljama. Za svoj jedinstveni pristup krojenju i izradi odjevnih predmeta, uz brojna druga priznanja, škola je dobila i prestižnu međunarodnu nagradu za dostignuća u modnom dizajnu „Zlatni Jumbo Jet“ (Jumbo Jet d’Oro) ranih 1970.-ih. 

Godine 1994. gospođa Ivana Dalfiume i gospodin Franco Polo, ranije direktori Istituti Callegari u Pescari, otvorili su vrata škole Callegari u Zagrebu i time pokrenuli jedno novo promišljanje o obrazovanju odraslih u Hrvatskoj. Djelovali su pri Školi za tekstil, kožu i dizajn s dvogodišnjim tečajevima za modne stiliste i konstruktore odjeće. Škola je privukla veliku pažnju svojom, za hrvatske uvjete sasvim novom i atraktivnom obrazovnom ponudom, pa su se na prezentaciji tečajeva okupili brojni djelatnici i stručnjaci u tekstilnoj industriji. Obrazovanje su provodili naši nastavnici, koji su diplomirali na Istituti Callegari u Italiji. 


Prva generacija modnih stilista završila je svoje obrazovanje početkom 1996. godine, a kolika je bila važnost pokretanja škole u Hrvatskoj govori i činjenica da su na završnom ispitu prisustvovali vlasnici škole, Lino i Paula Callegari. U ožujku iste godine svih osamnaest polaznika predstavilo je svoje završne radove u Galeriji Fortezza u tadašnjem Muzejsko galerijskom centru na Jezuitskom trgu, današnjim Klovićevim dvorima. Treba napomenuti da su, na poziv iz Trevisa, već iz te prve generacije četiri polaznika sudjelovala na modnoj reviji vjenčanica u Rimu Roma Sposa ’96 na temu cvijeća, a polaznica Ivanka Jagar osvojila je treću nagradu u međunarodnoj konkurenciji, što je bio izniman uspjeh.


U svibnju 1997. godine Ministarstvo prosvjete i sporta RH verificiralo je programe škole i priznalo Callegari kao školu za obrazovanje odraslih. Osluškujući potrebe na tržištu rada u Hrvatskoj, škola Callegari uvodi i program za dizajnera interijera, u to vrijeme relativno novo, ali i prijeko potrebno zanimanje. Tako se povećao broj polaznika i programa, a već iduće godine otvara se i škola u Labinu kako bi se omogućili programi i u Istarskoj te Primorsko-goranskoj županiji. 


U prvom desetljeću postojanja škole u Hrvatskoj, škola je organizirala modne revije i završne izložbe svojih programa u relevantnim prostorima poput Zagrebačkog Velesajma, Galerije Fortezza, kule Lotrščak u Zagrebu, ili u Narodnom muzeju u Labinu. Većina polaznika uspješno je nastavila svoj profesionalni put u industriji, a diploma škole Callegari imala je međunarodnu prepoznatljivost i vrijednost. Upravo na kraju prvog desetljeća, otvorena je još jedna škola, ona u Rijeci, čime započinje drugo uspješno desetljeće rada škole Callegari.


Galerija fotografija prikazuje nekolicinu izrezaka iz medija koji su pratili rad škole u to vrijeme.