TALIJANSKA ŠKOLA MODE I DIZAJNA

Modni stilisti – terenska nastava u tvrtki Pamigo

Aktualno, Blog

Izvrstan način za podizanje kvalitete obrazovanja je terenska nastava. Izlazak iz učionice polaznicima predstavlja razbijanje rutine i uvijek novo iskustvo, a kada se radi o dobro osmišljenom sadržaju tada možemo računati na mnoštvo novih informacija i saznanja, upoznavanje dobrih praksi iz struke, kvalitetne nove kontakte i samim time još veću inspirativnost, kreativnost i motivaciju kod polaznika. Modni stilisti pripremaju svoje modne kolekcije, stoga je najbolji trenutak za upoznavanje tekstilnih materijala kako bi kreacije osmislili u tkaninama koje će na najbolji način odražavati koncept. Za tako nešto nema bolje od posjeta mjestu gdje se nalazi veliki izbor različitih tekstilnih materijala, a maloprodajni prostor tvrtke Pamigo pokazao se kao idealan odabir. Osnovana davne 1993. godine tvrtka Pamigo sasvim sigurno ima jednu od najvećih ponuda tekstilnih materijala i pozamanterije u Zagrebu i Hrvatskoj, a koliko je raznolika i trendovska njihova ponuda govori i činjenica da upravo kod njih tkanine nabavljaju poznati hrvatski modni dizajneri poput dvojca ELFS ili Zorana Aragovića (BiteMyStyle), ili najveća nacionalna televizijska kuća HRT koja u Pamigu nabavlja tkanine za kostime u svojim emisijama, kao što je to bilo nedavno za emisiju Tvoje lice zvuči poznato.

Terenska nastava u maloprodajnom prostoru tvrtke Pamigo započela je na najbolji mogući način. Naime, dočekala nas je voditeljica poslovnice, gospođa Nataša Butković s uvodnim riječima: „Čestitam na odabiru škole Callegari, odabrali ste najbolje.“ A nakon odrađene terenske nastave i mi možemo reći da smo odabrali najbolje. Naša “domaćica”, koja je ujedno i bivša polaznica škole Callegari, pripremila je za modne stilistice sjajnu turu kroz trgovinu i oboružala ih s mnogo novih i korisnih informacija o materijalima: sastavu, načinu na koji se ponašaju u krojenju i šivanju, održavanju, te za kakve vrste krojeva i namjenu su koji materijali najbolji ili odgovarajući. Bilo je pravo zadovoljstvo slušati Natašino kompetentno izlaganje.

Uvodno je objasnila po kojim se sve parametrima dijele tkanine, a zatim krenula od pamučnih tkanja. Polaznice su svaku tkaninu imale priliku probati pod prstima i tako steći osjećaj o mekoći, teksturi i drugim značajkama. Nataša nam je pokazala cijeli niz izuzetno zanimljivih tkanina. Uz čiste pamučne tkanine i miješane pamučne tkanine, predstavila je brokate sa zanimljivim teksturama, metalizirane tkanine i musline, poliesterske musline različitih vrsta, čipke, mreže, digitalno printane tkanine. Među najprodavanijim tkaninama su wet look tkanine, zatim likra koja zbog svoje rastezljivosti ima značajku zatezanja tijela i poboljšavanja figure pa je zato omiljena među ženama, a likra za kupaće kostime posljednjih je nekoliko godina postala hit tkanina za šivanje ženskih haljina. Popularne tkanine su i printani taftovi, zatim memory taft koji lako poprima zgužvani izgled, ali je jednako lako i ravna, a još jedna tkanina koja se jako prodaje viskozni džersej u svim svojim podvrstama, jer se lako kroji, održava i lijepo izgleda. Nadalje je Nataša predstavila različite vrste podstava, pliševa, tvidova, lana, popelina, štikanog pamuka, hladne vune, paname, benettona, čoje, trapera, kepera. Šarenilo boja, uzoraka, tekstura, sjaja, elastičnosti, mekoća osvijestilo je kod polaznica koliko je bogatstvo tekstilnih materijala i kako nema granica kada je u pitanju modno kreiranje.

U zaključak, možemo reći da je ova terenska nastava bila vrlo uspješna. Zadovoljstvo polaznica je očigledno, tvrtka Pamigo je dobila nove kupce, a mi se veselimo novim druženjima s Natašom u Pamigu!