TALIJANSKA ŠKOLA MODE I DIZAJNA

MODNI SPLIT – modni programi u splitskoj školi Callegari

Aktualno, Blog

U godini obilježavanja 30. obljetnice škole Callegari predstavljamo i rad naše škole u Splitu koja dugih 19 godina djeluje na splitskom području s velikim uspjehom. Škola u Splitu bila je prijeko potrebna, a u prilog tome govori i činjenica da se odmah nakon otvorenja ispunila brojnim kreativcima iz splitskog područja koji su obrazovanjem u školi krenuli ispisivati svoje priče o modi, dizajnu i vizažizmu. Ovo je priča o modnom dizajnu.


Programi škole Callegari usmjereni su na pružanje znanja i vještina koji će polaznike pripremiti za stvarne uvjete na tržištu rada. U tom smislu, modni stilisti stječu široki raspon znanja kroz predmete povijest odijevanja, konstrukcija, tekstilni materijali i kostimografija kako bi izgradili vlastiti stil i prikazali svoje kolekcije kroz originalni stilistički crtež prije same izrade. Modelisti pak kreiraju i izrađuju odjevne predmete prema jedinstvenim Callegari metodama, uz stjecanje kompetentnosti u odabiru materijala, pripremi krojeva, korištenja najboljih posebnih tehnika poput vezenja ili plisiranja, kako bi odjevni predmeti koje kreiraju zasjali u punom sjaju kreativnosti i kvalitetne izrade. Poseban izazov za sve polaznike uvijek je promišljeno predstaviti svoju viziju kolekcije, inspirirane različitim stilovima: od glamura i ekstravagancije ili tradicije, pa sve do sportskog ili ležernog stila.


Sve to naši polaznici marljivo pripremaju i realiziraju za najvažniji i najljepši dio svojeg obrazovanja – sudjelovanje na modnim i drugim događanjima sa svojim radovima. Tijekom godina, škola Callegari organizira vlastite modne revije, sudjeluje na modnim revijama i drugim događanjima diljem Hrvatske kako bi polaznici imali priliku osjetiti atmosferu i adrenalin autorskog nastupa sa svojim kreacijama. Ovo su važni i dragocjeni trenuci za svakog polaznika, a iskustvo pripreme za javni nastup, rad na detaljima, neprospavane noći, probe i gungula iza pozornice izazovi su puni uzbuđenja i pozitivne energije, i sa zadovoljstvom možemo reći da je dio naših polaznika postigao izvanredne rezultate po završetku obrazovanja, a neki su postali prepoznatljivo ime u modnom svijetu. 

A da bi sve ovo polaznici odradili na visokoj razini i s mnogo samopouzdanja, pobrinuli smo se kroz raznoliku terensku nastavu koja uključuje posjete modnim kućama, muzejima na temu mode, tvrtkama čija je djelatnost vezana uz modu i tekstil. Nadalje, polaznici rade s fotografom na pripremi i snimanju svojih kreacija za portfolio te uče kako se predstaviti na modnoj sceni. 


A kako je Split grad s jakom modnom scenom, mnoštvom modnih revija i drugih događanja vezanih za modnu industriju, brojne su i suradnje naše škole s organizatorima, te se iz godine u godinu nastavljaju sudjelovanja i stvaraju nove prilike za naše polaznike. Tako sudjelujemo na modnim revijama, humanitarnim događanjima, natjecanjima ljepote, tematskim sajmovima vezanim za industriju ljepote, kao i kulturnim događanjima koja promoviraju tradiciju i lokalne vrijednosti.


Uz godišnje revije škole Callegari koje se od samog početka održavaju na renomiranim mjestima kao što je Muzej grada Splita, Galerija Umjetnina, Etnografski muzej Split ili bar Hemingway Split, da spomenemo samo neke, polaznici sudjeluju i na brojnim događanjima diljem Hrvatske: Montura, Zagreb Fashion Destination, Europe Future Fashion, Sajam vjenčanja, Noć Italije (Split), Nostalgija – Dani tradicije (Kaštela), Etno revija Vinkovci, Gatalinka, Zadar Fashion Nights, Riječke stepenice, Svjetski dan glazbe – Ovčice (Split), humanitarna revija Rotary kluba Split, Sajam ljepote (Zagreb), Večer talijanskog stila (Split), Mrdujska regata (Split), Novaljski fuštan (Novalja). 


U galeriji fotografija možete pogledati presjek modnih događanja i projekata, kao i dio medijske popraćenosti škole Callegari u Splitu i brojnih događanja na kojima su sudjelovali naši polaznici.

 
Fotografije: Antonio Stipinović, arhiva škole Callegari