TALIJANSKA ŠKOLA MODE I DIZAJNA

Krojiti i šivati je lako u školi Callegari!

Aktualno, Blog

Tečaj krojenja i šivanja u školi Callegari namijenjen je osobama koje žele izrađivati odjevne predmete, kako početnicima, tako i onima koji imaju iskustva u šivanju. Zašto je ovaj tečaj izuzetno koristan? Mnogi su kreativci barem jednom odlučili sašiti nešto „za svoju dušu“. Čestitke svima koji su uspjeli pretočiti svoju ideju u besprijekorno sašiven komad odjeće, ali vjerujemo da je mnogo više onih koji su se namučili prilikom rada te im nije baš sve ispalo kako treba, a nisu znali pronaći rješenje kako nadvladati probleme u šivanju. Temelj dobro sašivenog komada odjeće je poštivanje zakonitosti i postupaka krojenja i šivanja. Kada su te osnove shvaćene i savladane, tada se uz vlastitu maštu može krenuti u avanturu šivanja autentičnih i originalnih odjevnih predmeta. Naš tečaj nudi upravo stjecanje vještina i znanja pravilnog slijeda i postupaka pripreme kroja i šivanja tri odjevna predmeta po vlastitim mjerama.

Tečaj ne zahtijeva predznanje, stoga je dobar odabir i za one bez iskustva u šivanju. Na početku se polaznici upoznaju s osnovnim bodovima i uče rukovati šivaćim strojem: upoznaju funkcije stroja, uče uvlačiti konac i uvježbavaju različite vrste šavova. Sljedeće je uzimanje mjera, priprema i prilagođavanje kroja, nakon čega slijedi rezanje tkanina i spajanje dijelova ili šivanje. Uz sve to, polaznici uče izradu brojnih drugih potrebnih elemenata poput rupica za gumbe, džepova i okovratnika, šivanje patentnih zatvarača, izradu manžeta, opšivavanje trakom i tako dalje. Tijekom tri mjeseca polaznici stječu mnogo znanja, a šivanje suknje, hlača i bluze su konkretni primjeri primjene naučenog.

Polaznici tečaja šaroliko su društvo, no zajednička im je motiviranost i marljivost. Atmosfera u učionici je uvijek vedra i vesela, ali i vrlo radna jer naši polaznici zaista žele maksimalno iskoristiti vrijeme provedeno na tečaju kako bi skupili što više kvalitetnih informacija i uvježbali što više postupaka za kasniji samostalni rad. Lijepo je vidjeti sva ta ozarena i nasmiješena lica kada završavaju svoje odjevne predmete, kao što je lijepo poslušati njihova zanimljiva pitanja našoj predavačici, gospođi Ruži, koja spremno i kompetentno odgovara na temelju vlastitog dugogodišnjeg iskustva u području krojenja i šivanja. Smatramo da tečaj predstavlja dragocjeno vrijeme učenja uz stručno vodstvo te mogućnost odgovora na sva pitanja i rješavanja svih nedoumica, kao i vrijeme provedeno s drugim osobama koje imaju iste ili slične afinitete, što uvelike olakšava učenje i povećava motiviranost.

Tečaj se odvija jednom tjedno po sedam školskih sati. Kroz naše tridesetogodišnje iskustvo kontinuiranog djelovanja upravo se ovo pokazalo kao dobar i produktivan ritam koji omogućava polaznicima da tijekom svakog dolaska nauče značajnu količinu gradiva, koju zatim imaju priliku izvježbati kroz narednih sedam dana do sljedećeg susreta. Kada tome nadodate izvrsnu predavačicu poput naše gospođe Ružice Havidić i modernu opremu koja je na raspolaganju polaznicima, dobili ste sjajnu priliku za vrhunsko obrazovanje i razvijanje vještina i praktičnih znanja na temelju kojih polaznici mogu kasnije samostalno krojiti i šivati odjevne predmete po želji.

U galeriji fotografija donosimo djelić atmosfere kako bismo dočarali kako to izgleda u učionici i zadovoljstvo naših polaznica po završetku tečaja.