TALIJANSKA ŠKOLA MODE I DIZAJNA

Zašto angažirati dizajnera interijera?

Iz učionice

Dizajn interijera je neosnovano kategoriziran kao usluga samo za one dubljeg džepa. Ta je pretpostavka zapravo stvar prošlih i zastarjelih razmišljanja, razmišljanja iz vremena kada su si tek rijetki i mogli priuštiti dizajnere. Više ne živimo u doba ķmetova i plemića, živimo u doba dostupnosti informacija, predmeta, tehnologija i usluga. Sada je naš dom naše kraljevstvo i sami odlučujemo kako ćemo ga urediti i njime vladati. Ono što su kraljevima bili savjetnici, vama su danas dizajneri interijera.

Enscape by Barbara Boban

Danas, kada na internetu ili društvenim mrežama nailazite na pregršt inspiracija i ideja, možete i sami stvoriti predodžbu o stilu, smjeru i tijeku dizajna. No kako te iste ideje pretvoriti u stvarnost? Je li to stvarno tako jednostavno ili pak zahtijeva sate i sate planiranja? Hoće li to na kraju ispasti kako ste zamislili i koliko će koštati?

Što vam donosi angažman dizajnera interijera i koje su zapravo prednosti? Angažmanom dizajnera interijera ne trebate gubiti vrijeme na razmišljanje koji stil implementirati, koje boje i materijale koristiti i kako. Ne trebate brinuti koliki i kakav namještaj kupiti te gdje ga postaviti. Njihova profesionalna ekspertiza znači da kupujete i njihovo znanje, iskustvo i kontakte. Oni odrađuju taj nevidljivi posao jer vide širu sliku dok rješavaju detalje. Njihove pametne, iznenađujuće i jedinstvene ideje daju željeni rezultat i stvaraju “wow” efekt.

Najvažnije za svaki projekt je temelj iz kojeg on proizlazi. U dizajnu interijera temelj je upravo komunikacija s klijentima. Što je dublji i kvalitetniji odnos između njih, to će i projekt biti brži, bolji i jednostavniji. To je proces koji traje sve do samoga kraja projekta te zna biti iscrpljujući, barem za dizajnere, ali donosi obostrano zadovoljavajući rezultat. Dizajner grebe duboko ispod površine koncepta da nađe točno što želite i trebate te što dobivate dizajnom.

Kako znati da će to ispasti onako kako želite? Kako bi vama lakše predočili svoju vizije, a sebi olakšali organizaciju posla, dizajneri izrađuju tehničku dokumentaciju koja uz obavezne tlocrte i bokocrte sadržava i plan podnih/zidnih obloga, plan postave namještaja, plan rasvjete i troškovnik. Neki prilažu uz to i crtačke prikaze prostora iz perspektive, dok drugi idu modernijim pristupom te izrađuju realistični 3D model prostora kroz koji možete prošetati, takozvani “walkthrough”. Uz pomoć ovih elemenata imamo prikaz trošenja prije trošenja, te plan prije izvedbe. To omogućava lakšu organizaciju predviđenih radova i kontrolu troškova.

Zvuči skupo! Uzmite u obzir dvije vrste štednje koji vam donosi angažman dizajnera interijera. Prva je ušteda vremena – oni su ti koji planiraju, koji kupuju, koji ugovaraju izvođače, oni dočekuju dostave, organiziraju radove i vode brigu da je sve u redu. Druga je ušteda novca – oni poznaju tržište i gdje su povoljnije prilike i znaju kako uštedjeti, a da pritom ne odstupaju od koncepta. Dizajneri interijera neće pogriješiti u dimenzijama namještaja, pogotovo kod kuhinja ili ormara i stvarati dodatan trošak, a i vrlo vjerojatno imaju svoje provjerene izvođače za koje mogu garantirati da će napraviti posao kvalitetno.

Finalni proizvod je zbir vaših želja bez muke i bez trošenja viška vremena i novca. Osim što je podignuta vrijednost nekretnine ili možda povećana potražnja za vašom nekretninom ukoliko ste iznajmljivač, tu je i faktor bogatijeg privatnog života zbog kvalitetnije uloženog slobodnog vremena. Vizualni pripovjedač vaše priče, dizajner interijera, ostavlja svoj potpis u vidu funkcionalnog, estetski i stilski prihvatljivog prostora!

Zvonimir Dunatov u školi Callegari

Tekst: Zvonimir Dunatov, dizajner interijera i naš polaznik programa usavršavanja za samostalnog dizajnera interijera

Fotografije: Callegari – radovi polaznika

Grafički prilozi:

Zvonimir Dunatov, dizajner interijera

Barbara Boban, samostalna dizajnerica interijera i predavačica u našoj školi u Zagrebu

Mirna Subota, stilistica uređenja unutarnjih prostora