TALIJANSKA ŠKOLA MODE I DIZAJNA

Diplome za Sketchup Pro – osnovni tečaj

Iz učionice

Nakon nešto više od dva mjeseca od upisa naše polaznice Natalija Ložnjak, Branka Ercegović Gulin, Vlatka Kuna i Ana Kaić primile su Diplome za uspješno završen SketchUp Pro – osnovni tečaj pod vodstvom dizajnerice interijera Dunje Franjić Bubek. ​Kako ističe predavačica Dunja, sve su polaznice, kroz brojne vježbe i na zabavan način, naučile oblikovati i modelirati jednostavne prostorne strukture i vlastite 3D modele što sada mogu primjenjivati u različitim područjima projektiranja i dizajna te u različitim proizvođačkim i industrijskim djelatnostima.

U izradi završnog rada – prezentacijske mape prema zadanom projektnom zadatku, polaznice su uspješno primijenile Sketchup alate; 3D modelirajući prostor, izrađujući otvore i stolariju, kreirajući materijale, manipulirajući teksturama te uređujući 3D modele. Svoju kreativnost pokazale su u mijenjanju materijala i tekstura na gotovim modelima. Naučile su ispravno upotrebljavati teksture. Svladale su zahtjevnije korištenje Scena, Shadows toolbara i Export kreiranih scena. Kroz veliki broj vježbi naučile su koristiti CAD*.dwg nacrte za modeliranje u Sketchup-u, napraviti scene u prostoru i eksportirati slike scena…

Zanimanje za učenje 3D modeliranja u Sketchup Pro alatu u školi Callegari u kontinuiranom je porastu. Polaznici škole oduševljeni su stručnim i zabavnim pristupom naših predavača s naglaskom na brojnim vježbama kroz projektne zadatke koji korisniku ostavljaju mogućnost promišljanja kako napraviti nešto iz domene njegovog interesa. Primjerice, naša polaznica Ana Kaić “upisala (je) SketchUp iz hobija i eventualne promjene profesije, bez ikakvog predznanja iz grafičkog crtanja, modeliranja i sl.”, zahvaljuje se predavačici Dunji na “profesionalnosti, strpljivosti i pomoći da s lakoćom svlada nešto komplicirano” te sada po završetku tečaja kaže kako su joj “očekivanja ispunjena” i kako je definitivno “savladala osnove SketchUpa”. Polaznica Vlatka Kuna kaže pak kako je “potaknuta i dobila dodatnu volju za učenjem, radom i napredovanjem” te kako se “raduje daljnjem školovanju u školi Callegari” .

Callegarijeve edukacije za 3D modeliranje u Sketchup Pro alatu održavaju se u vrlo malim grupama radi mogućnosti individualiziranog pristupa svakom polazniku, na novoj i snažnoj računalnoj opremi s najnovijom inačicom Sketchup-a Pro koji se odlikuje poboljšanim sustavima te odličnim novim značajkama zbog kojih se Sketchup profilirao kao jedan od najtraženijih alata za 3D modeliranje u području dizajna interijera, arhitekture, graditeljstva, dizajna namještaja, produkt dizajna, industrije marketinga ili planiranja događaja. U osnovnom SketcUp tečaju naglasak je na vježbama u kojima se modeliraju oblici i volumeni koji su temelj modeliranja prostora. Po završetku programa polaznici su educirani za modeliranje objekata i prostora s teksturama, upotrebu Scena i eksport slika za kasniju upotrebu. Osim toga, uspješno su svladali upotrebu 3D Warehouse repozitorija i 3D modela za popunjavanje prostora. Po završetku osnovnog SketchUp Pro tečaja polaznici u Callegariju mogu nastaviti edukaciju kroz napredni tečaj Sketchupa i/ili tečaj renderiranja pomoću alata Enscape i Lumion.

Čestitamo našim polaznicama na uspješno završenom tečaju i želimo im što skoriju primjenu stečenih kompetencija u stvarnim projektima!

Tekst: Nevenka Kršilović, dipl. ing. arh., voditeljica programa iz područja dizajna interijera u Zagrebu

Fotografije: fotografije iz učionice i radovi polaznica – Natalije Ložnjak, Branke Ercegović Gulin, Vlatke Kuna i Ane Kaić