TALIJANSKA ŠKOLA MODE I DIZAJNA

Iva Šimunović Lisak – kazališna šminka u školi

Aktualno, Blog

Iva Šimunović Lisak svestrana je umjetnica koja uspješno djeluje u područjima vizažizma, kostimografije i modnog dizajna, slikarstva i dizajna i, naposljetku, obrazovanja djece i odraslih. Zanimanje za likovnu umjetnost javila se već u predškolskoj dobi, a kako je odrastala okružena slikarima i likovnjacima, imala je veliku podršku i motivaciju za razvijanje kreativnosti. Nakon završene Zagrebačke umjetničke gimnazije (smjer Modni stilist), Iva je prvo stekla kvalifikaciju Vizažist kroz program za obrazovanje odraslih, a tijekom godina sudjelovala je na brojnim radionicama iz filmske i kazalište šminke, te specijalnih efekata. Svoje fakultetsko obrazovanje započela je na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu i diplomirala kao Viši modni dizajner i Magistra inženjerka tekstilnog i modnog dizajna, nastavila na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu na studiju Metodika likovne kulture, a nedavno je završila i Pedagoško-Psihološko-Didaktičko-Metodičku izobrazbu na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Djeluje kao slobodna umjetnica i uključena je u obrazovni rad s djecom i odraslima.

Iva je naše novo pojačanje u programu Vizažist, a predaje kazališnu šminku. Zadovoljstvo škole i polaznika je veliko, jer je Iva izuzetno kreativna predavačica i polaznice imaju priliku naučiti mnogo novih vještina i trikova. Ivu je najbolje predstaviti kroz njene radove. Kako je vrlo svestrana, u galeriji fotografija može se vidjeti veliki raspon radova u različitim područjima. 

Kao vizažist Iva djeluje još od 2005. godine pod imenom Šminkeraj by Iva, a šminka na filmskim setovima i u kazalištu, za TV emisije i reklame, a radi i specijalne efekte, maske i facepainting. Nadalje, šminka glazbenike i umjetnike za nastupe, kao i za njihove projekte. Možemo spomenuti TV emisiju 321 Kuhaj (RTL), TV seriju Prava žena (RTL), predstave u kazalištu Gavella i na Akademiji dramske umjetnosti, a šminka i kazališne umjetnike na projektu F22 – Nova akademijska scena. 

Veliki fundus radova ostvarila je u području modnog dizajne i kostimografije. Svoje kreacije pod imenom Gothic Grotesque by Iva Šimunović predstavila je na modnim revijama Fashion Week Zagreb i Modnom ormaru. Pobjednica je prvog Modnog ormara 2006. godine. Kao kostimograf, Iva se može pohvaliti s velikim brojem kazališnih predstava i filmova, a izrađivala je kostime za nastupe i projekte mnogih hrvatskih glazbenika (Manntra, Neno Belan, Nela Šarić, Jelena Kordić, Leonora Surian, Sandra Bagarić, Nera Stipičević). 

Kostime radi za kazališne predstave: Kraljević i prosjak (Žar ptica, 2015.), Pale sam na svijetu (Scena Gorica, 2022.), mjuzikl Byron (Komedija, 2017.), Sve o ženama (Teatar gavran, 2018.), Duet za jednog (Točka na i, 2018.), Grga Čvarak (Scena Gorica 2016.), Baka Mraz na Božićnom zadatku (GK Trešnja, 2013.), Crvenkapica (GK Trešnja, 2013.), Dobrica dabar (Don Hihot, 2013.), Pirandello Cabaret (Don Hihot, 2012.), (m)Adam i (š)Eva pred vratima pakla (Don Hihot, 2012.), Grešnici (ITD i Kufer, 2011.), Najotmjeniji div u gradu (GK Trešnja, 2010.).

Radila je kao asistent kostimografa na filmovima Vsi proti vsem (Slovenija, 2018.) i ZG80 (Igor Šeregi, 2015.), a kao kostimograf na sljedećim filmovima: Na vodi (Goran Ribarić, 2014.), Ribica (Lukša Benčić, 2014.), Susret (Goran Ribarić, 2013.), Mala prasica radi svinjarije (Barbara Vekarić, 2012.), Mali debeli rakun (Barbara Vekarić, 2012.), Fred (Goran Ribarić, 2012.), Prva dama Dubrave (Barbara Vekarić, 2011.), Dostojanstveni čovjek (Igor Šeregi, 2011.).

Na kraju ćemo spomenuti da joj nije strana niti likovna umjetnost, pa je tako sudjelovala na brojnim grupnim i samostalnim izložbama, ilustrirala je nekoliko knjiga: slikovnica, bajki, zbirki pjesama, a napisala je i ilustrirala svoju knjigu za djecu Cirkus (2013.). Članica je ULUPUH-a od 2014. godine.