TALIJANSKA ŠKOLA MODE I DIZAJNA

Elsie de Wolfe – jedna od prvih profesionalnih dizajnerica interijera

Aktualno, Blog

Oduvijek je čovjek ukrašavao i uređivao prostor u kojem živi. Stoga se koncept dizajna interijera provlači kroz cijelu povijest čovječanstva s više ili manje temelja za stilsko ili neko drugo definiranje. Postoje neki važni i posebni trenuci u povijesti dizajna interijera koji su obilježili određeno geografsko područje ili određeno vrijeme i okolnosti. U tom kontekstu, želimo predstaviti osobu koja je donijela velike promjene u percipiranju prostora u Americi početkom dvadesetog stoljeća. Radi se o jednoj od prvih profesionalnih dizajnerica interijera u svijetu, fascinantnoj personi njujorškog mondenog života Elsie de Wolfe.

Rođena 1859. godine u bogatoj obitelji u New Yorku, Elsie je odmalena manifestirala iznimnu osjetljivost na okolinu i prostor. Po zanimanju je bila glumica, ne previše uspješna, ali njezina pripadnost visokom društvu i posebno ljubavna veza s utjecajnom i bogatom njujorškom agenticom i kazališnom producenticom Elisabeth „Bessie“ Marbury omogućila joj je stalne uloge. Iako nije bila komentirana zbog dobre glume, kritika je smatrala da je odijevanje na sceni dovela do razine umjetnosti – naime, sama je odabirala odjevne predmete i kombinacije za svoje uloge i tu je briljirala.

Elsie nije nikako voljela tada predominantni viktorijanski stil uređenja prostora u kakvom je i odrastala u svojem domu na Manhattanu, a kojeg su karakterizirale tamne boje, teški i tamni zastori i tepisi te masivni komadi namještaja. Kada su njezini roditelji preuredili dnevnu sobu dok je još bila djevojčica, njezina reakcija bila je dramatična. Bacila se na pod, lupala nogama i rukama, i vikala: „Tako je ružno! Tako je ružno!“

„Učinit ću sve oko sebe lijepim – to će biti moj život,“ rekla je Elsa i zaista to učinila. Kada je uselila sa svojom partnericom u kuću Irving, preuredila je cijeli prostor prema vlastitom osjećaju za estetiku i lijepo. Izbacila je sve viktorijanske tamne komade namještaja, tepihe i zastore, poderala tapete i cijeli prostor pretvorila u svijetli, prozračni i moderni interijer. Drvo je osvijetlila u bijelo ili pastelne boje, a uzorci koje je koristila bili su razigrani i svijetli. Ubrzo se pročulo o novom interijeru punom svjetla i sunca, pa je Elsie dobila svoj prvi plaćeni angažman: uređenje prvog ženskog društvenog kluba Colony Club. Uslijedio je niz bogatih klijenata i Elsie je dobila zvjezdani status, ne glumački, nego onaj dizajnerice interijera.

U interijerima koje je uređivala Elsie, prvo u New Yorku, a kasnije i u Kaliforniji, vladala svjetlost, prozračnost i lagane svijetle teksture. Ona je vjerovala u optimizam, obilje bijele boje, udobnost, lagani namještaj, a prostori koje je dekorirala nikada nisu bili pretrpani i prepuni predmeta. Inspirirala se predmetima i namještajem iz svih dijelova svijeta, a njezin život na relaciji Versailles – Beverly Hills u njezinim kasnijim godinama donio joj je nove utjecaje i ideje. Elsie de Wolfe ostavila je značajni trag u dizajnu interijera s početka dvadesetog stoljeća u Americi jer je bila katalizator prelaska iz viktorijanske tame u svjetlo modernog doba.

Izvori fotografija:

https://en.wikipedia.org/wiki/Elsie_de_Wolfe

https://www.bureauofinteriors.com/new-blog/elsie-de-wolfe

https://www.anothermag.com/fashion-beauty/4015/elsie-de-wolfe-americas-first-interior-decorator

https://www.interiorsicons.com/blog/elsie-de-wolfe