TALIJANSKA ŠKOLA MODE I DIZAJNA

Intervju s Anom Boroš – dizajnericom interijera, namještaja od drva, igračaka i suvenira

Alumni

“Dizajn nije zvanje, to je život. Ja se s dizajnom budim, radim i liježem u krevet ,a ako imam sreće onda i sanjam nešto kreativno.”

 • Na proljeće ste završili Callegarijev program i osposobili se za Stilista uređenja unutarnjih prostora. Čime se danas bavite?

Posljednjih 8 godina radim u ustanovi Suvenir Arbor koja rehabilitira i zapošljava osobe s invaliditetom na poslovima dizajna igračaka i namještaja od drva. U najnoviju ponudu uvrstili smo i dizajn interijera. Također, bavim se oblikovanjem keramike u obiteljskom atelieru, premda je zbog povećanog obujma posla u firmi keramika sada ostala samo kao hobi i velika ljubav. U slobodno vrijeme šivam i crtam.

 • Kako ste saznali za Callegari i odlučili se za osposobljavanje za Stilista uređenja unutarnjih prostora u našoj Školi?

Za Callegari sam čula još kada sam 2000. god. upisivala fakultet pa sam razmišljala i o toj opciji. Kako sam bila solidan đak u gimnaziji moji roditelji su zahtijevali da imam standardnu naobrazbu pa sam upisala modni dizajn na TTF-u. Prošle godine smo u ustanovi Suvenir Arbor razmišljali o proširenju djelatnosti. Ravnatelj ustanove odlučio me poslati na školovanje, a ja sam se tada sjetila Callegarija.

 • Koliko Vam znanje koje ste usvojili školujući se u Callegariju pomaže danas u poslu kojim se bavite?

Osim što sam već na prvoj godini naučila koristiti jednostavne programe za 3D vizualizaciju, bolje se snalazim i u komunikaciji koja mi je oduvijek predstavljala manju zapreku. Sada više vjerujem u sebe i svoje ideje i puno ih lakše prezentiram klijentima.

 • Možete li se prisjetiti tog razdoblja kada ste odlučili da ćete se baviti uređenjem unutarnjih prostora?

Zapravo cijeli život radim samo kreativne stvari i da me netko zatvori u ured na osmosatno radno vrijeme vjerujem da bih uvenula. Trenutno me najviše okupira uređenje interijera i u tome istinski uživam, međutim, ja sam dizajner u duši od malih nogu i, uz interijere, želim se baviti mnogim drugim stvarima koje volim.

 • Što najviše pamtite iz prošlogodišnjeg školovanja u Callegariju?

Prošlogodišnja predavanja najviše pamtim po centralnoj perspektivi jer sam s tim imala najviše problema. Smatram se više kreativkom, nego matematičarkom, a ovo je za mene baš geometrijski, matematički. Bila sam silno ponosna na sebe kada sam “pohvatala sve konce. Pamtim i neka vrlo osebujna i kreativna predavanja prof. Nevenke Kršilović koja su mi se jako svidjela. Svidjela su mi se i predavanja o povijesti namještaja.

 • Odakle crpite inspiraciju za svoje projekte uređenja interijera?

Moja vječna inspiracija su priroda i djeca, ali to je samo općenito i na kraju sve prilagodim potrebama klijenata i željama kupaca.

 • Koji stil najčešće koristite pri uređenju interijera?

Uopće ne mogu definirati svoj stil uređenja. Sviđa mi se puno toga i spojila bih ponekad nespojivo. Volim industrial design i scandinavian design, ali opet volim i neke divlje steam punk stvari koje nemaju nikakve veze s čistim linijama i prozračnosti scandinavian designa. Meni zapravo nije bitno da nešto što uredim mora biti nekako određeno i svrstano u neki stil, ukalupljeno u neku ladicu. Puno mi je bitnije da je završni dojam dobar i da ja mogu reći da je TO TO pa kako god ja došla do toga.

 • Koji su Vam najuzbudljiviji noviteti u dizajnu interijera i dizajnu općenito?

Svakako kuhinje. Kuhinja nije više kuhinja. Unatoč tome što me dizajniranje kuhinja najmanje zanima, nevjerojatna su mi čuda tehnike i tehnologije i noviteta u dizajnu kuhinja i svaki puta kada naiđem na nešto ostanem apsolutno oduševljena. Sada ne govorim samo o dizajnu, nego i novim materijalima koji se koriste i koji su toliko sofisticirani i kvalitetni da se danas zaista mogu raditi kuhinje za život.

 • Možete li nam otkriti poneku tajnu/čarobnu formulu koju rabite u Vašem uređenju interijera?

Nemam čarobnu formulu. Odi u Milano, kopaj po googlu, pinterestu, instagramu….. Skupljaj ideje, ali ideje neka ostanu nečije, a ti budi svoj.

 • Što planirate u svojoj poslovnoj budućnosti, gdje se vidite, što priželjkujete?

Trenutno obožavam svoj posao i svaki dan idem raditi s veseljem. Radim u posebnoj ustanovi s posebnim ljudima, a nadređeni cijene moje zalaganje i sposobnosti i zbog toga mi ništa nije teško. Uz to, imam privilegiju dizajnirati ormar i imati i tehnologa i majstore i lakirnicu sve na jednom mjestu. Možda jednom kada završi ova era u ustanovi u kojoj radim krenem u posao s bratom koji je ludo dobar majstor za kuhinje i radi čuda. Priželjkujem i mnogo uzbudljivih honorarnih poslova.

 • Upisali ste Callegarijev program usavršavanja za Dizajnera interijera? Što očekujete od školovanja na drugoj godini u smislu daljnjeg razvoja Vaše profesije i poslovanja?

Do sada sam tehnolozima sve crtala ručno, a neke bih preciznije projekte voljela raditi u računalnim programima. Očekujem da ću naučiti projektirati interijere u Autocad-u i Sketchup-u.  Vjerujem i da će mi druga godina školovanja donijeti dodatno samopouzdanje s kojim ću moći slobodnije ići dalje.

 • Što biste poručili onima koji razmišljaju o profesiji dizajnera interijera i o upisu u Callegarijev program osposobljavanja za Stilista uređenja unutarnjeg prostora?

To nije zvanje, to je život. Ja se s dizajnom budim, radim i liježem u krevet, a ako imam sreće onda i sanjam nešto kreativno. Školovanje u Callegariju pohvalila bih svakome tko me pita za savjet.

 • Možete li nabrojati neke od svojih najdražih projekata?

Dizajn zatvorene terase kafića PUBLIC u Druvru, dizajn interijera Zdravljaka, uređenje dječje sobe, mala kuhinjica na selu, muški stan u Zagrebu, keramika, suvenir Arbor kids dizajn, uređenje ureda s vrlo skromnim buđetom, Wi-fi punjač za mobitel…