TALIJANSKA ŠKOLA MODE I DIZAJNA

OD CALLEGARIJA DO KATARA: profesionalni put vizažistice KATARINE BAKOVIĆ

Alumni

Kad sam jednom davno počela replicirati arapske lookove sa You Tubea, nisam ni slutila da ću ih nekoliko godina kasnije izvoditi na “originalima”…

Zapravo, nisam mislila da ću ikada ikoga šminkati osim sebe pošto sam u to vrijeme studirala ekonomiju i management. Do kraja studija shvatila  sam da ne želim nastaviti na magisterij umjesto kojeg sam odlučila upisati školu šminkanja. I to ne bilo kakvu: samo za svladavanje eyelinera su mi trebale godine tako da mi je odmah bilo jasno da dvotjedni tečajevi neće učiniti puno za mene ako šminkanje želim učiniti karijerom. Nakon pomnog istraživanja i preporuka drugih vizažistica odlučila sam se za jednogodišnji program u Callegariju. Osim trajanja programa, pri upisu presudila je i kompetentnost predavača koja u Callegariju nadilazi onu mnogobrojnih vizažista koji nude svoje tečajeve bazirane na tek nekoliko godina iskustva i, u većini slučajeva, jednom stilu šminkanja. Teorijsko znanje, vježbanje na drugim licima iz “razreda” (jer povući eyeliner na sebi i nekom drugom su dvije totalno različite discipline), domaće zadaće, asistiranje predavaču na raznim poslovima te življenje makeupa jednu cijelu godinu učinili su me na kraju programa kompletnom i samouvjerenom vizažisticom. Do tada sam već imala svoju malu bazu klijentica i fotografa s kojima surađujem, koja je od tada samo rasla.

Koliko god uživala u našim jednostavnim i lijepim makeupovima, ubrzo sam htjela šminkanje podići na neku novu i drugačiju razinu. Na jednom putovanju u Dubai još više od veličine zgrada fascinirala me količina makeupa koja se tamo svakodnevno nosi. Bilo da je otkriveno cijelo lice ili samo oči, svaki otkriveni centimetar debelo je našminkan. Shvativši da bih na arapskom tržištu mogla ostvariti svoje vizažističke snove o crnim smokey-ma i “mačjim” eyelinerima, po povratku u Hrvatsku počela sam tražiti poslove u Dubaiju. Jednoga dana posao u susjednoj Dohi (“close enough”) našao je mene tako što je netko podijelio oglas s jedne hrvatske stranice za oglašavanje poslova za poziciju vizažistice u katarskom salonu. Ispostavilo se da je moj budući šef zadužio svog prijatelja iz Hrvatske da mu nađe vizažisticu. Obavili smo intervju putem Skype-a nakon kojeg sam dobila ponudu za posao, no kako sam tada tek počela raditi na jednoj hrvatskoj seriji, tek nakon 3 mjeseca sam krenula u novi život. Bilo je to prije 4 godine.

ARAPSKE KLIJENTICE

Prvih mjesec dana trebala sam samo gledati i učiti arapski stil. Međutim, kako to obično biva, nakon samo tjedan dana nastala je gužva, menadžer salona dogurao je ormarić s meni nepoznatom šminkom (svaki vizažist zna koliko je bitno poznavanje materijala!), posjeo mušteriju i “bacio me u vatru”…

U početku nije bilo lakoosim drugačijeg stila šminkanja, arapske klijentice su i karakterno zahtjevne. Šminkaju se doslovce od malih nogu, znaju otprilike što im stoji i kako žele da im šminka izgleda. Ako im se sviđa kako šminkaš dolazit će ti svaki tjedan i dovesti još nekoliko sestara i prijateljica. Ako im se ne sviđa, jasno će ti to dati do znanja. “Natural makeup” ili “smokey eyes” tamo ne znači svima isto. Njihovo shvaćanje šminke mnogo ovisi o porijeklu roditelja, o tome da li su ikada studirale van Katara, da li su putovale ili pak nikada nisu napustile arapski poluotok te o osobnom ukusu. Trebalo mi je nekoliko mjeseci da počnem shvaćati što klijentice zapravo žele.

Jezična barijera je također prisutna. “I want bronze” ne znači da žele bronzer već tamniju podlogu od njihove boje kože. “Chinese eyebrow” znači da žele visokouzlaznu obrvu koja gotovo pa završava na čelu. “Nude lipstick” je onaj boje ružinog drveta (“mauve”) ili smeđi; kad traže “pink” žele fuksiju.

Ponekad će te usred šminkanja prekinuti jer je vrijeme za molitvu.

Drugi svijet! Baš ono što sam htjela.

ARAPSKI STIL ŠMINKANJA

Eyelineri ne idu na gore, već ravno jer uglavnom klijentice imaju okrugle, nerijetko i izbočene oči.

Usne se obavezno povećavaju u punašni i okruglasti oblik usana iz devedesetih (hvala Callegari na pouci o šminkanju kroz dekade!).

Oblik sjenila nije okrugao već mackast, tako da sam “na okruglo” istreniranu ruku morala reprogramirati.

Umijeće blendanja dolazi do izražaja jer su crni, tamnoplavi i ljubičasti smokey-i vrlo popularni.

Što izraženije obrve, to bolje.

Raspon boja kože ovdje ide od najsvjetlije do najtamnije, svaka sa svojom problematikom i podtonom korektora za korekciju istih.

Konture su obavezne, pogotovo na nosu.

Ukratko, Arapkinje nose totalni Instagram makeup sa arapskim štihom.

Zanimljivo je da crtaju madež iznad usne, stavljaju svijetle leće u oči te dodatno ističu rupicu na bradi koju žene na zapadu nerijetko kirurški korigiraju.

S mijenom trendova na Instagramu, i ovdje se unazad dvije godine promijenio stil šminkanja ka nešto blažem i prirodnijem. Mogu reći da sad uglavnom radim srednje jake makeup-ove: nisu prirodni kao makeupovi europskih mladenki, ali niti jaki kao prije 4 godine. Mnogim arapskim vizažisticama takvi prirodniji lookovi još ne idu od ruke što daje dobru priliku mnogim vizažisticama s područja Balkana, Ukrajine i Rusije.

Iako sam planirala ostati maksimalno dvije godine, Doha mi je postala “home away from home” i još ne osjećam potrebu za odlaskom. Kada odem iz, Dohe s radošću ću se opet prihvatiti jednostavnih makepova, okruglih sjenila te dragih i jednostavnih klijentica koje po završetku šminkanja ne žele nužno izgledati kao Kylie Jenner.

KATARINA BAKOVIĆ, vizažistica