TALIJANSKA ŠKOLA MODE I DIZAJNA

Ljiljana Marinković – Uspjeh ne dolazi preko noći

Alumni

Ljiljana Marinković je alumna škole Callegari iz Rijeke koja je završila čak tri naša programa u želji naučiti sve što je potrebno za uspješno modeliranje i izradu odjevnih predmeta. Prvo je upisala program osposobljavanja za Modelista visoke mode, zatim program osposobljavanja za Modnog stilista odjeće s marketingom, a nakon toga je upisala program usavršavanja za Modelista ženske i muške mode. Već za vrijeme školovanja pokrenula je svoje poslovanje i danas je vrlo uspješna vlasnica brenda Lilli Mari Fashion & Design za modni dizajn i šivanje po mjeri. Ispričala nam je svoju priču.

„Završila sam srednju školu za kemijskog tehničara, a nakon završetka škole radila sam uglavnom u tekstilnoj industriji, točnije u proizvodnji muških odijela, odjeće i radne odjeće na poslovima šivanja na normu i šivanja po fazama. Tada sam počela šivati svoje prve odjevne predmete, a krojeve sam uzimala iz Burde. Iako sam nešto kasnije dobila posao u struci i 15 godina radila u farmaceutskoj industriji, ljubav prema izradi odjeće nikad nije nestala. Šivala sam u slobodno vrijeme zbog potrebe da svojim rukama napravim iz ničega nešto. Kako je vrijeme odmicalo sve sam više imala potrebu raditi ono što me ispunjava, veseli, i ne radi stres. U jednom trenutku osvijestila sam da želim bolje i lakše izrađivati krojeve, pa sam potražila školu koja će me to naučiti. Upisala sam Talijansku školu za modu i dizajn Callegari i tu se moja ambicija promijenila: šivanje više nije bilo samo hobi, postala sam sve sigurnija da upravo to želim raditi svaki dan. Otvorila sam obrt i pokrenula internetsku trgovinu. Moja ideja je u početku bila imati dodatni prihod, međutim vrlo brzo sam dobivala toliko narudžbi da sam počela razmišljati o otkazu. Konačno sam dala otkaz, iako me okolina baš i nije podržala jer sam napustila sigurnost i krenula u nešto što izumire i ne cijeni se dovoljno. Ja i dalje nisam požalila svoju odluku budući radim nešto što volim i ispunjava me. Ponosna sam na sebe i sretna sam što usrećujem druge. Završeni programi u školi Callegari pružili su mi mogućnost sagledati stvari iz druge pozicije. Naučila sam na prvi pogled prepoznati koju bi formu i boju odjevnog predmeta osoba trebala odjenuti, što je potrebno sakriti, a što istaknuti, a najveća vrijednost je što ne postoji odjevni predmet koji je netko zamislio ili vidio, a da ga ja ne bih mogla konstruirati i realizirati u stvarnosti.”

U sklopu obrazovanja, Ljiljana se posebno fokusirala na CAD izradu krojeva zato jer svakodnevno koristi modeliranje i bila je svjesna da će računalni program za tu svrhu ubrzati cijeli proces izrade kroja. Njezino zadovoljstvo sa završenim obrazovnim programom je veliko, jer je proširila svoje znanje i razvila nemjerljivo bržu i precizniju tehniku izrade kroja. Osim toga, CAD gradacija uvelike olakšava veću proizvodnju odjevnih predmeta. Ljiljana smatra da svatko tko se ozbiljno želi baviti modeliranjem odjevnih predmeta treba završiti program, između ostaloga i zato što on omogućava bolju poziciju na tržištu rada i sasvim sigurno daje veliku prednost za ulazak u uži izbor kod bilo kojeg poslodavca u modnoj industriji. Ljiljana se planira dalje usavršavati i nadograđivati svoje znanje, a cilj joj je širiti doseg svojeg brenda.

Radove Ljiljane Marinković pod imenom Lilli Mari Fashion & Design možete pregledati na facebooku i Instagramu, kao i u webshopu na njezinim internetskim stranicama, a u nastavku su poveznice.

Instagram: https://www.instagram.com/lillimari.ri/
Webshop: LilliMariDesign

Slijedi mala galerija fotografija koja prikazuje kako izgleda poslovanje jedne uspješne stilistice i modelistice odjevnih predmeta.