TALIJANSKA ŠKOLA MODE I DIZAJNA

LINIJA RADNE ODJEĆE naše alumne SUZANE VULJAN

Alumni

Sa zadovoljstvom smo kroz dvije ranije objave, u dvjema prethodnim godinama, predstavili alumnu modesplićanku SUZANU VULJAN i njene profesionalne uspjehe. Kako naša alumna Suzana ne miruje, već predano i uspješno dalje niže svoja modna ostvarenja, ove godine je intervjuiramo povodom predstavljanja njene linije radne odjeće

Prije razgovora s njom o tome zašto se i kako odlučila na izradu radne odjeće i kakva su joj iskustva, da ukratko ponovimo gradivo i podsjetimo na Suzanine ranije modne projekte. Suzana se inače počela baviti modnim dizajnom pred nepunih deset godina kada je i upisala prvi tečaj krojenja i šivanja, nakon kojeg je upisala program osposobljavanja za Modnog stilista odjeće s marketingom u školi Callegari u Splitu. U školi Callegari je, kako kaže, “naučila mnogo o povijesti mode, modnom dizajnu i tekstilnim materijalima” te “dodatno razvila vještinu crtanja modne figure i unaprijedila dotadašnja shvaćanja dizajna općenito” . Do danas je realizirala niz umjetničkih i modnih projekata, među kojima su modna revija Fashion 60-tka”, modna manifestaciju Moda na kvadrat” te projekt pop-up concept trgovine dizajnerskih proizvoda “Na Bini” kojeg je realizirala u suradnji s Tinom Šarić, Callegarijevom predavačicom u modnim programima. U suradnji s još jednom našom alumnomAntonelom Čarijom, stvorila je dva modna brenda: “Piece of cake” i “PH1”. Prošle je godine dizajnirala i predstavila vlastitu unisex street style kolekciju “Double Pass”, u okviru samostalnog branda SV design koji je pokrenula 2015. god., prvotno s ciljem kreairanja “sport chic” odjeće zaigranog dizajna i minimalističke estetike. U posljednjih godinu dana, međutim, kroz suradnju s restoranom Bota Šare, njen se dizajnerski studio profilirao kao tvrtka za dizajn i proizvodnju radne odjeće u ugostiteljstvu.

Upravo je ovaj njen ulazak u posao dizajniranja i izrade radne odjeće povod našem ponovnom razgovoru sa Suzanom…

Suzana, kako to da si se odlučila za dizajniranje i izradu radne odjeće?
“Ulazak u posao s radnom odjećom dogodio se sasvim spontano. Prije nekoliko godina sam radila odjeću za dva restorana, ali tad se nisam odvažila pokrenuti vlastitu tvrtku koja bi se bavila isljučivo radnom  odjećom. Prije otprilike pola godine sam dobila priliku surađivati s restoranom Bota Šare za koji sam radila personalizirane maske  ‘Samo friško’ i kravate s vezom tune i sabljarke, pregače s logotipom te me nakon toga kontaktiralo još par restorana za suradnju i tako sam dobila ideju izbaciti svoju liniju radne odjeće.” 

Kakvi su zahtjevi i potražnja na tržištu za radnom odjećom?
Sve više restorana zahtijeva originalniju uniformu, personaliziranu za njihov objekt. Potražnje ima i reakcije su na sam proizvod jako pozitivne, te nitko ne ostane ravnodušan na samo saznanje da je radna odjeća proizvedena u Hrvatskoj.”

Koliko je zahtjevno napraviti dobar dizajn radne uniforme?
Uvijek se držim minimalističkog pristupa u dizajnu, s naglaskom na izbor kvalitetne tkanine i detalja kao što su botuni, džepovi, kopče, itd. koji daju dozu modernosti radnoj uniformi.”

A kakvi su zahtjevi po pitanju materijala?
“Materijali su uglavnom od prirodne tkanine, ugodne za nošenje. Visoka kvaliteta pamuka i promišljen dizajn spoj su funkcionalnosti i stila.”

Kakav je plan: imati modele koji se mogu naručiti i to je to, uz odabir boja i veličina, ili pak svakom klijentu pristupaš s posebnim dizajnom (i oblačiš njihovu priču)?
“Veličine pregača su univerzalne. Regulatorima na pregači regulirate sebi veličinu prema vlastitim dimenzijama. Izmjene proizvoda su moguće u dogovoru s dizajnerom. Izmjene se mogu odnositi na boje i detalje, duge ili kratke rukave, botune, kopče, itd. Svaki proizvod se može personalizirati za naručitelja po njihovom zahtjevu. Također se može naručiti poseban dizajn koji nema u ponudi, prema dogovoru. Sada trenutno radim personalizirane đilete za Bota Šare Dubrovnik. Prilikom kupnje proizvoda može se birati tisak ili vez s logom naručitelja.”

Kakva su Ti iskustvo i reakcije klijenata i djelatnika pri susretu s uniformama?
“Reakcije su pozitivne, svi proizvodi su jednostavni i ugodni za nošenje.”

Za koje djelatnosti imaš najviše interesa dizajnirati i izrađivati uniforme?
“Trenutno su to restorani i kafići, a u budućnosti bih svoj rad voljela proširiti na dizajn medicinskih uniformi.”

Hvala Ti Suzana na ovom razgovoru! I ove si nas godine razveselila lijepim poslovnim novostima i ponovno smo Te imali priliku vidjeti kreativnu i poduzetnu! Želimo Ti puno uspjeha u Tvom novom poslovnom poduhvatu!

https://www.callegari.hr/hr/blog/alumni/double-pass-nova-modna-kampanja-nase-alumne-suzane-vuljan
https://www.callegari.hr/hr/blog/alumni/modna-dizajnerica-suzana-vuljan-obrazovanjem-u-skoli-callegari-pruzeni-su-mi-dobri-temelji-za-razvoj-vlastitog-biznisa

PHOTO: MARITA BULIMBAŠIĆ

MODELS: JOSIP VULETIĆ, ANTEA JOVANOVIĆ

HAIRSTYLE: CUT MAT BY MAJA BRAJEVIĆ