TALIJANSKA ŠKOLA MODE I DIZAJNA

JOSIPA DUMANČIĆ: vizionarka KLASICISTIČKOG STILA u interijerima

Alumni

Bili smo na nesvakidašnjoj terenskoj nastavi, u dizajnerski novouređenom i kompletno opremljenom stanu od 80-tak kvadrata naše polaznice druge godine interijera Josipe Dumančić. Ne samo da je pravo zadovoljstvo vidjeti kako se polaznikov projekt s prve godine školovanja pretočio u realiziran i izveden interijer, već vidjeti i jedan poseban interijer izveden u kasicističkom stilu s modernim detaljima. Štoviše, radi se o uređenju stana u strogom centru Zagreba, u Palmotićevoj ulici, na prvom katu stambene dvokatnice, koje je zahtijevalo i značajne građevinske intervencije kako bi se sanirala sva oštećenja prostora nastala u potresu, što dodatno čini ovo opremanje izazovnim i posebnim, a radost nakon realizacije većom.

U pogledu adaptacije nakon skidanja stare žbuke i čišćenja cigli i fuga, zidovi su impregnirani, nabačen je cementni špric i zidovi su ožbukani s knauf žbukom. Zidovi su dodatno ojačani s mrežicom od staklenih vlakana koja je utopljena u građevinsko ljepilo. Nakon dvostrukog gletanja i brušenja, zidovi su ponovno impregnirani i potom dvostruko farbani. Na strop je postavljena staklena vuna za toplinsku i zvučnu izolaciju, a sve je zatvoreno s gips kartonskim pločama koje su postavljene na laganu metalnu konstrukciju. Kompletno su promijenjene strujne, plinske i dimovodne instalacije te instalacije centralnog grijanja, vode, kanalizacije i klima uređaja.

Iznutra je zadržana drvena stolarija s ukladama koja je potpuno preuređena. Izvana je postavljena nova PVC stolarija s četiri stakla radi postizanja odlične zvučne izolacije. U sobama, dnevnom boravku i  hodniku, kao završna obloga, postavljeni su visokokvalitetni laminati u pločicama velikog formata. Zidovi su obučeni tapetama te keramičkim pločicama, a posebnost uređenja su postavljene štukature i ukrasne lajsne te ukrasne rozete koje krase svaki luster. Većina je namještaja rađena po mjeri, od prirodnog materijala, kvalitetne završne obrade i tapecirunga. Izabrana stolarija odličan je zvučni izolator od prometnice te ima izvrsne toplinsko – izolatorske karakteristike. Sve su sobe i kuhinja klimatizirane te je postavljeno centralno grijanje s plinskim kondenzacijskim bojlerom – radijatori su opremljeni s digitalnim termostatskim ventilima koji se mogu precizno i detaljno podešavati i programirati, a kojima se upravlja pomoću centralnog termostata. Za potrebe ugradnje novog kondenzacijskog bojlera napravljena je sanacija dimnjaka za što je napravljen strojarski projekt i ishođena dozvola gradske plinare i dimnjačarske službe. Rađena su drvena protuprovalna ulazna vrata debljine 8 cm s ispunom koja jamči toplinsku i zvučnu izolaciju prema stubištu.

Raspored prostorija je funkcionalan, a uređenje je napravljeno stilski, funkcionalno i estetski. U stanu prevladavaju topliji tonovi i svjetlije nijanse koji odaju jednu harmoniju doma. Detalji u interijeru pažljivo su odabrani tako da se stilski uklapaju po materijalu, boji, omjeru i proporcijama. Josipa je vrlo pomno birala lustere, lampe, dekoraciju zidova i stropa, kombinaciju boja, dekoracije, ukrase, namještaj, zavjese i dekore. Svaki detalj u stanu je pažljivo promišljen i uistinu se u prostoru osjeća Josipina dizajnerska posvećenost svakom elementu uređenja i opremanja. Primjerice, rasvjeta je postavljena iz više izvora te je funkcionalno i ambijentalno pozicionirana. Kuhinja je također klasicističkog stila s modernim detaljima; od medijapana s drvenim ukrasima. Svi kuhinjski aparati kao i perilica/sušilica rublja su visoke klase brandova Bosch i Samsung. Postavljen je i podžbukni bužir za potrebe provođenja optičkog kabla od ulaza u stan do televizora u dnevnom boravku. Posvećenost detaljima, kvalitetna renovacija i ukupni dojam cijelog stana prepoznao je i Večernji list koji će Josipin projekt uređenja i opremanja stana popratiti člankom u Living magazinu.

O uređenju stana i svom klasicističkom dizajnerskom projektu, Josipa kaže: “Bila mi je zamisao do savršenstva realizirati svoj završni rad s prve godine. Željela sam realizirati prepoznatljiv, inovativan interijer, stambenom prostoru dati jednu novu notu kojom će se istaknuti. Klasicistički stil zahtijeva dosta vremena, truda, odricanja, mašte, znanja o materijalima pa se i ne čudim da on nije toliko prisutan kod nas jer se malo zna o tom stilu,  mnogi ne mogu izdvojiti toliko novaca koliko takvo uređenje zahtijeva, nema dovoljno educiranih dizajnera za taj stil i teško je dizajnerima odvojiti dovoljno vremena za istraživanje svih elemenata i detalja koji će projektu dati kompletnu sliku. Izazovi potresa i korona vremena su me još više očvrsnuli u smjeru da budem potpuno okrenuta  onome u čemu sam Ja u punom smislu riječi, a to je vizionarka klasicističkog stila.​ U projektu mi je puno značila podrška divne menorice Nevenke Kršilović koja je vidjela moj potencijal. Svakako ću u školi Callegari upisati i program treće godine interijera jer me raduje što ću samostalno pomoću računalnih programa moći vizualizirati i dočarati sve ono što nosim u sebi. Tijekom školovanja trudila sam se izvući maksimum i zaista sam redovito prisustvovala na svakom satu te bila prisutna prilikom svake terenske nastave. Sretna sam što sam u školi Callegari naučila projektirati interijere, crtati u programima, kako biti profesionalan i u isto vrijeme zadržati svoju jednostavnost i osobnost. Velika su mi podrška i pomoć u skrbi oko troje djece bili i suprug te svekrva i svekar koji su me od samog početka podržavali i poticali na daljnje uspjehe. Izazovi i stres su bili izvrsna škola kako se snalaziti i biti uspješan usprkos mnogim preprekama, a ključno je imati viziju i cilj.​ Projekt je bio zamišljen za dnevni najam s pet zvjezdica, ali smo se naposlijetku odlučili za prodaju jer mi je želja idalje kreirati te svoje vizualizacije pretvarati u nove realizirane interijere. U klasicističkom stilu uvijek težim jednom koraku više, a to je ne samo dizajniranje, već i dekoriranje i opremanje doma. Radujem se novim projektima dizajniranja, opremanja i dekoriranja interijera u klasicističkom stilu i namjeravam im se jednako tako posvetiti do posljednjeg detalja.”