TALIJANSKA ŠKOLA MODE I DIZAJNA

Iznimna generacija Stilista uređenja interijera

Alumni

Veliko mi je zadovoljstvo napisati nekoliko riječi o grupi koja je ovog proljeća završila program za Stilista uređenja unutarnjih prostora koju su činile: Ana Boroš, Ivana Ćuk, Ivona Ivić, Suzana Prajz Karažija, Maja Vrdoljak Percl, Ljljana Šimić i Anera Tolić.  Školu Callegari do sada su, pod mojim vodstvom, završile brojne generacije polaznika među kojima su se mnogi istaknuli i nametnuli kao vrsni i stručni dizajneri interijera, ali rijetko je cijela grupa bila tako posvećena kreativnim istraživanjima u dizajnu interijera te istovremeno imala divne osobne kvalitete poput osjećaja integriteta, suosjećanja i empatije.

Povezuje ih to da kod dizajniranja najviše vole pozitivne osjećaje koji proizlaze iz dobro uređenog prostora, osobito osjećaj ravnoteže, udobnosti i sigurnosti dobro uređenog doma. Dizajn za njih nije samo ono što vide, nego i ono što osjećaju. Najbolji su im interijeri oni u kojima ljudi vole provoditi vrijeme. Inspiraciju crpe iz zahtjeva projekata (klijenata) u kombinaciji s mogućnostima prostora. U budućnosti žele dizajnirati interijere koji usrećuju ljude.

Ova me je iznimna generacija već od prvih dana nastave impresionirala sposobnošću da se uhvate u koštac sa stručnim i ponekad teškim segmentima edukacije, osjetljivošću na nijanse u stilovima u interijerima, strašću prema istraživanju, kreativnom rješavanju te izražavanju unutar i izvan učionice. Unatoč različitim predznanjima i radnom iskustvu, sve su članice grupe postigle veliki napredak i odličan rezultat na završnom ispitu kada su rječito predstavljale svoja idejna rješenja te promišljeno odgovarale na pitanja. Međusobno su se podržavale u učenju i radu, a njihove osobnosti i karakteri omogućavali su im da kao grupa rade u timskom okruženju te pokazuju otvorenost i razumijevanje prema mišljenjima, osjećajima i perspektivama drugih.

Izvan učionice, one su posvećene različitim poslovima: od inženjerskih struka do proizvodnih, umjetničkih i društvenih zanimanja. One su pronicljive, osjetljive i samosvjesne osobe; usmjerena na cjeloživotno učenje; istraživanje okoline; dizajniranje, projektiranje, izgradnju i opremanje građevina; edukaciju i odgoj najmlađih te inkluzivni dizajn po mjeri čovjeka i prirode.

Sigurna sam kako će Ana, Ivana, Ivona, Suzana, Maja, Ljiljana i Aneraiznimne polaznice programa Stilist uređenja unutarnjih prostora – u budućnosti nastaviti raditi kreativne projekte upravo zato što su talentirane, brižne, intuitivne, posvećene i usredotočene. Veselim se svim njihovim uspjesima i znam da će impresionirati svakoga koga upoznaju.

Tekst: Nevenka Kršilović, dipl.inž.arh., voditeljica programa

Foto: osobne arhive