TALIJANSKA ŠKOLA MODE I DIZAJNA

Emocija kao temelj za dizajn interijera – Ana Koralija-Pavlović

Alumni

Ana Koralija-Pavlović još je jedna uspješna priča iz naše zagrebačke škole. Uz redovni posao završila je sva tri programa za dizajnera interijera, a posljednje dvije godine surađivala je s arhitektima i dizajnerima interijera na ukupno pet projekata: četiri privatna objekta i jednom trgovačkom prostoru u Zagrebu. Ovo je zavidan broj sudjelovanja na projektima za vrijeme školovanja. Ana je nedavno uspješno privela kraju svoje obrazovanje i već radi na novom projektu uređenja cjelokupne kuće od 130 m², a novi projekti su u najavi.

Zanimalo nas je što ju je motiviralo upisati program u školi Callegari. Ana je objasnila kako je ljubav prema dizajnu, oblikovanju prostora i arhitekturi gajila od ranog djetinjstva. Kao dijete voljela je slikati, a inspiriralo ju je promatranje građevina i razmišljanje o njima. Ipak, njezin put formalnog obrazovanja odveo ju je u drugom smjeru, pa je diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Unatoč tome, njezina želja i strast prema arhitekturi i dizajnu nije nikada nestala, nego je dapače postajala sve snažnijom tijekom godina.

Uz veliku podršku obitelji, svoje je snove ostvarila upisom u Talijansku školu za modu i dizajn Callegari i početkom školovanja u programu osposobljavanja Stilist uređenja unutarnjih prostora. Uslijedili su i programi usavršavanja Dizajner interijera i Samostalni dizajner interijera – specijalist. Nakon uspješnog završetka sva tri programa, stvorila je odličan temelj za daljnji profesionalni put.

Pitali smo Anu što je za nju dizajn interijera. Kada bi trebala izraziti značenje dizajna interijera u jednoj riječi, za nju bi ta riječ bila „emocija“. Za Anu je svaki prostor jedinstvena i posebna prilika za izraziti emociju na drukčiji način, onakav kakav pripada upravo tom prostoru. A čovjek koji u prostoru boravi jednako je jedinstven sa svojim emocijama, razmišljanjima, idejama o životu i prostoru, načinu življenja i boravljenja, stoga nikad neće biti dva jednaka projekta dizajna interijera.

Kako bi došla do jedinstvenog dizajna interijera, ona nastoji kroz susrete s klijentima pažljivo slušati njihove želje, što im je važno, kako razmišljaju o životu, koje doživljaje žele podijeliti s njom, koji trenuci ih čine sretnima. Ono što je saznala tijekom tih razgovora, ona nadopunjava sa „susretima uživo s prostorom“ prilikom kojih promatra ne samo prostor, nego i okolinu u koju je taj prostor uklopljen. Kroz ovaj proces, Ana nastoji između ostalog i odgovoriti na pitanja gdje će se odvijati život i kako je sve to povezano s razmišljanjima i željama klijenta. Povezujući emociju, prostor i čovjeka, Ana u svojem radu nastoji kreirati rješenje kroz koje će se osjećati funkcionalnost, zadovoljstvo i radost boravljenja u prostoru. Najvažnije joj je da se klijent u projektima osjeća zadovoljno, ugodno i da se može suživjeti s prostorom, te da su njeno znanje i vizija dizajna interijera u tome pomogli.

Ana se osvrnula i na svoje obrazovanje u školi Callegari. Izrazila je svoje veliko zadovoljstvo s programom, a za predavače je rekla kako su vrlo profesionalni i imaju stručni pristup. Sami programi su kvalitetno strukturirani, prate trendove i potrebe tržišta. Kao posebno korisne prilike, ona ističe stjecanje praktičnih znanja, uz teorijska, u obliku sudjelovanja na raznim događanjima u području arhitekture i dizajna interijera, terenskih nastava na relevantnim lokacijama, stručnih predavanja i radionica koje održavaju gosti predavači iz renomiranih tvrtki. Sve ovo je dragocjeno iskustvo i dobra podloga za tržište rada. Smatra da joj je školovanje dalo sveobuhvatni i kvalitetni temelj za profesionalno bavljenje ovom strukom, a svim sadašnjim i budućim polaznicima Ana bi savjetovala da upijaju što više znanja i iskustava koje im škola nudi. Isto tako, ona smatra kako je jako bitno da se polaznici što više sami angažiraju u smislu istraživanja noviteta i rješenja, kojih u današnje vrijeme ima u izobilju. Za kraj, Ana se želi posebno zahvaliti voditeljici programa Nevenki Kršilović na njezinom trudu i znanju koje nesebično dijeli polaznicima, i koja je uvijek imala vjere u to da će Ana uspjeti u ovoj profesiji.

U galeriji fotografija predstavljamo dijelove Aninog završnog rada s treće godine programa usavršavanja Samostalni dizajner interijera – Specijalist pod naslovom Tea House. Kako je veliki dio ovog programa fokusiran na izradu vizualizacija i rendera unutar projekata uređenja prostora, završni rad se velikim dijelom sastoji upravo od takvih prikaza. Vjerujemo da je vidljiva visoka kvaliteta prikaza, te kreativnost i suptilnost u izrazu.