TALIJANSKA ŠKOLA MODE I DIZAJNA

U SUSRET SVJETSKOM DANU PLESA

Aktualno

U subotu 29. travnja je Svjetski dan plesa. Obilježava se još od 1982. godine, a ovaj datum je odabran zato što se na taj dan rodio začetnik modernog baleta i veliki plesni reformator Jean Georges Noverre. Povodom ovog dana, diljem svijeta organiziraju se plesna događanja posvećena suvremenom plesu i baletu i čitaju se poruke o plesu relevantnih umjetnika.

Ples je univerzalni jezik koji ne poznaje granice. Svi narodi i sve kulture plešu stoga je gotovo nemoguće obuhvatiti sav ples. Svjetski dan plesa odnosi se najviše na ples kao kazališnu umjetnost, a ovdje spadaju suvremeni ples i balet, plesne forme koje se odvijaju u kazališnim uvjetima te ih izvode profesionalni plesni umjetnici. Kao umjetnički osmišljeni koncepti, baletne i plesne predstave imaju neke svoje specifičnosti koje uvijek prate koreografiju. Tako su kostimi, scenografija i šminka ravnopravni po važnosti za vizualni doživljaj predstava. To znači da su uključeni profesionalci iz područja kostimografije, dizajna scene i vizažizma, uz glazbu i dizajn svjetla. Svaki ovaj segment je, opet, umjetnički izričaj za sebe koji promišljeno nadopunjuje koreografiju.

U kontekstu naše škole, i dio naših programa otvara mogućnost uključenosti u rad kazališta, budući da unutar programa vizažist polaznici prolaze i kroz cjeline kazališne i filmske šminke, dok naši modni programi obučavaju polaznike za najrazličitije dizajnirane komade odjeće. Neki od polaznika već su za vrijeme programa imali priliku pokazati što su naučili upravo na plesnim umjetnicima, pa su tako prošlo ljeto polaznice programa vizažist Ane Eleonore Djolo, Julija Koludrović i Danijela Tocilj na Splitskom ljetu šminkale baletne umjetnike baletnog ansambla HNK Split za predstavu Veliki Gatsby, koreografa Lea Mujića.

U Hrvatskoj se ovaj dan obilježava od 1999. godine. U više gradova održavaju se radionice, predstave, edukacije i prezentacije, sve s ciljem da se ova divna umjetnost što više popularizira i pobudi zanimanje kod šire publike. I pozivaju se svi da zaplešu!

FOTOGRAFIJE:
Veliki Gatsby, koreograf: Leo Mujić, Baletni ansambl HNK Split (1 i 2)
Deca Dance, koreograf: Ohad Naharin, Batsheva Dance Company (3)
Piece No 43, koreografija: Russell Maliphant, Russell Maliphant Company (4)
Infante c’est destroy, koreografija: Edouard Lock, La La La Human Steps (5)
La Consagración, koreografija i izvedba: Israel Galván (6)
Coppelia, koreografija: Morgann Runacre-Temple i Jessica Wright, Scottish Ballet (7)